Microsoft’un Hudson Valley kod adlı bir sonraki büyük Windows güncellemesinin geliştirilmesine liderlik eden yeni Windows & Web Experiences ekibi yeni yol haritasını şekillendirmeye başladı.
Bir süredir Microsoft’un 2024 yılında Windows platformu için Germanium kod adlı yeni bir sürüm çıkarmayı planladığını ve Hudson Valley’in de bu sürümü temel alacağını biliyorduk. Peki, bu yeni Windows yol haritasında neler var ve Windows’un bir sonraki sürümünden neler bekleyebiliriz? İşte şu ana kadar bildiklerimiz.
Yeni Windows Yol Haritası
Yol haritasının kendisiyle başlayacağız. Panay yönetiminde Windows organizasyonu Windows’un yeni sürümlerini nasıl piyasaya süreceklerine dair planları değiştirmişti. Windows platformunun ana sürümleri için geleneksel üç yıllık sürüm döngüsüne geri dönmeye karar vermişler ve buna ek olarak yıllık platform sürümünü, şirket içinde “Moment” güncellemeleri olarak bilinen birkaç ayda bir daha küçük özellik güncellemeleriyle de destekliyorlardı.
Öte yandan Windows Central’ın ulaştığı kaynaklara göre, Windows’un yeni patronları artık Windows platformunun ana sürümleri için yıllık yayın döngüsüne geri dönüyorlar: Yani Windows yılda birden fazla küçük güncelleme yerine sadece bir büyük özellik güncellemesine sahip olacak. Microsoft Moment güncellemelerini hala az miktarda kullanabilir, ancak bunlar artık yeni özellikler için birincil dağıtım aracı olmayacak.
Bu değişikliklerin Hudson Valley’in 2024’te piyasaya sürülmesinden sonra yürürlüğe gireceği söyleniyor, bu nedenle Windows 11’in mevcut sürümü için en az bir Moment güncellemesi daha bekliyoruz ve kaynaklar bu güncellemenin önümüzdeki yılın başlarında Şubat veya Mart aylarında yayınlanacağını söylüyor.
Hudson Valley için yol haritası da oldukça ilginç. Güncellemenin Nisan ayında RTM kilometre taşına ulaşacak olan Germanium platform sürümüyle birlikte gönderilmesi bekleniyor. Ancak Hudson Valley güncellemesinin kendisi Ağustos ayına kadar tamamlanmayacak ve Eylül ya da Ekim ayına kadar mevcut bilgisayarlar için bir güncelleme olarak gönderilmeye başlanmayacak.
Tıpkı Cobalt ve 2021’deki Sun Valley sürümünde olduğu gibi, birçok özellik platformdan bağımsız olarak geliştirildiği için Microsoft yaz boyunca Hudson Valley üzerinde çalışmaya devam edecek. Bununla birlikte OEM’lerin Haziran 2024’ten itibaren Germanium ön yüklü yeni Arm cihazları piyasaya sürmeye başlayacağı da belirtilmekte.
Kaynaklar bunun nedeninin Germanium ile gelen platform gelişmelerine bağlı olan yeni Qualcomm Snapdragon X Elite çipleri olduğunu söylüyor. Bu da OEM’lerin yeni X Elite donanımlarını Windows 11’in mevcut sürümüyle gönderemeyecekleri ve Hudson Valley’in sonbaharda hazır olmasını beklemek istemedikleri anlamına geliyor.
Böylece Microsoft ilk kez Windows platformunun yeni bir sürümünü bir sonraki Windows güncellemesi hazır olmadan önce gönderecek. Bu, Haziran ayında Germanium ile birlikte gönderilen bilgisayarların, Hudson Valley sürümünü oluşturan özelliklerin çoğunu, herkes için genel kullanıma sunulacağı sonbahara kadar kaçıracağı anlamına geliyor.
Yaz boyunca Germanium ön yüklü olarak gönderilen bilgisayarlar Hudson Valley sürümünü Germanium RTM yapısının üzerine en son kümülatif güncelleştirme (LCU) olarak alırken, Windows 11’in mevcut sürümünü kullanan diğer herkes Hudson Valley’i büyük bir işletim sistemi değiştirme yükseltmesi olarak alacak.
Hudson Valley ile Hangi Özellikler Geliyor?
