1 Dolar 30 TL oldu

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan EmreBey
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 60
  • Görüntüleme Görüntüleme 2B
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Dövizin artması kadar normal bir şey yok. TL hala çok değerli Asgari Ücret ilk belirlendiğinde 600 dolara yakındı şu an 536 dolar. Sene sonuna kadar 350 doların altına düşecek.

Dövizin artması kadar normal bir şey yok. TL hala çok değerli Asgari Ücret ilk belirlendiğinde 600 dolara yakındı şu an 536 dolar. Sene sonuna kadar 350 doların altına düşecek.
TL'nin değeri mi kaldı yahu. Yandaş ihracatçılar kar edecek diye saçma sapan uydurulmuş bir şey bu, neymiş efendim TL dünyada değerliymiş. Bu bildiğin iş bilmezlik ve ülkeyi kriz üstüne krize sokmaktan başka bir şey değil. TL şu anda Zimbabwe ve Venezule arasında bir yerde. Daha ne olacak yani tuvalet kağıdı tutacağını 2bin TL'ye mi almamız gerekiyor TL'nin değersiz olması için. Bu durumun tek sebebi Erdoğan'ın saçma sapan ülke yönetim politikaları.

Dostum, Merkez Bankasının para arzı tüm zamanlarının en yüksek seviyesinde. Evet faizler enflasyona yakın olsaydı zamanında bu sıkıntıları çekmezdik. Asgari Ücret Türkiye'de 350-400 dolar bandında olmalı ki üretim yapılabilsin, iç talep baskılansın enflasyon dinsin. Zaten enflasyonun bu kadar yüksek olmasının sebebi de yıllardır asgari ücretin ve diğer katma değer üretmeyen memurların, kamu işcilerinin gereğinden fazla maaş alması. Tabi hukuk, demokrasi sorunu ve yabancı sermayenin kaçması gibi etkenlerde var.

Zihinsel kapasitenize ve bilginize hayran kaldım ama şöyle bir simülasyonum var: Sizi asgari ücrete tabii yapıyorum ve 250 dolar veriyorum. Ekonomi kurtuluyor. Ne dersiniz? Hatta daha da ileri giderdim de kalbinizi kırmak istemiyorum. Siz gibi düşünenleri başka ülkeye göndermek, hatta daha acımasız olacak şekilde hayatlarını almak vs.

"Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde beyaz adam paranın yenmeyen bir şey olduğunu anlayacak." Kızılderili atasözü

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu kadar dramatikleşmene gerek yok, benim milyar dolarlarım yok ben cebinde şimdi 1 TL dahi olmayan lise son sınıf öğrencisiyim. Asgari Ücretin önceki seneler gereğinden fazla olmasının maliyetini biz şu anda ödüyoruz. Ülkeye milyarlarca dolar, euro döviz mi girdi de Asgari Ücret yüksek olacak? Yüksek olursa işte böyle sürekli cari açık verir yüksek enflasyon ile uğraşır dururuz. Ağzı olan konuşuyor.

Şuraya bak bakayım seçimden sonra faizler sürekli yükselmesine rağmen para arzı hep artmış. Enflasyon düşer mi bu ülkede?

İfadeler: 150
Bugünden yani seçimden sonra devalüasyon bekliyorum.

Türk lirası çok değer kaybedecek ve bu da turizm gelirinin artmasına sebep olacak fakat devalüasyon döneminde en büyük kazanç ihracatın artmasıdır ancak %50 gibi bir faiz ortamındayken bundan yeterince yararlanamazsınız çünkü yüksek faiz, üretimin önünü keser.

Bu nedenle, ticaret dengesi zora girecek ve Türkiye daha da borçlu hale gelecektir.

Hocam aynı şeyi söylememize rağmen niçin? Bana "kahkaha emojisi" atıyorsunuz?

Hocam aynı şeyi söylememize rağmen niçin? Bana "kahkaha emojisi" atıyorsunuz?
Biz aynı şeyi söylemiyoruz hocam. Bu konu da dahil çoğu ekonomik yorumda ters düştük. Açık konuşmam gerekirse sizin ekonomiden anlamadığınızı düşünüyorum.
TL hala çok değerli Asgari Ücret ilk belirlendiğinde 600 dolara yakındı şu an 536 dolar.
"TL hala çok değerli" demişsiniz ancak ben değerli olduğunu düşünmüyorum. Asgari ücrete bakarak değer hesabı yapılmaz.
Para arzı çok fazla olmasına rağmen para birimin güçten düşüyorsa bunun sebebi arz ettiğin parayı toplayamıyorsundur, halk sana güvenmiyordur ve doğruca dövize, altına yatırıyordur. Faizlerin %50'ye fırladığı ortamda para arzın azalacağı yere artıyorsa kimse senin parana değer vermiyordur, değersizdir.

Ne dediğini anlıyorum; asgari ücret, dolar bazında çok yüksek. Bu yüzden cari açık veririz diye endişeleniyorsun fakat unuttuğun bir şey var; Türkiye zaten vergi cenneti bir ülke ve üstelik enflasyonu fırsat bildikleri için çoğu şey yurtdışı fiyatından daha pahalıya satılıyor hem de düşük kaliteyle! Ne kadar yüksek fiyat, o kadar yüksek vergi mantığıyla bakarsak o maaş zaten eriyor.
Yani senin problemin asgari ücretin yüksek olmasından önce ülke yönetimindeki yolsuzluklar, usulsüzlükler. Senin liberal görüşünle
savunduğun "serbest piyasa" saçmalığını fırsat bilip kafasına göre fiyat yükselten ve haksız kazanç elde eden firmalar.

Neyse, küçümsemek için söylemiyorum ama boşver bu işleri okulunu bitirmene bak.
lise son sınıf öğrencisiyim
Alaylı ekonomist olacaksan da bir ekonomist olarak naziçane tavsiyem: Ziya Gökalp veya başka bir şairden ekonomi öğrenmeyi bırak. Ekonomi, sözel bir bilim dalı değil.
Atatürk, Ziya Gökalp'ın dediği gibi ekonomiden anlamayan bir adam.
Ayrıca, lise öğrencisiyken ve ekonomiden bir şey anlamazken böyle cümleler kurma.
20. yüzyıl öncesinde kalma ekonomik zırvaları bırakınız lütfen okuyunuz, öğreniniz, iş hayatında deneyimleyiniz.
Sonra RTE gibi 8 yılda anca bitirirsin ekonomi bölümünü.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…