Bu makalede FreeDOS olarak gelen bir laptop’a Windows 11’in en son sürümünü nasıl yükleyebileceğinizi adım adım göstereceğiz. Öncelikle elimizde MSI’ın Commercial 14H modeli laptop’u var. Bu cihazı ofisimizde kullanmak için satın aldık. Ancak içerisinde herhangi bir Windows işletim sistemi gelmiyor. Neden kurumsal bir laptop FreeDOS olarak geliyor diye soruyor olabilirsiniz. Bunun nedeni, kurumsal firmaların genellikle toplu Windows lisanslarına sahip olmaları ve cihazlara bu lisanslarla Windows kurmak istemeleri.
Adım 1: Windows 11 ISO Dosyasını USB Belleğe Yazma
İlk adım olarak, Windows 11’in en güncel sürümünü USB belleğimize yazmamız gerekiyor. Bunun için Rufus aracını kullanacağız. Rufus’u başlatıp gerekli ayarları yaparak Windows 11 ISO dosyasını USB belleğimize yazıyoruz. Bu adımı tamamladıktan sonra bilgisayarımızı açarak Windows 11 kurulumuna başlayabiliriz.
- Rufus uygulamasının USB belleğimizi tanıdığından emin olduktan sonra ”Seç” diyerek ISO dosyamızı ekliyoruz.
- Açılan penceren indirdiğimiz Windows 11’in ISO dosyasını seçiyoruz. En güncel sürümü buradan indirebilirsiniz.
- ISO dosyasını seçtikten sonra Rufus gerekli her şeyi otomatik olarak ayarlıyor.
- Modern bir sisteme kurulum yapacağımızdan dolayı disk bölümümüz GPT, hedef sistem de UEFI olarak seçilmiş durumda. Eğer daha eski bir sisteme kurulum yapacaksanız GPT yerine MBR seçmenizde fayda var.
- Başlat dedikten sonra karşımıza birçok seçenek çıkıyor.
- Burada Windows 11’in 4GB+ RAM, TPM, Secure boot gibi gereksinimlerini kaldırmak için çeşitli seçenekler mevcut. Eğer bu gereksinimleri karışılamayan bir sisteme kurulum yapıyorsanız bu seçenekleri kullanıp sorunsuzca kurabilirsiniz.
- Gereksinimlerin yanı sıra Windows 11 kurulum esnasında bir Microsoft hesabı istiyor. Eğer Microsoft hesabı kullanmak istemiyorsanız bu gereksinimi de kaldırabilirsiniz. Biz bu kurulumda Microsoft hesabı kullanmayacağız, ancak normal şartlarda Microsoft hesabı kullanmanızı tavsiye ediyoruz.
- Microsoft hesabı kullanmayacağımız için yerel bir hesap oluşturuyoruz. Bunu istediğimiz şekilde adlandırabiliriz.
- Ayrıca kurulumda bölge ve dil ayarlarını seçmek ile uğraşmak istemiyorsanız bölge ve dil seçeneklerini Windows 11’i USB belleğe yazmak için kullandığınız sistem ile aynı yapmayı seçebilirsiniz.
- Eğer Microsoft’a veri göndermek istemiyorsanız bunu da devre dışı bırakabilirsiniz. Microsoft bu verileri kullanarak size özelleştirilmiş reklamlar gösterebiliyor.
- Eğer yerel bir hesap kullanacaksanız BitLocker cihaz şifrelemesini devre dışı bırakmalısınız. Bunu normal şartlarda önermiyoruz, ancak BitLocker şifresi yerel hesaplarda manuel yedekleme gerektiriyor. Eğer BitLocker şifrenizin yedeği yoksa olası bir sistem çökmesi gibi durumlarda kurtarma modunda bu şifre gerekeceğinden dolayı, verilerinizi kaybedebilirsiniz. Bu şifre normal şartlarda Microsoft hesabına yedeklendiği için Microsoft hesabı kullandığınız durumda BitLocker şifrelemesini devre dışı bırakmanıza gerek yok. Ayarlamalar bittikten sonra Tamam tuşuna basalım.
- Bu işlem USB belleğinizi formatlayacak, Tamam deyip işlemleri başlatalım.
- İşlemler tamamlandıktan sonra USB belleğimizi çıkarabiliriz.
