Valve’ın ünlü oyun konsolu Steam Deck’in onarım ve yükseltmeler için kolayca sökülebildiğini biliyor muydunuz? Evet, yanlış duymadınız. Konsolunuzun depolamasını yükseltmek ve böylece daha fazla oyuna yer açmak mümkün. Biz de bugün tam olarak bunu yapacağız: Steam Deck’in SSD’sini yükselteceğiz!
Ancak bu işleme başlamadan önce, niye böyle bir şeye ihtiyaç duyabileceğimizden bahsedelim. Bir PC oyuncusu olarak günümüz oyunlarının giderek artan dosya boyutlarından kaynaklanan sıkıntıları zaten hissetmişsinizdir. Örneğin Baldur’s Gate 3 ve Red Dead Redemption 2’nin her biri yaklaşık 150 GB yer kaplıyor. Bu dev oyunlar hâlihazırda bilgisayarlarımızı zorlarken, Steam Deck gibi el konsollarında durum daha da büyük bir sorun haline geliyor.
Her şeye rağmen bu durumu çözebilir ve Steam Deck’inizin depolama alanını kolayca artırabilirsiniz. Konsolunuzun modeli ne olursa olsun, cihazın içindeki SSD’yi yükseltebilirsiniz. Böylece microSD kart kullanmayı veya yeriniz azaldığından dolayı oyunlarınızı silip geri yüklemeyi bırakabilirsiniz.
Steam Deck’e yeni bir M.2 SSD takmak pek de zor değildir ancak tamir işleriyle pek alakanız yoksa, özellikle de yeni OLED modelinde biraz zorlanabilirsiniz. Ayrıca içini açıp baktığınızda anlam veremediğiniz onca şey sizi ürkütebilir. Bu rehberde size hem standart Steam Deck hem de OLED versiyon için adım adım SSD yükseltme sürecini anlatacağız. O hâlde hadi başlayalım.
Adım 1: Uygun Diski Seçin ve Deck’inizi Hazırlayın
Öncelikle Steam Deck’inize takmak için uyumlu bir SSD seçmeniz gerekiyor. Her iki model de M.2 2230 standardında SSD’ler kullanıyor. Bu boyut, Steam Deck’in dar iç alanına mükemmel şekilde uyuyor.
Biz, bugünkü yükseltmemizde Western Digital’ın WD_BLACK SN770M NVMe SSD‘sini kullanacağız. Bu SSD; 500 GB, 1 TB ve 2 TB olmak üzere farklı depolama kapasiteleriyle birlikte edinilebiliyor.
Biz bu işlemde Xiaomi’nin Wiha model tornvida setini kullandık. Eğer OLED model Steam Deck’e sahipseniz, arka paneldeki ve içerideki vidaları sökmek için yıldız tornavida (T6) gerekecek.
Steam Deck’inizi sökmeye başlamadan önce, çalışma alanınızın iyi aydınlatıldığından ve toz, kıl veya hayvan tüyleri gibi şeylerden arındırıldığından emin olun. Ardından, konsolun en son sürümü çalıştırdığını kontrol etmek için Ayarlar > Sistem > Yazılım Güncellemeleri bölümüne gidin ve Güncellemeleri Kontrol Et düğmesine basın. Eğer güncel değilse cihazı güncelleyin ve ardından kapatın.
Yuvada takılı bir microSD kartınız varsa devam etmeden önce bunu çıkarmalısınız. Daha sonra joystickleri korumak ve çalışma esnasında cihazın kaymasını önlemek için Steam Deck’inizi ters çevirerek kutusuna koyabilirsiniz. Bu sayede hem hassas parçalara zarar verme ihtimalini azaltabilir hem de çalışma esnasında daha rahat hareket edebilirsiniz.
Sökme işlemi sırasında farklı boyutlarda birçok küçük vida ile karşılaşacaksınız. Bu nedenle vidaları birbirine karıştırmamak için ayırabilir ve her vidanın nereye ait olduğunu not alabilirsiniz. Bu, yeniden montaj aşamasında işleri gerçekten kolaylaştıracaktır.
Adım 2: Konsolun Arka Kapağını Çıkarın
Steam Deck’in arka kapağında sekiz vida bulunuyor. Standart model üzerinde iki farklı vida boyutu olduğunu unutmayın. Ayrıca dış kenardaki vidalar, iç taraftaki vidalara kıyasla daha uzun. OLED modelde ise bütün vidalar aynı uzunlukta.
Tüm vidaları çıkardıktan sonra, arka paneli ön panelden ayırmak için bir şey kullanmanız gerekecek. Bunun için tırnağınızı dahi kullanabilirsiniz. Güç tuşunun üstünden başlamanızı öneriyoruz ve bir kısmı açıldıktan sonra, arka kapağın geri kalanını çıkarmak için bir kart yardımıyla işleme devam edebilirsiniz.
Adım 3: Anakart Kapağını, Pili ve Standart SSD’yi Çıkarın
2023 Öncesi Standart Steam Deck
Bu bölüm yalnızca 2023’ten önce satın alınmış standart Steam Deck’ler için geçerli. Yeni OLED modelinin talimatları tamamen farklı. OLED ekranlı bir Deck’iniz varsa, bir sonraki bölüme geçebilirsiniz.