Şaşırtıcı olmayan bir şekilde Hudson Valley’in odak noktası, işletim sistemi boyunca örülen ve entegre edilen yeni nesil yapay zeka deneyimleri olacak ve bunların çoğunun çalışması için muhtemelen yeni NPU donanımı gerekecek.
Microsoft’un gişe rekorları kıran yeni özelliği, aramayı geliştirmek, projeleri veya iş akışlarını başlatmak, bağlamı anlamak ve çok daha fazlası için arka planda sürekli çalışabilen “gelişmiş bir Copilot” ile geliştirilmiş yapay zeka destekli bir Windows Shell’in tanıtımı olacak. Kaynaklar bu yapay zeka özelliklerinin “çığır açıcı” olacağını söylese de söz konusu Microsoft olunca temkinli olmakta fayda var.
Şirket, kullanıcıların Copilot’un hatırladığı ve kullanıcının özel arama kriterlerine göre filtrelenebilen tüm uygulamalar ve web siteleri arasında zamanda geriye gitmelerini sağlayacak yeni bir geçmiş/zaman çizelgesi özelliği üzerinde çalışıyor. Örneğin, “FY24 kazançları” yazabilirsiniz ve bu terimin ekranda olduğu her örnek görmeniz ve açmanız için yeniden görünecek.
Yapay zeka, bilgisayarınızda daha önce açtığınız veya gördüğünüz şeyleri bulmak için doğal dil kullanma yeteneği ile Windows’ta aramayı da geliştirecek. Bir belgenin adını veya içeriğini hatırlamıyorsanız, “Bob’un bana birkaç gün önce WhatsApp’tan gönderdiği belgeyi bul” arama terimi Windows’ta aramanın gerçekten anlayacağı bir şey olacak. Tabi bunlar kağıt üstünde kulağa hoş gelse de Microsoft’un yıllar boyunca Cortana’ya Türkçe dil desteği getiremeyip en sonunda özelliği Windows’tan tamamen çıkardığını da hatırlatalım.
Diğer yapay zeka özellikleri arasında videoların ve oyunların kalitesini yükseltmek için NPU donanımını kullanacak olan Süper Çözünürlük adlı bir özellik de yer alıyor. Ayrıca ister bir videodaki sesten ister canlı bir aramadan olsun, bir dizi farklı dili gerçek zamanlı olarak çevirebilecek olan Canlı Altyazıların geliştirilmiş bir sürümü de çalışmalar arasında.
Microsoft, herhangi bir görüntüdeki katmanları tanımlamak için makine öğrenimini kullanacak ve el tipi bir cihazdaysa imlecinizle veya yerleşik jiroskopunuzla etkileşime giren hafif bir paralaks efekti oluşturacak “AI” destekli duvar kağıtları üzerinde bile çalışıyor.
Yapay zeka dışında Microsoft, Başlat menüsüne ve Dosya Gezgini’ne, kullanıcıların bir şeyler yaratmasına olanak tanıyan Microsoft’un tüm hizmetlerini tek bir yerde toplayacak özel bir “yaratıcı” alan eklemek istiyor. Bu alan aslında Microsoft 365 için bir fırlatma rampası görevi görecek ve yeni veya mevcut bir Designer projesine, Word belgesine, PowerPoint sunumuna vb. atlamak için kısayollar sağlayacak.
Ayrıca Microsoft’un enerji tasarrufu konusunda bazı önemli iyileştirmeler üzerinde çalıştığı da belirtilmekte: Kaynaklara göre bu sayede belirli donanımlarda pil ömrü %50’ye kadar uzatılabilecek. Ayrıca, Windows duvardan çektiği gücün yenilenebilir olduğunu algıladığında cihazınızı şarj etmeye çalışacak yeni bir “yeşil güç” özelliği üzerinde de çalışılıyor.
Son olarak Microsoft, Hudson Valley için Sistem Tepsisi gibi Görev Çubuğu unsurlarını ekranın üst kısmına yerleştiren yeni bir masaüstü arayüzü üzerinde çalışıyor. Kaynaklar bunun hala deneysel bir aşamada olduğunu ve muhtemelen 2024’te piyasaya sürülmesinin mümkün olmadığını söylüyor. Yeni Windows patronları ilk sürümleriyle tekneyi çok fazla sallamak istemiyorlar.
