Evet, hatırlıyorum ancak SSD gerçekten bozuk muydu emin değilim açıkçası. Gen4 slotunda denedim demiştiniz ancak anakartınızda gen4 slotu yok mesela.

Neyse, dediğim gibi Samsung alacaksanız 4.000 TL'ye 990 Pro alabilirsiniz. 980 Pro 5.000 TL üzerine çıkmış, alınmaz. EVO serisi de fiyatını hak etmiyor. Kingston Renegade daha mantıklı.

Hayır, bulunmuyor. WD Black SN770 modeli ile aynı disk. DRAM'siz olsa da performansı son kullanıcı için gayet iyi düzeyde. Daha bütçe dostu bir SSD diyebilirim. Aşağı yukarı 2.400 TL civarında fiyatı olması lazım.

Arkadasımın pcsinde denedim hocam.

ASUS laptopum var A15 onda da aynı sonucları verdi.

ASUS laptopum var A15 onda da aynı sonucları verdi.

Gecen siz 990 Pro'da sorun var diyordunuz yazılımsal o cok sorun çıkarır mı?

Son düzenleme:
990 Pro'da bazı kullanıcılar yazılımsal sorun yaşayabiliyor dedim, bütün 990 Pro'lar sorunlu değil. Samsung yeni Firmware yayınlamıştı, sorun giderilmiş olsa gerek.

Ben hala DRAM ile DRAM'sız SSD'in farkını hala anlamış degılım dosya aktarma farkı dışında. Son kullanıcıyı cok etkiler mi ki.

Ben hala DRAM ile DRAM'sız SSD'in farkını hala anlamış degılım dosya aktarma farkı dışında. Son kullanıcıyı cok etkiler mi ki.

@Caner Uncu.

Günlük kullanımda gözle görülür fark yaratmaz sana. Genellikle dosya yazma işlemlerinde DRAM'li SSD'lerin farkı öne çıkıyor. Ha tabii ki tek meziyeti yazma işlemlerinde daha stabil performans sağlaması değil, bunun yanı sıra genel olarak veriye erişme hızın daha yüksek oluyor. DRAM'siz SSD'lerde veriler doğrudan NAND'a yazıldığı için DRAM'e kıyasla daha yavaş kalıyor. SSD'nin ömrü doğrudan NAND ömrüne bağlı, NAND da verilerin depolandığı bir birim diyeyim. DRAM olunca bu NAND yongalara daha az yük bindiği için SSD'nin de ömrü uzamış oluyor. Öyle teknik detaylar işte gerisi.

Günlük kullanım, oyun senaryolarında çok büyük önem arz etmiyor. Farkını da anlamazsın.

Günlük kullanımda gözle görülür fark yaratmaz sana. Genellikle dosya yazma işlemlerinde DRAM'li SSD'lerin farkı öne çıkıyor. Ha tabii ki tek meziyeti yazma işlemlerinde daha stabil performans sağlaması değil, bunun yanı sıra genel olarak veriye erişme hızın daha yüksek oluyor. DRAM'siz SSD'lerde veriler doğrudan NAND'a yazıldığı için DRAM'e kıyasla daha yavaş kalıyor. SSD'nin ömrü doğrudan NAND ömrüne bağlı, NAND da verilerin depolandığı bir birim diyeyim. DRAM olunca bu NAND yongalara daha az yük bindiği için SSD'nin de ömrü uzamış oluyor. Öyle teknik detaylar işte gerisi.

Günlük kullanım, oyun senaryolarında çok büyük önem arz etmiyor. Farkını da anlamazsın.

Cok fark etmiyorsa orta halli bir SSD alsam işimi görür herhalde. Cunku elimde dramdlı 970 var. Çoda para harcayasım yok.

Evet, fazlasıyla görür. DRAM'li diski sistem diski yaparsınız, diğerini de depolama olarak kullanırsınız ancak yukarıda da söylediğim gibi anakartınızdaki diğer M.2 SSD slotu PCIe 3.0 x2 hızında. Bu da size maksimum 2 GB/sn hız sunabilir. O yüzden okuma/yazma hızı çok yüksek disklere boşa para dökmenize gerek yok. WD Blue SN580 alınabilir örneğin, uygun fiyatlı.

Evet, fazlasıyla görür. DRAM'li diski sistem diski yaparsınız, diğerini de depolama olarak kullanırsınız ancak yukarıda da söylediğim gibi anakartınızdaki diğer M.2 SSD slotu PCI-e 3.0 X2 hızında. Bu da size maksimum 2 GB/sn hız sunabilir. O yüzden okuma/yazma hızı çok yüksek disklere boşa para dökmenize gerek yok. WD blue SN580 alınabilir örneğin, uygun fiyatlı.

Biliyorum 1700 okuma yazma hızını gecmıyor. Ölüsü bile HD'den iyidir.

@Caner Uncu merhaba tekrardan rahatsız ediyorum kusura bakmayın.
Bu Kioxia heatsınk SSD de DRAM var mı?

Fiyatı düşmüşte almak istiyorum ama eminde olamıyorum kötu tecrube edindiğimden dolayı.

Son düzenleme: