Geçen yılın en çok beklenen yapımlarından biri olan Starfield, ne yazık ki Cyberpunk 2077 ile benzer bir kaderi paylaşıyor.
Starfield, Bethesda’nın 25 yıl aradan sonra geliştirdiği ilk IP (Intellectual Property) olarak, büyük ilgi toplamıştı. Firma tarafından uzun yıllar sonra piyasaya sürülen oyun eğlenceli karakterleri, etkileyici seviye atlama sistemi ve ‘NASA Punk’ sanat tarzıyla vaatlerinin çoğunu yerine getirse de, oyunun bazı önemli eksiklikleri satış başarılarını gölgeleyerek Starfield hakkındaki görüşleri ikiye böldü. Bu durum bizi Cyberpunk 2077’nin son dönemdeki yeniden doğuşu göz önüne alındığında, Starfield’ın benzer bir yol izleyebileceğini düşündürüyor.
Cyberpunk 2077’nin Değişimi
Cyberpunk 2077, yayınlandığında özellikle yüksek donanımlı PC’lerde birçok grafik hataları içermesi ve PS4 veya Xbox One’da oyunun düzgün çalışmaması sebebiyle büyük eleştiri toplamıştı. Bu durum CD Project Red’in siciline kötü bir leke olarak yapıştı ancak 1.5 ve Edgerunners gibi önemli güncellemelerle oyun nihayet oyuncuların piyasaya sürülmeden önce beklediği kaliteye ulaştı. Yayınlanışından üç yıl sonra gelen Phantom Liberty ek paketi, oyunun büyük açık dünyasında daha fazla vakit geçirilmesini sağlayan içerikler ekleyerek büyük beğeni topladı. Cyberpunk’ın ilk günlerine kıyasla bugünkü durumu, ciddi hataları olan oyunların bile zamanla iyileştirilebileceğini ve kabul görebileceğini gösteren bir örnek konumunda.
Starfield’ın İtibarı Azalıyor
Starfield, çıkışında eleştirmenlerden önemli ölçüde olumlu yorumlar aldı. Oyunu deneyen oyuncular bazı küçük eksiklikler haricinde genellikle memnun kalsalar da, tartışmalar zamanla oyunun başarılı yönlerinden ziyade, modası geçmiş sistemler kullanılması ve sürekli tekrar eden tasarım tercihlerine aşırı derecede bağımlı olması üzerine yoğunlaşmaya başladı. Starfield, bir yandan Bethesda’nın şimdiye kadar üstlendiği en iddialı proje olarak öne çıkarken, diğer yandan geliştiricinin 2008’deki Fallout 3 gibi oyunlarda bile görülebilen, kolaya kaçılmış tekrarlanan oynanış mekaniklerine sığındığını ortaya çıkartıyor.
Starfield’a yönelik başlangıçtaki olumlu görüşlerin geri kazanılması, oyuncuların yeniden beğenisini toplayacak adımlar atılmazsa mümkün olmayacak. Shattered Space ek paketi bu yönde atılacak önemli bir adım olabilir. Ancak bundan önce, Bethesda’nın temel mekanikleri güncellemesi, oyuna sürekli destek vermesi ve oyunun hayranlarıyla açık bir iletişim halinde olması gerekmekte. The Elder Scrolls 6’nın raflardaki yerini almasına daha uzun bir süre varken, Starfield üzerinde önemli değişiklikler yapmak için şirketin yeterli zamanı mevcut diyebiliriz.
Tek Kişilik Oyunlar Sürekli Gelişiyor
Son yıllarda oyun endüstrisi, eksiklerle piyasaya sürülen ve zamanla iyileştirilen daha fazla projeye tanık oluyor. Server bazlı çok oyunculu oyunlarda bu durum kasıtlı olsa da, Cyberpunk 2077 ve No Man’s Sky gibi tek oyunculu olarak piyasaya sürülen oyunlar, geliştiricilerin ürünü iyileştirme konusundaki kararlılıkları sayesinde zamanla başarıya ulaşabilmekte. Oyuncular tarafından özellikle tercih edilen bir durum olmasa da, Cyberpunk 2077’nin The Game Awards’ta En İyi Devam Eden Oyun ödülünü alması, bir oyunun imajının zamanla düzeltilebileceğini ve oyunların ilk çıkışından itibaren eksiklikleri aşabileceğini gösteriyor.