Meta, Apple Vision Pro’ya rakip olacak üst düzey bir başlık tanıtmayı planlıyordu. Ancak CEO Mark Zuckerberg’in ürün inceleme toplantısından sonra çalışanlarına tüm çalışmalarını durdurmalarını söylediği bildirildi. Zuckerberg, Apple’ın 3.499 dolarlık Vision Pro’nun ABD’de 100 bin sevkiyat sayısını geçmediğini görünce Meta’nın ürününün de benzer bir sonuçla karşılaşabileceğini düşünmüş olabilir.
Meta, Vision Pro ile Rekabet Edecek Olan Başlığın Hedef Fiyatını 1.000 Dolar Olarak Belirlemişti
Meta, üst düzey başlık projesinin geliştirme çalışmalarını durdursa da uygun fiyatlı sanal gerçeklik başlığı pazarındaki konumunu güçlendirmek için Quest 4 üzerindeki çalışmalarına devam ediyor. Vision Pro’ya rakip olacak başlığa gelince cihazın, Apple’ın kullandığı yüksek çözünürlüklü mikro-OLED panellere sahip olması planlanıyordu.
Her ne kadar Meta, başlığın hedef fiyatını 1.000 dolar olarak belirlese de mikro-OLED panellerin yüksek maliyeti, fiyatın yükselmesine yol açacaktı. Vision Pro’nun maliyetinin yaklaşık 1.500 dolar olduğu ve yalnızca iki mikro-OLED panel fiyatının 456 dolar olduğu bildiriliyor. Ayrıca başlığın lansmanı 2027 yılı için planlanmıştı ancak bu durum, şimdilik mümkün görünmüyor.
Quest Pro, 1.499 dolardan satışa sunulmasına rağmen beklenen ilgiyi görmedi ve tüketiciler tarafından hızla unutuldu. Bu durum, pahalı artırılmış gerçeklik başlıklarının henüz piyasada kendine yer bulamadığını gösteriyor. Apple’ın ise 2025 yılında daha düşük maliyetli bir versiyon piyasaya sürmeyi planladığı söyleniyor.
TF International Securities analisti Ming-Chi Kuo, daha önce Apple’ın fiyatlandırma sorununu çözse bile cihazın sınırlı fayda sağladığı için kullanıcıların birkaç denemeden sonra iade etmelerine yol açtığını belirtmişti. Kuo’ya göre bu parayı daha fazla değer sunan başka bir ürüne, örneğin bir iPhone veya MacBook’a yatırmak kullanıcılar için daha mantıklı.
Görünüşe göre Meta, tüketicilerin pahalı artırılmış gerçeklik başlıklarına ilgi göstermediğini fark ederek bütçeyi zorlamayan başlıklara odaklanmaya başladı. Şirket, ayrıca yazılım geliştirmeye önem veriyor ve yeni yazılımlar ile gelecekteki modellerin daha geniş bir tüketici kitlesine hitap etmesini sağlamayı hedefliyor.
Kaynak: wccftech.com