Adım 2: Kurulum Öncesi Hazırlıklar
Eğer bilgisayarınız 10. nesil ve üstü bir Intel işlemciye sahip ise VMD ayarını devre dışı bırakmanız veya gerekli sürücüyü USB belleğinize atmanız gerekli aksi takdirde kurulum sırasında disklerinizi göremeyebilirsiniz. VMD ayarını devre dışı bırakmak için bu makalemize bakabilirsiniz.
Adım 3: Windows 11 Kurulumu
- Eğer bilgisayarınız açıksa öncelikle güç tuşuna basarak kapatın. Ardından bilgisayarınız açılırken Boot menüsüne erişmek için art arda F11 tuşuna basmanız gerek. Bu tuş, sistemden sisteme değişiklik gösterebiliyor. Eğer F11 tuşu çalışmazsa bilgisayarınızın modeliyle birlikte Techolay Sosyal’de konu açarak kısayolu öğrenebilirsiniz.
- FreeDOS sistemlerde normalde Windows Boot Manager olmaması lazım. Ancak bizim cihazımızda daha önce bir kurulum yapılmaya çalışılmış.
- Sistemi USB bellekten çalıştırmamız gerek, bunun için belleğinizin adı yazan bölümü seçmemiz gerek. Eğer birden fazla bölüm varsa garantiye almak için ilk sıradakini seçiyoruz.
- Windows 11 kurulum ekranındayız. Sonraki tuşuna basmak istiyoruz ancak sürücüler henüz yüklü olmadığı için TouchPad çalışmıyor.
- Tab tuşu ile seçenekler arasında geçiş yapabilirsiniz veya seçeneklerdeki altı çizili harfleri belirtip o seçeneğe gitmek için ALT+ALTI ÇİZİLİ OLAN HARF yapabilirsiniz. Örnek olarak ”Sonraki” seçeneğine gitmek için ALT+S tuşuna basıyoruz.
- Alternatif olarak eğer USB bir fareniz varsa onu da kullanabilirsiniz.
- Örnek olarak, ”Şimdi yükle” yazan yeri seçmek için ALT+K yapıyoruz.
- Ürün anahtarını daha sonra ekleyeceğimiz için ”Ürün anahtarım yok” diyoruz.
- Bir sonraki ekranda kurmak istediğiniz Windows sürümünü seçmeniz lazım. Biz Home sürümünü seçip ”Sonraki” diyoruz.
- Sözleşmeyi kabul edip tekrardan ”Sonraki” diyoruz.
- Burada karşımıza iki seçenek çıkıyor, ”Özel: Yalnızca Windows’u yükle” seçeneğini seçiyoruz.
- Disk ekranına geldiğimizde hiçbir diski göremiyoruz. Bunun nedeni Intel VMD sürücülerinin henüz yüklü olmaması. Bu durumda, BIOS ayarlarına girip Intel VMD’yi devre dışı bırakabilir veya uyumlu bir Intel VMD sürücüsünü USB belleğimize ekleyerek sorunu çözebiliriz. Biz BIOS üzerinde VMD’yi devre dışı bırakarak devam edeceğiz. VMD’yi devre dışı bırakmak veya Intel VMD sürücüsünü kurmak için gereken adımları bu makalemizden detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.
- VMD’yi devre dışı bıraktıktan sonra disklerimiz artık sorunsuz bir şekilde listeleniyor. Burada bütün bölümleri sileceğiz. Driver CD yazan bölüm dahil çünkü En güncel sürücüleri internetten indirmeyi tercih ediyoruz.
- Bütün bölümleri sildik. ”Sonraki” diyerek kurulumu başlatıyoruz.
- Bilgisayarımız yeniden başlayacak.
- Kurulum Tamamlandı ve Windows 11’in ağ bağlanma ekranı ile bizi karşılıyor. Ethernet kablomuz olmadığı için ”İnternet bağlantım yok” seçeneğini seçiyoruz. Windows 11’in ileriki sürümlerde bu ekrana Wi-Fi sürücüsü yükleme seçeneği geleceğini de belirtelim.
- ”Sınırlı kuruluma devam et” diyoruz.
- Kullanıcı adımızı, bölge seçimini ve veri toplama ayarlarını Rufus üzerinden ayarladığımız için doğrudan kurulum başlıyor.
- Kurulum bitti. Windows 11 masaüstündeyiz. Bu aşamda artık sürücüleri kurmaya başlayabiliriz.
