Çinli bilişim şirketi Tencent, ABD Savunma Bakanlığı tarafından Çin askeri şirketler listesine eklenmesine karşı mücadele edeceğini duyurdu. Bu durum, hafta başında şirketin hisse değerinde önemli bir düşüşe (yaklaşık %10) neden oldu.
Şirket, ABD Savunma Bakanlığı ile bir anlaşma yapmaya çalışıyor. Anlaşamadığı takdirde ise dava açma yoluna da gidilebilir. İşte şirketin resmi açıklaması:
“Tencent, ne bir Çin askeri şirketi ne de Çin savunma sanayi temelinin askeri-sivil birleşim katkıcısıdır. Dolayısıyla listeye alınmamızın bir hata olduğunu düşünüyoruz. ABD hükümeti tarafından yaptırımlar veya ihracat kontrol önlemleri için tutulan bu liste, yalnızca ABD savunma tedarikini ilgilendiriyor.
Bu hareket, listeye dahil herhangi bir kişinin (Savunma Bakanlığı dışında), menkul kıymetlerimizde işlem yapmak da dahil olmak üzere şirketimiz ile iş yapmasını yasaklamayacaktır.
Bu hatayı düzeltmek için bir yeniden değerlendirme süreci başlatmayı planlıyoruz. Süreç boyunca herhangi bir yanlış anlaşılmayı çözmek için ABD Savunma Bakanlığı ile görüşmelerde bulunacak ve gerekirse şirketin listeden çıkarılması için hukuki adımlar atacağız.”
Tencent, Çin’de Tencent QQ ve WeChat gibi mesajlaşma uygulamaları da dahil olmak üzere çeşitli çevrim içi ürün ve hizmetler sunuyor. Ancak şirket, Batıda daha çok oyun bölümüyle tanınıyor. Tencent, bir süredir gelir açısından dünyanın en büyük oyun yayıncısı konumundaydı; hatta Sony ve Microsoft’un önünde yer alıyordu. Ancak Microsoft’un Activision Blizzard’ı satın alması sonrası bu fark giderek azaldı.
Çin dışındaki oyun stüdyolarına da büyük yatırımlar yapan Tencent; Riot Games, Funcom, Sharkmob, Sumo Group, Grinding Gear Games ve Athlon Games, Splash Damage ve Digital Extremes’in sahibi Leyou’yu da bünyesinde barındırıyor. Bunlara ek olarak Turtle Rock Studios, Techland, Tequila Works, Klei Entertainment, Fulqrum Publishing (eski adıyla 1C Entertainment), Wake Up Interactive, Inflexion Games, 10 Chambers Collective, Yager Development, Fatshark, Miniclip ve Supercell’in de çoğunluk hisselerine sahip. Ayrıca şirket; Don’t Nod, Shift Up, Epic Games, Bloober Team, Marvelous, FromSoftware, Remedy, Krafton, Kakao, Paradox Interactive, Frontier Developments ve Ubisoft’tun da azınlık hisselerine sahip olmasıyla biliniyor.
Öte yandan son zamanlarda Ubisoft’un olası satın alımıyla ilgili söylentiler de yoğunlaştı. Dün itibarıyla Ubisoft, potansiyel satış seçeneklerini gözden geçirmek için danışmanlar atadı. Birkaç yıl önce Tencent, Birleşme ve Satın Alma (M&A) stratejisini yalnızca çoğunluk anlaşmalarına kaydırdığını bildirmişti.
Kaynak: wccftech.com