İlk olarak, gümüş anakart kapağındaki küçük metal parçasını çıkarmanız gerekiyor; bu, vidalardan birini gizliyor.
Kapağı yerinde tutan vidayı ve sol taraftaki iki vidayı da sökmelisiniz.
Pil bağlantısını kesin.
Kapağı çıkarın. Ardından, tırnağı çekerek veya bir kart yardımıyla pili ayırın.
Bu şekilde SSD’ye ulaşabiliyor olmanız gerekecek. Diski anakarta sabitleyen vidayı da çıkardıktan sonra, SSD’yi dikkatlice çekerek çıkarabilirsiniz. Bu noktada gerçekten nazikçe davranmalısınız.
OLED Steam Deck
Arka kapağı açtıktan sonra yapacağınız ilk şey, vidaları sökmek olacaktır. Yukarıda bir ve aşağıda bir olmak üzere toplam 2 vidayı sökmeniz gerekecek.
Bu işlemi tamamladıktan sonra kapağın altındaki şerit kablosunu çıkarmalısınız. Bunun için kabloyu tutan aparatı yukarı kaldırıp, kabloyu çekebilirsiniz. Bu esnada çok dikkatli olmanız gerektiğini unutmayın.
Artık SSD ve soğutma bloğu üzerindeki kapağı kaldırabilirsiniz. Kenarlarından tutun ve nazikçe kaldırdıktan sonra, şerit kabloya zarar vermeyecek şekilde geriye yatırın.
Bu aşamada batarya kablosunu da çıkarabilirsiniz. Kabloyu tuttuktan sonra çekmeniz yeterlidir.
Adım 4: SSD’yi Monte Edin ve Pili Yeniden Bağlayın
Buraya kadar sorunsuz geldiyseniz tebrikler, en zor kısmı hâllettiniz. Şimdi en önemli noktaya geldik: Deck’in SSD’sini çıkarmaya. Bunun için basitçe vidayı sökebilirsiniz.
Vidayı söktükten sonra SSD’yi yuvasından çıkarın, bunun için diski sağa ve sola hareket ettirerek hareketini kolaylaştırabilirsiniz.
Eski diski çıkarttıktan sonra görebileceğiniz üzere bir kalkan olacaktır. Kalkanı sökün.
Ardından kalkanı Western Digital SN770M SSD’ye takın.
Kalkanla yeni SSD’yi buluşturduktan sonra, diski yuvasına tekrar takabilirsiniz. Ardından diskin üzerine bir parmağınızla hafif bir baskı uygulayarak vidasını tekrar yerine monte edebilirsiniz.
Adım 5: Kabloları Geri Bağlayın ve Kapakları Yerine Takın
Aslında buradan itibaren, başlangıçta yaptığınız adımları tam tersi bir sırayla yapıyorsunuz. İşe batarya kablosunu geri takmakla başlayın. Bunu oldukça kolay bir şekilde hâlledebilirsiniz. Ardından anakart kapağını yerine takmanız gerekecek, burada kapağın sağ altındaki vida yuvasının bükülmediğinden emin olmalısınız. Bu yuvaya Deck’in arka kapağının vidası monte edilecek, bu yüzden boş durması normaldir.
Anakart kapağını oturttuktan sonra vidaları tekrar yerlerine takabilirsiniz. Bu işlem tamamlandıktan sonra şerit kablosunu da yerine takıp, kilitlemeyi unutmayın.
Ardından Steam Deck’in arka kapağını da dikkatlice yerine takın ve vidaları monte edin.
Adım 6: SteamOS’u İndirin ve Kurun
Yeni taktığımız diskin içi boş olduğu için, SSD’mize SteamOS’u kurmamız gerekecek.
Valve’ın sitesinden SteamOS imajını indiriyoruz. Sistemi en az 8 GB kapasiteli bir USB belleğe yazmak içinse bilgisayarınızın işletim sistemine (Mac, Windows veya Linux) bağlı olarak, uygun bir yazılım kullanabilirsiniz. Biz, Valve’ın Windows için tavsiye ettiği üzere Rufus yazılımını kullanacağız. Bu konuda daha fazla bilgi için Steam Deck kurtarma kılavuzuna göz atabilirsiniz.
Bu işlemi hâllettikten sonra USB belleğimizi konsolumuza takalım. Ardından güç ve ses açma tuşlarına basılı tutarak Steam Deck’in BIOS’una girelim. Bu ekranda “Boot Manager” kısmını seçeceğiz.
Karşımıza gelen menüde USB belleğimizi seçelim ve “A” tuşuna basarak boot işlemini başlatalım.
Masaüstüne ulaştıktan sonra “Reimage Steam Deck” seçeneğini çalıştıralım.
Bu aşamada bir uyarı gösterecektir, “Proceed” diyerek devam edebilirsiniz. Aynı şekilde işlem tamamlandıktan sonraki yeniden başlatma uyarısına da “Proceed” demelisiniz. Böylece Steam Deck yeniden başlatılacaktır.
Ve büyük an geldi! Tüm işlemleri başarıyla tamamladıktan sonra hesabımıza bağlanıyoruz ve konsolumuzun depolama alanını kontrol ediyoruz. Karşınızda, 1.8 TB kapasiteye sahip Steam Deck’imiz.