Bütçe
1.000.000 TL
Ailem 4 kişilik, tatil dışında 2-3 kişi falan biner genelde. Bagajda çok büyük olmasına gerek yok, 2 bavul sığması yeterli.
Aslında sadece genişlik olarak değil, özellik olarak da segmentler arası farklar oluyor. Daha konforlu oluyor üst segmente çıkıldıkça. Örneğin 2. bölge klima B segmentte zor bulunur ama çoğu C segment aracın üst paketlerinde var. Cam tavan çoğu C segmentte opsiyon olmadan olabiliyor. Yine segment yükseldikçe iç mekandaki ucuz sert plastik malzeme azalır; yerini yumuşak kumaş veya suni deri malzemeler alır. Kolunu dayadığın yer rahat olur vs.
Benzin ve dizel arasında da seçim yapmanız gerekir. Ben dizelden yanayım genelde. Şehir içi kullanım bile olsa maksimum 6 litre ortalama olur. 1.0 TSi en az 8 litre yakıyordur şehir içinde. Tercih meselesi. Dizelin de DPF'si tıkanabilir dikkat edilmezse. Sesli ve sarsıntılı çalışır genelde.

Benzin ve dizel arasında da seçim yapmanız gerekir. Ben dizelden yanayım genelde. Şehir içi kullanım bile olsa maksimum 6 litre ortalama olur. 1.0 TSI en az 8 litre yakıyordur şehir içinde. Tercih meselesi. Dizelin de DPF'si tıkanabilir dikkat edilmezse. Sesli ve sarsıntılı çalışır genelde.
Hangisi en iyisiyse o olabilir, fark etmez benim icin.

2020 Model Polo'ya sahibim, makyaj harici kasa ve şasi 2024 model ile aynı. Eğer aile arabası olarak kullanacaksanız şehir içi üzmez fakat uzun yolda arka alanın konforu B segment olmasından dolayı aileye pek uygun değil. Şahsi fikrim B segmentin lideri olan bir araba fakat aile arabası olarak en azından C segment almanız gerekir diye düşünüyorum.

Yine de detaylı olarak değinmek gerekirse:
Motor:
1.0 TSI motor halk arasında dolanan "1.0 motor mu olur" laflarının tersine şuan piyasadaki çoğu sıfır arabaya; örnek: Corolla, toz yutturur. Turbo beslemeli olmasından ötürü hem torku yüksek hem de DSG sayesinde vites geçişleri çok konforlu. Tabiki amacınız yüksek sürat ise çok tavsiye etmem fakat otobanda arabayı zorlamadan 4 kişi çok rahat 150-160 seyir edebilirsiniz. Tek başınızayken limit size kalmış :) Yakıt tüketimi ise iyi denebilecek seviyelerde. Şehir içi işe git gel ortalama 6.5 - 7.0 litre civarı yakıyorum.

Teknoloji:
Benim aracımda kablolu CarPlay mevcut, 2024 modellerde durum ne bilmiyorum fakat en azından kablosuz CarPlay arıyor artık insan. Bir kere alıştıktan sonra konforundan vazgeçmek zor oluyor. Onun dışında gösterge ekranı olsun, multimedya paneli olsun teknolojik olarak yeterli durumda. Bir eksiği yok. Park sensörleri otomatiklerde default geliyor diye biliyorum. Kamera hakkında bilgim yok. Eksiklik olarak, yine 2024 model hakkında bilgim yok fakat hız sabitleme arıyor gözlerim. Özellikle otobana gerçekten büyük konfor.

Konfor:
Burada çoğu araba sahibinin ikiye bölüneceği bir konuya değineceğim. Şahsen birçok farklı otomobil kullanmış biri olarak Alman otomobillerinin yapısını kendime daha uygun görüyorum. Japon ve Fransızlara kıyasla malzeme kalitesi ve konfor olarak Alman otomobillerini daha iyi seviyede görüyorum fakat dediğim gibi kişiden kişiye göre değişebilir. Oturma pozisyonu biraz daha yerde, japona kıyasla biraz daha kapalı fakat bana daha sportif geliyor. Corolla kullanırken bu konfora erişemiyorum. Aynı şekilde rakiplerine kıyasla, Clio ve Egea gibi, direksiyonu, sürüşü Polo'nun daha yumuşak. Sert olanı seven de var.
Bagaj olarak da 1 kabin + 1 büyük valiz yanında 3-4 çanta alıyor. Daha fazlasını test etmedim.

Malzeme ve Bakım:
Eskiden beridir DSG şanzıman sorunlu olarak görülüyor. Ben bunu şöyle örneklendirebilirim: piyasada çok geniş fiyat bandında 2013-2018 yılları arası BMW 3.20'ler var ve kime sorsanız sanayiden çıkmaz diyorlar. Fakat BMW o yıllarda belki de piyasanın en dayanıklı en sağlam motorlarını üretiyorlardı. Örneği verme sebebim, eğer arabayı, şanzımanı hor kullanırsanız bozulmaya daha müsait, fakat DSG şanzımanın nasıl kullanılacağını bilerek kullanırsanız ömürlük olur. Aynı şekilde motor da kendini kanıtlamış bir motor. Volkswagen olmasından kaynaklı çok fazla parçası ve ustası var. 2025 Temmuz ayında yaptırdığım periyodik bakım güvenilir bir özel serviste 4.500 TL civarı tutmuştu. Diğer markalar da benzer yerlerde.

