Windows’ta Klasör Şifreleme Nasıl Yapılır?

Her gün bilgisayarlarımızda birçok kişisel dosyayı barındırıyoruz: Fotoğraflarımız, belgelerimiz ve daha fazlası. Ancak bu dosyaları aynı bilgisayarı kullandığımız kişilerle paylaşmak istemediğimiz durumlar olabiliyor. Bu yazımızda paylaşacağımız yöntemlerle klasörleri gizleme özelliği dahil, birkaç farklı kilitleme ve şifreleme yöntemiyle özel klasörlerinize erişimi yönetebileceksiniz.

Windows’un Dahili Şifreleme Özelliğini Kullanın

Bir klasörü başka kullanıcıların erişimine kapatmanın en kolay yolu şifrelemeyi etkinleştirmektir. Bu özelliği devreye aldıktan sonra, diğer bilgisayar kullanıcıları dosyalarınızı göremez. Kilitli klasörlerdeki dosyaları açmak için hesabınızda oturum açılmış olması gerekir. Bu yöntemin nasıl uygulanacağını aşağıdaki adımlardan öğrenebilirsiniz.

Bundan sonra şifrelediğiniz klasöre yalnızca sizin kullanıcı bilgileriniz kullanılarak erişilebilir. Bu da bir başka açıdan bakarsanız, oturumunuzu açık unutursanız başkası, şifrelediğiniz klasörlerinize erişebilir demek. Bunun da önüne geçmek için bu yazıdaki diğer yöntemleri değerlendirebilirsiniz.

Windows 11’de Şifreleme Anahtarını Yedekleme

Her ihtimale karşı şifreleme anahtarınızı yedeklemenizi öneririz. Bunu yapmak için aşağıdaki adımları takip edin.

Üçüncü Parti Araçlar ile Klasör Şifreleme

Windows 11’de kilitlemek istediğiniz her klasöre parola koruması getiren bir özellik maalesef yok. Bunun yanında, bu işi yapabilecek çok sayıda üçüncü taraf yazılım bulunuyor. Sizin için 2 tane farklı ve ücretsiz yazılmı seçtik.

7-Zip Kulanarak Parola Koyun

7-Zip ücretsiz ve popüler bir arşivleme aracı. Bu araçla klasöre bir parola koyarken aynı zamanda klasörü sıkıştırabilirsiniz. Kilitli klasörü, 7-Zip yüklü olmasa bile herhangi biriyle paylaşabilirsiniz, ancak doğru parola sağlanana kadar klasördeki dosyalar açılamaz. Bu programda klasör ve dosyalarınızı kilitlemek karmaşık gibi gelse de vereceğimiz adımlarla kolayca işlemi yapabilirsiniz.

İşlem tamamlandıktan sonra dosyaları arşivden çıkartmak isteyen biri, önce parola girmek zorunda kalacak. Parolanız olmadan arşivdeki dosyalara erişiminiz pek mümkün olmayabilir. Bu yüzden parolanızı mutlaka güvenli bir yere not etmenizi öneririz.

Wise Folder Hider Kullanın

Wise Folder Hider, adından da anlaşılacağı üzere klasörlerinizi gizlemek ve şifrelemek gibi amaçlar için geliştirilmiş bir Windows programı. Programı bu bağlantıdan indirip kurabilirsiniz.

Hangi Klasör Kilitleme Yöntemi Seçilmeli?

Verdiğimiz her 3 yöntem de klasörlerinizi kilitleme işine yarayacak olsa da hangisini seçeceğiniz sizin ihtiyaçlarınıza göre değişecektir.

İlk yöntem çok kullanıcılı bilgisayarlar için kullanışlı sayılır. Bilgisayarınızı farklı kullanıcı hesabı olan biriyle paylaşıyorsanız, klasörü şifrelemek bu kişinin dosyaları açmasını engeller. Yine de başka kullanıcılar klasörü silebilir ve hatta dosya adlarını görüntüleyebilirler, ancak bu klasördeki dosyaları açamazlar. Yeni bir şifre hatırlamak istemiyorsanız bu yöntemi kullanın.

Windows kullanıcı hesabı parolanızdan farklı bir parola seçmek istiyorsanız klasörü kilitlemek için 7-Zip kullanabilirsiniz. Bu yöntem, kilitli klasörü paylaşırken, başka bir yere kopyalarken veya başka bir platormda klasörünüze erişmek isterken size esneklik sağlar.

Wise Folder Hider, klasörü iki farklı parolanın arkasında korumak veya klasörün bilgisayarı kullanan diğer kişilere görünmez olmasını istiyorsanız güzel bir seçim olabilir.

Exit mobile version