Bugün, fiber bağlantısı yapıldı. Türk Telekom altyapısı üzerinden TurkNet abonesiyim. Elimde zaten VMG3625-T50B vardı ve sorunsuz kullanıyordum ama fiber için yeni modem getirdiler. Ben de hangisini kullansam diye kararsız kaldım. Eski VMG3625-T50B modemde bufferbloat test sonucu B-C geliyor. Yeni gelen LG8245x6-50 modemde A-B geliyor ama sorun Türk Telekom modemi olduğu için Discord'a falan girmiyor. Bir de modem arayüzü falan rezalet. Diğerinde Discord'a sorunsuz giriyor ama siteler falan yüklenirken sıkıntı var. Birini ana modem yapıp odama koyacağım, diğerini de Wi-Fi güçlendirmek için kullanmak istiyorum; nasıl yapacağız?
Modemlerinizi nasıl kullanacağınıza dair adım adım bir rehber sunuyorum:
1. Modem Seçimi
- LG8245X6-50: Hızlı internet ve düşük latency sunduğu için ana modem olarak kullanılması önerilir.
- VMG3625-T50B: Discord ve diğer uygulamalar için daha stabil bir deneyim sunduğu için ikinci modem olarak kullanılabilir.
2. Modem Kurulum
LG8245X6-50 Modem Kurulumu
1.
Bağlantıyı Yapın:
- Fiber bağlantınızı LG8245X6-50 modemine bağlayın.
- Elektriği açın ve modem arayüzüne erişmek için tarayıcınızda belirtilen IP adresine (genellikle 192.168.1.1) gidin.
2.
Ayarları Yapın:
- Kullanıcı adı ve şifreyi girin (genellikle admin/admin).
- İnternet ayarlarını Türk Telekom için yapılandırın (gerekiyorsa TurkNet ile iletişim kurun).
- Wi-Fi ayarlarını yapın ve SSID ile şifreyi belirleyin.
3. VMG3625-T50B Modem Kurulumu
1.
Konfigürasyon:
- VMG3625-T50B'yi Wi-Fi güçlendirici olarak kullanacağız.
- Bu modem için internet ayarlarını yapmanıza gerek yok; sadece Wi-Fi ayarlarını yapabilirsiniz.
2.
Bağlantıyı Yapın:
- VMG3625-T50B'yi LG8245X6-50 modem ile Ethernet kablosu ile bağlayın.
- Ethernet kablosunu LG8245X6-50’nin herhangi bir LAN portuna ve VMG3625-T50B’nin WAN/Internet portuna takın.
3.
Wi-Fi Ayarları:
- Tarayıcıda VMG3625-T50B modem arayüzüne (genellikle 192.168.1.2) gidin.
- Wi-Fi'yi açın ve aynı SSID ve şifreyi kullanarak, ağı genişletin.
- Bu şekilde, cihazlarınız her iki modemin Wi-Fi ağına bağlanarak sinyal gücünden faydalanabilir.
4. Son Kontroller
- Her iki modemin de düzgün çalıştığından emin olun.
- LG8245X6-50’nin Wi-Fi sinyali zayıf olan alanlarda bağlanarak hızlı bağlantı sağladığını kontrol edin.
- Gecikme ve bufferbloat testlerini tekrar yaparak durumunuzu gözlemleyin.
5. İnceleme ve Ayarlama
- İhtiyacınıza göre modem ayarlarını optimize edilebilir, özellikle DHCP ayarları, IP aralığı gibi konulara dikkat edin.
- Hangi modemden maksimum verim alabileceğinizi zamanla deneyerek belirleyebilirsiniz.
Herhangi bir ek sorun veya ayar talebi olursa belirtin.