Adım 4: Sürücülerin Yüklenmesi
Windows 11 kurulumunu tamamladıktan sonra sürücülerin yüklenmesi gerekiyor. Başka bir bilgisayardan laptopunuzun modelinin destek sayfasına gidip TouchPad ve Wireless LAN sürücülerini indirip USB belleğe atmanız gerekiyor. Ayrıca Wireless LAN sürücüsü yüklendikten sonra internet erişimimiz olacağı için kalan sürücülerin Windows Update aracılığıyla otomatik olarak yüklenmesini sağlayabiliriz. Windows Update aracılığı ile yüklenmeyen sürücüleri tekrar cihazınızın destek sayfasına gelip indirebilirsiniz.
- Başka bir bilgisayardan laptopumuzun destek sayfasına gidiyoruz. Drivers and Downloads kısımına geliyoruz.
- Buradan Wireless LAN ve TouchPad sürücülerini indiriyoruz. Diğer sürücüleri cihaz internete bağlandıktan sonra Windows Update üzerinden yükleyeceğiz. Eğer yüklenmeyen bir sürücü olursa belirttiğimiz üzere tekrar buradan indirebiliriz.
- İnen sürücüleri USB belleğimize kopyaladık ve şimdi diğer bilgisayardan çıkarıp laptopumuza geri takıyoruz.
- TouchPad sürücüsünün kurulumu ile başlıyoruz, Serial IO klasörüne giriyoruz ve ”Setup SerialIO” dosyasını çalıştırıyoruz
- Kurulum tamamlandı ve artık TouchPad’imiz sorunsuz şekilde çalışıyor.
- Wi-Fi sürücüsünün kurulumuna geçiyoruz
- ”Şu uzantılar engellendi: Extensions\PieExstension.INF” hatası aldık. Eğer sizde bu hatayı alırsanız INF yolu ile sürücüyü yüklemeniz lazım. Nasıl yapabileceğinizi bu makalemizde adım adım anlattık.
- Sürücümüz yüklendi ve artık internete bağlanıp Windows Update üzerinden sürücülerimizi yükleyebiliriz.
- Windows Update sürücülerin büyük çoğunluğunu buldu. Yükleme işlemleri bitince tekrardan kontrol edip, eksik bir sürücü varsa siteden indirerek yükleyeceğiz
- Eğer bu esnada sürücüler yüklenirken teker teker görmek isterseniz Aygıt Yöneticisi’ni açabilirsiniz. Buradaki ünlemler sürücüler yüklendikçe yavaş yavaş kaybolacak.
- Sürücüler yüklenirken ekran bir anda orantısız bir şekilde büyüdü. Peki bu durumda ne yapacağız?
- Masaüstüne sağ tıklayıp ”Görüntü ayarları” diyoruz.
- Çözünürlüğümüz doğru gözüküyor ancak DPI gereksiz bir derecede yükselmiş ve 200 olmuş.
- Bu değeri daha makul olan 150 seviyelerine getiriyoruz.
- Sistem birçok sürücüyü yüklemeyi tamamladı ve bizden cihazı yeniden başlatmamızı istiyor, devam etmeden önce MSI’ın sürücü yükleme aracının kurulumunu başlatıyoruz. Böylece yüklenmeyen sürücüler olursa daha kolay yükleyebiliriz
- Windows Update bütün sürücüleri yükledi. Bu yüzden ilave bir sürücü yüklemesi yapmamıza gerek kalmadı.
- Windows 11’e TouchPad ve Wi-Fi sürcüleri dahili olarak gelseydi işlerimiz çok daha basit olurdu.
Biz bu geri bildirimleri Microsoft’a daha önce de ilettik. Ancak pek düzeltecek gibi durmuyorlar.
- Şimdi bilgisayarımızı yeniden başlatıp gerekli kurulumların bitmesini bekleyelim. Bilgisayar açıldıktan sonra Windows Update bölümüne gelip güncelleştirmeleri tekrar kontrol edelim.
- 3 tane sürücü kalmış gözüküyor onların da yüklenmesini bekliyoruz ve nihayet güncellemeler bitti.
- Bu aşamada eğer yüklenmeyen bir sürücü varsa Donanım Kimliği ile birlikte Techolay Sosyal‘de konu açarsanız söz konusu sürücüyü bulabiliriz.
Sonuç
Windows Update tamamlandı, artık bilgisayarımız güncel ve bütün sürücüleri yüklü bir şekilde kullanıma hazır. Eğer bu aşamadan sonra ek bir sorunuz varsa Techolay Sosyal’e ücretsiz olarak üye olup sorularınızı sorabilirsiniz. Sorularınızı cevaplıyor olacağız.