Hudson Valley ile genel yaşam kalitesi iyileştirmelerinin de yolda olduğu söylendi, ancak şu anda bunun tam olarak neleri içerdiğinden emin değiliz. Her zaman olduğu gibi, bu planlar ve özellikler Hudson Valley’in son halini alacağı zamana kadar değişebilir ya da iptal edilebilir.
Hudson Valley, Windows 12 mi Olacak?
Gizemini koruyan büyük bir soru, Hudson Valley’in alacağı son şeklin ne olacağı. Germanium platform sürümünü temel alan yeni bir Windows 11 sürümü mü olacak? Yoksa Microsoft her şeyi bir kenara bırakıp Windows 12 olarak mı duyuracak?
Kaynaklarım Microsoft’un başka bir ürün sürümüyle Windows kullanıcı tabanını daha da parçalamaktan çekindiğini söylüyor. Şu anda Windows’un yaklaşık 1,4 milyar kullanıcısı var ve bunların 400 milyonu Windows 11 kullanıyor. Bu da hala 1 milyar Windows 10 kullanıcısı olduğu ve bunların büyük bir yüzdesinin sistem gereksinimleri nedeniyle Windows 11’e (ya da ötesine) yükseltilemeyeceği anlamına geliyor.
Bunu akılda tutarak, bir sonraki sürümü “Windows 12” olarak göndermek, Microsoft’un parçalanmayı azaltma ve herkesi aynı Windows sürümüne geri döndürme hedefine zarar verecektir. Ancak bu karar nihayetinde pazarlamaya bağlı ve bildiğim kadarıyla markalama konusunda henüz nihai bir karar verilmedi.
Markası ne olursa olsun, teknik açıdan Hudson Valley dahili olarak Windows’un yeni bir sürümü olarak kabul ediliyor.
CorePC Bütün Bunların Neresinde?
Geçen yıl, Windows platformunu modernize etmeye yönelik yeni bir çaba gün yüzüne çıktı. Bu proje CorePC (ya da bazı durumlarda Win3) kod adıyla anılıyor ve esasen platformun modüler olduğu ve Microsoft’un bir cihaz için hangi özellik ve yeteneklerin gerekli olduğuna bağlı olarak Windows’u yukarı ve aşağı ölçeklendirmesine olanak tanıyan Core OS ile ortaya konan vizyonu devam ettiriyor.
CorePC aynı zamanda Windows’un daha güvenli bir sürümü çünkü işletim sistemi durumu, işletim sistemi dosyalarını, sürücüleri ve uygulamaları kilitleyen salt okunur bölümlerle ayrılmış. Hatta çok daha hızlı işletim sistemi takas yükseltmeleri ve yerleşik “powerwash” sıfırlamaları ve .FFU ile daha kolay kurtarma yöntemleri sağlıyor.
Anladığımız kadarıyla CorePC, Windows çalıştıran mevcut bilgisayarlar için asla bir güncelleme olarak sunulmayacak. Bunun nedeni, eski Windows ile CorePC arasındaki platform değişikliklerinin çok büyük olması ve bu nedenle doğrudan yükseltme yolunun bulunmaması. CorePC ve eski Windows yan yana var olacak, çünkü CorePC’nin benimsenmesi sadece insanlar onunla yeni donanım satın aldıkça gerçekleşecek.
Microsoft’un PC pazarının alt segmentinde Chrome OS ile kafa kafaya rekabet etmek için tasarlanmış bir CorePC / Win3 varyantı üzerinde çalıştığını duyduk, ancak bunun Hudson Valley ile bir ilgisi yok. Şimdilik, 2024’te Microsoft’un CorePC Windows sürümünde Hudson Valley’in bir varyantını görmeyi beklemiyoruz.
Nihai Düşünceler
Windows yol haritasında yapılan bu değişiklikler önemli olmakla birlikte şaşırtıcı değil. Farklı liderlerin ürünün nasıl olması gerektiğine dair farklı vizyonları olduğundan, yeni liderliği genellikle ürünün nasıl bir araya getirileceğine dair değişiklikler yakından takip eder.
Mikhail Parakhin şu anda Windows sürücü koltuğunda oturuyor ve 2024’e kadar olan vizyonu yapay zeka, hizmetler, web teknolojisi ve abonelikler üzerine kurulu gibi görünüyor.