TikTok’un ABD’de yasaklanacağına dair söylentilerle dolu haberler okuyucuları sürekli olarak diken üstünde tutuyordu. Özellikle video paylaşımı ile ilgilenenler için kötü haber cumartesi gecesi geldi. 170 milyon Amerikalının kullandığı TikTok, yürürlüğe giren bir federal yasa nedeniyle birçok platformdan kaldırıldı. Uygulamaya ABD’de artık erişilemiyor.
TikTok’un Yeniden Açılması İçin Çalışmalar Sürüyor
TikTok, ABD’de tekrar hizmet verebilmek için Başkan Donald Trump ile çalışacaklarını belirtti. Yerel zaman dilimi saat 22:45 civarında uygulamaya erişmeye çalışan kullanıcılar sorun yaşadı. Kullanıcılara, ABD hükümetinin dayattığı yasa nedeniyle şu an TikTok’un kullanılamayacağı bildirildi. Neyse ki bir umut ışığı var. Çünkü ByteDance’in alt şirketi olan TikTok, Başkan Donald Trump ile birlikte çalışarak hizmetlerinin tekrar çevrim içi hale getirilmesi için çaba göstereceklerini açıkladı.
“ABD’de TikTok’u yasaklayan bir yasa yürürlüğe girdi. Maalesef şu an için TikTok’u kullanamayacaksınız. Neyse ki Başkan Donald Trump, görevini devraldığında TikTok yeniden hayata döndürmek için bizimle çalışacağını belirtti. Lütfen beklemede kalın.”
Bu gelişmelerin ardından, Reuters’ın haberine göre ByteDance’e ait diğer uygulamalar; video düzenleme uygulaması Capcut ve yaşam tarzı sosyal uygulaması Lemon8, cumartesi gecesi itibariyle ABD’de çevrim dışı oldu ve indirilemez hale geldi. Donald Trump, NBC’ye yaptığı açıklamada ise yönetiminin 90 günlük bir uzatma sağlayacağını bildirdi. Trump, bunun oldukça olası ve uygun olduğunu belirtti. Yeni ABD Başkanı, TikTok için bir çözüm sağlayıp sağlamayacağına pazartesi günü karar vereceğini söyledi.
TikTok, cuma günü yaptığı uyarıda ABD’de hizmetlerin kapatılacağı ve pazar gününe kadar ByteDance ile bağlarını koparmadığı takdirde ülkedeki operasyonlarını durdurmak zorunda kalacağını belirtmişti. Yüksek Mahkeme’nin bu hafta başında aldığı oybirliğine sahip kararla, TikTok’un ulusal güvenlik endişelerini ortadan kaldırabilmek için ByteDance ile olan ilişkisini kesmesi gerektiği onaylandı. Washington‘da bulunan Çin Büyükelçiliği, ABD’yi platformu baskılamak için gücünü haksız yere kullanmakla suçladı.
TikTok birçok influencer, küçük işletme sahibi ve birey için gelir kaynağıydı. Uygulama belirsiz bir süreliğine yasaklandığı için bu kişiler, hızla alternatifler aramak zorunda kalacaklar. Neyse ki, binlerce kişi şimdiden TikTok’a rakip olan RedNote’a geçti. Meta ve Snap gibi şirketler de yatırımcıların bu uygulamalara geçiş yapılacağını düşünmesiyle hisse değerlerinde artış gördüler.
TikTok’a gelen yasaktan sonra yeni bir şans vermek amacıyla ABD merkezli arama motoru girişimi Perprexity AI, Cumartesi günü ByteDance’e uygulamasıyla birleşmek için bir teklif sundu. Reuters‘a konuşan bir kaynak, bu birleşmeyle yeni bir oluşumun zorunlu hale gelebileceğini ve daha fazla ortağın katılabileceğini belirtti.
Kaynak: wccftech.com