Son tavsiyem:
  • Eğer aile odaklı, az yaksın, gidişi üzmesin ve uzun ömürlü olsun diyorsanız bir önceki kasa Honda Civic önerebilirim.
  • C segmente çıkabilirseniz temiz bir Golf 7 / 7.5 sizi çok mutlu edecektir. Bagajı geniş, motoru iyi. Üst paketlerinde teknolojik olarak eksikliği olmuyor.
  • C segment alternatif olarak önceki kasa Astra'lar da güzel.
  • B Segmentte kalacaksanız Clio, Egea yerine Polo'yu tercih ederdim.
  • B Segment alternatif olarak 1.2 Corsa'ların fiyatı şuan çok uygun fakat kullanma fırsatım olmadı.

Hangisi en iyisiyse o olabilir, fark etmez benim icin.
Vallahi hocam çok seçenek var. @kori nin dediklerine de katılıyorum. 1.0 TSi için 3 silindir diye ömrü kısa olur dendi ama 250 300 bin yapmış modeller var. 1.0 TSi demişken aklıma Skoda tarafı da geldi. Scala C segment bir model ama VW tarafında Polo fiyatına satılıyor. Bir tık daha f/p yani. 1200-1300 arası şöyle bir sınıflandırma yaptım mesela sarı sitede:

Buradan tercih etmeyeceğim 1.2 puretech (namıdeğer puresh*t) motorlu Citroen, Opel, Peugeot tayfa. Attığım linkten ilanlara bakın. 2-3 yaşında B segment araçlar var. 6-7 yaşında C segment araçlar da var. Yeni modellerde dizel nerdeyse hiç yok. Yaşı büyük olanlarda dizel seçenekler de var. Yepisyeni olsun sorunsuz olsun B segment bana yeter derseniz style paket i20 T-GDi mantıklı olabilir 1.4 Mpi motora göre daha performanslı turbo sayesinde.

i20 örnek ilan:

Scala örnek ilan:

Dediğim gibi biz burada bir sürü model önerebiliriz. Her kafadan farklı bir model çıkabilir. Mesela ben en başta i30 demiştim çünkü benim için arabayı satmak değil uzun süre rahat kullanmak önemli. Ama i30 gibi C segment bir model olunca daha eski ve bir tık daha yüksek KM oluyor. B segmentte ise daha yeni ve düşük KM araçlar var attığım i20 mesela. Tamamen tercih meselesi.

Vallahi hocam çok seçenek var. @kori nin dediklerine de katılıyorum. 1.0 TSi için 3 silindir diye ömrü kısa olur dendi ama 250 300 bin yapmış modeller var. 1.0 TSi demişken aklıma Skoda tarafı da geldi. Scala C segment bir model ama VW tarafında Polo fiyatına satılıyor. Bir tık daha f/p yani. 1200-1300 arası şöyle bir sınıflandırma yaptım mesela sarı sitede:

Buradan tercih etmeyeceğim 1.2 puretech (namıdeğer puresh*t) motorlu Citroen, Opel, Peugeot tayfa. Attığım linkten ilanlara bakın. 2-3 yaşında B segment araçlar var. 6-7 yaşında C segment araçlar da var. Yeni modellerde dizel nerdeyse hiç yok. Yaşı büyük olanlarda dizel seçenekler de var. Yepisyeni olsun sorunsuz olsun B segment bana yeter derseniz style paket i20 T-GDi mantıklı olabilir 1.4 Mpi motora göre daha performanslı turbo sayesinde.

i20 örnek ilan:

Scala örnek ilan:

Dediğim gibi biz burada bir sürü model önerebiliriz. Her kafadan farklı bir model çıkabilir. Mesela ben en başta i30 demiştim çünkü benim için arabayı satmak değil uzun süre rahat kullanmak önemli. Ama i30 gibi C segment bir model olunca daha eski ve bir tık daha yüksek KM oluyor. B segmentte ise daha yeni ve düşük KM araçlar var attığım i20 mesela. Tamamen tercih meselesi.
Hocam ben son kez istediklerimi detaylı bir şekilde yazayım ona göre önerebilir misiniz? Çok fazla öneri var aklım karıştı.

Çok sanayi masrafı çıkarmasın, sorunlu bir araç olmasın. Olabildiğince donanımlı bir araç olsun, teknolojik olarak falan. Ayrıca satarken veya yedek parça gibi konularda sorun yaşatmasın. İstanbul Avrupa yakasında bir ilan olsun.

Hocam ben son kez istediklerimi detaylı bir şekilde yazayım ona göre önerebilir misiniz? Çok fazla öneri var aklım karıştı.

Çok sanayi masrafı çıkarmasın, sorunlu bir araç olmasın. Olabildiğince donanımlı bir araç olsun, teknolojik olarak falan. Ayrıca satarken veya yedek parça gibi konularda sorun yaşatmasın. İstanbul Avrupa yakasında bir ilan olsun.
Şimdi bayağı bir daralttık seçenekleri.

i20 1.0 T-GDi Style paket ilanları:

1.0 TSi Scala ilanları:

1.0 TSi Polo'lar:

Clio (yeni modelleri dikkat çekici)

Bana bunlar arasında en mantıklısı i20 gibi gelse de attığım linklerden içinize sinen ilanlara gidip bakın. İlla ki bir model size kendisini sevdirecektir.

i20 Jump (giriş seviye) paket güncel inceleme videosu izlemenizi öneririm. Video içinde diğer modellerle de kıyaslıyor Jump paketi. Ben Style paketlere bakmanızı öneririm zaten: