Microsoft’un Xbox bölümünün üç stüdyosunu kapatıp dördüncüsünü ZeniMax Online’a katması, işten çıkarmaları ve stüdyo kapatma haberleri tüm oyun sektörünü çalkalamaya devam ediyor.
Şok edici duyuruyu anlamlandırmaya çalışmak için MIDiA Research’ün analizini inceledik. Oyun Endüstrisi Analisti Rhys Elliott verdiği yanıtlarda, büyük oyun markalarına odaklanan yeni Xbox vizyonunun başarı yolunda ufak fedalar yapılmasını gerektirdiğine işaret etti. Ayrıca Haziran ayındaki etkileyici Xbox Games Showcase’in hayranların öfkesini büyük ölçüde dindirebileceğini düşünüyor.
İşte Rhys Elliott’un sorulara verdiği cevaplar:
Xbox’ın büyümesine rağmen, Microsoft ödüllü oyunlar yapan saygın geliştiricileri bile işten çıkarmaya devam ediyor. Sizce durum neden böyle? Xbox hayranları oyunlara yapılan yatırımın azalması konusunda endişelenmeli mi?
Takvimin ilk çeyreğinde oyun gelirlerinin %51 ve Xbox içerik/hizmet gelirlerinin %62 arttığı doğru olsa da, bu artışlar çoğunlukla Microsoft’un Activision Blizzard’ı satın almasından kaynaklandı. Satın almalardan gelen büyüme, oyun gelirlerindeki %5’lik düşüşü ve Xbox içerik/hizmetlerindeki sabit büyümeyi dengeledi.
İşten çıkarma haberlerine gelince buna birkaç açıdan bakılabilir. Xbox, Game Pass’in konsolda büyüme aşamasında olduğu dönemde bir dizi stüdyo satın alıyordu. Tabii o zamandan bu yana ekonomik zorluklar artış gösterdi. Kârlılık, istikrar ve verimlilik artık çok daha önemli ve faiz oranları hızla yükseldi. Meta ve Amazon’dan Google ve Microsoft’a kadar büyük teknoloji şirketleri için artık oyunun adı konsolidasyon ve maliyet tasarrufu. Xbox’ın ödüllü oyunlar yapan saygın stüdyoları kapatmayı seçmesinin bir nedeni de bu.
Dahası, Game Pass konsolda büyüme evresini açıkça geride bıraktı. Başta Call of Duty ve Blizzard oyunları olmak üzere diğer stüdyolardan gelen içerikler ve yakın zamanda gerçekleşen Activision Blizzard satın alması, Xbox’a mobil gibi diğer segmentleri kovalarken mevcut abonelerini korumak için yeterli içerik sağlıyor. Şirket ayrıca stüdyoları açısından oldukça izole bir yapıda ve muhtemelen kârlılıklarını duruma göre değerlendiriyor, fırsat ve harcama açısından maliyet olarak gördüğü stüdyoları bırakmayı seçiyor.
Son haberlerle birlikte Xbox’ın sıkı oyuncular (ve muhtemelen geliştiriciler) arasındaki itibarı büyük bir darbe aldı. Microsoft’un uzun vadeli bir vizyon oluşturmak yerine yatırımcılar için tamamen kısa vadeli ROI’ye (yatırım getirisi) odaklandığı algısı oluştu. Zedelenen itibarın uzun vadede Xbox’a zarar vereceğini düşünüyor musunuz?
Xbox 3 milyar oyuncuya ulaşmak istiyor, bu nedenle bu hedefe ulaşmalarına yardımcı olacak daha büyük, kesin franchise’lara yeniden odaklanıyor. Buradaki uzun vadeli hedef budur. Xbox muhtemelen bu stüdyoları sadece kısa vadeli yatırım getirisi için işten çıkarmadı çünkü bu stüdyoların operasyonel maliyetleri daha geniş organizasyon için kovada bir damla. Aksine, işten çıkarmalar şirketin yeniden odaklanmasını sağlamak ve stüdyoların çok fazla büyümesine izin vermemek içindi. Şirket yeni bir vizyona doğru kayıyor; bu vizyon büyük oyun markaları ve mobil cihazlara doğru genişleme ile destekleniyor.
Xbox, son yıllardaki akılcı halkla ilişkilerine rağmen, muhtemelen bu stüdyo kapanışlarını daha büyük bir amaç için yapılan fedalar türünden bir durum olarak görüyor. Bu fedaların sektördeki en yetenekli geliştiricilerden bazıları olması ve hayatlarının altüst olması büyük bir utanç. Xbox çatısı altındaki diğer küçük stüdyolardan bazıları şüphesiz şu anda kendilerini daha az güvende hissediyor. Hayranlar açısından bakıldığında, Xbox oyun topluluğunu ve basını tamamen öfkelendirdi ve çok fazla güven kırdı. Öte yandan, oyun medyası hızlı hareket ediyor ve yakında başka bir tartışma gündeme gelecek. Pazarın hareket hızı, bazı toplulukların bir kısmının istikrarsız olmasına neden oldu. Örneğin Xbox gelecek ayki etkinliğinde etkileyici bir oyun sunumu yaparsa, topluluğunun bir kısmı muhtemelen Xbox içeriği konusunda yeniden heyecanlanacak ve bu çoğunlukla öfke duygularını gölgede bırakacak. Bu daha önce defalarca oldu ve yine olacak. Ancak, herkesi ikna edemezsiniz.
Oyuncular PR’ın ne olduğunu anlamaya başladı. Şu anda gerçek şu ki, oyun şirketleri zor durumda ve oyuncuları veya basını kızdıran ve yetenekli geliştiricilerin hayatlarını altüst eden sert kararlar alıyorlar. Halkla ilişkilerin görevi, genellikle acımasız olan bu kararların etkisini yumuşatmaktır ancak oyuncular oyunların ticari yönüyle daha bütünleşik hâle geldikçe bu iş daha da zorlaşmakta. Bazı topluluklar için oyun piyasası, oyun oynamaktan bile daha önemli hale geldi. X’teki Xbox ve PlayStation hayranlarına bakın. Xbox şu anda gerçekten de en sadık hayranlarından bazılarının güvenini kaybetti ve bu oyunculardan bazıları için bağlılık tamamen kayboldu. Yeniden kazanılabilir ama bu zaman alacağı kesin.
Federal Rezerv ve Avrupa Merkez Bankası gibi bankalar paranın maliyetini düşürmeye başladığında, sektör genelinde işten çıkarmalar ve stüdyo kapatmalardaki durumun iyileşeceğine inanıyor musunuz?
Faiz oranları düşük olduğunda, yayıncılar daha fazla risk alma eğiliminde olurlar. Bu da onları personel çıkarmaya ve düşük performans gösteren iştiraklerini kapatmaya (maliyet tasarrufu için) daha az meyilli hale getirir. Şu anda olduğu gibi daha zayıf zamanlar, yayıncıları büyümeden ziyade kârlılığı göz önünde bulundurarak verimliliğe öncelik vermeye itiyor.
Gerçekten de, pek çok şeyin kaderi 9 Haziran’da TSİ 20:00’da yayınlanması planlanan bir sonraki Xbox Games Showcase’e bağlı olacak. Oyun haberleri döngüsünün hızlı ve değişken olduğu kesinlikle doğru olsa da, son birkaç duyuru ile kaybedilen güvenin bir kısmını geri kazanmaya başlamak için çok şey gerekecek.
Microsoft’un şu anda sahip olduğu en büyük serilerden mümkün olan en geniş pazarda (mümkün olan en kısa sürede mobil cihazlar da dahil olmak üzere) para kazanmayı amaçladığı artık çok açık. Ancak bunu yapmak için öncelikle hem eleştirel hem de ticari açıdan tartışmasız bir şekilde başarılı olan oyunları piyasaya sürmesi gerekiyor ki bu da Xbox için tarihsel olarak zorlu bir süreç olacak.
Senua’s Saga: Hellblade II’nin yakında piyasaya sürülmesinin ardından, programa göre konsola özel STALKER 2 Eylül başında, Starfield: Shattered Space muhtemelen Eylül sonunda, bir sonraki Call of Duty Ekim sonunda, Avowed ve Microsoft Flight Simulator 2024 Kasım ayında ve Indiana Jones and the Great Circle Aralık ayında gelecek. The Elder Scrolls Online: Gold Road, World of Warcraft: The War Within ve Diablo IV: Vessel of Hatred gibi genişleme paketlerini saymıyoruz.
Microsoft tüm bu oyunların umut verici görüntülerini ve yeni Gears of War ile DOOM gibi birkaç büyük oyunu duyurabilirse, Xbox hayran kitlesini sakinleştirmek için epey yol kat edebilir. Ancak net olan bir şey var: Salı günkü haberlerden sonra birinci parti geliştiricilerin kendilerini güvende hissetmeleri pek olası değil.
Kaynak: wccftech.com