10 Gbps Gerekli mi?

• Oy verenlerin toplamı
    36
Tepki görebilir bu dediğim ama bence Türk Telekom 1000 Mbps paketi çoğu zaman TurkNet'in GigaFiberin’den daha stabil olmakta. Çünkü GigaFiber'de herkese yüksek hız vermek istiyorlar yoğunluk olunca hız düşmeleri görünüyor. Tabii Türk Telekom'un 50 Mbps upload komedisini saymaz isek.

merhaba herkese,
Evde, her biri paylaşımsız olmak üzere 2 adet 10 Gbps internet bağlantım bulunuyor. Son kullanıcılar yavaş yavaş bilinçlenmeye başlıyor ve dünya genelinde 10 Gbps internet paketleri giderek yaygınlaşmaya başlıyor. Bu durum, Türkiye'de ne kadar yavaş ilerlese de, 10 Gbps hızında yapılmasını veya test edilmesini istediğiniz birçok şeyin tartışıldığı forumlar artmaya başladı. Bu yüzden, 10 Gbps ile yapmamı istediğiniz testleri veya merak ettiklerinizi toplamak istedim.

Şu anda, bireysel kullanımda 10 Gbps'lik hızın gereksiz olduğunu düşünüyorum. Bunun en büyük sebeplerinden biri, sahip olmanıza rağmen, karşı sunucuların bu hızları her zaman desteklemediğidir. Ayrıca, ağ cihazlarınızdan bilgisayar donanımınıza kadar birçok faktör, bu hızın verimli kullanılmasını etkileyebilir. Bunları göz önünde bulundurmakta fayda var.

Eğer merak ettikleriniz veya test edilmesini istediğiniz şeyler varsa, sadece belirtmeniz yeterli :)

ağ altyapım:
router: MikroTik CCR2004-16G-2s+ (routeros 7.20.6)
Switch: MikroTik CRS305-1G-4s+ (swos 2.18)
ağ kartı: Intel(R) 82599 10 gigabit Dual port network connection (sürücü 4.1.254.0)
ISP SFP: sopto SPT-PB2733TG-L10
local SFP(ler): Cisco-fınısar ftLX8571D3BCL-C2 (10G-SR)
ISP: citynet (Bakü, Azerbaycan)

bilgisayar donanımı:
işlemci: Intel(R) Core(tm) i9-14900K
anakart: ASUS ROG STRIX Z790-H gamıng Wi-Fi (BIOS 3001)
RAM: Corsair Vengeance DDR5 64 GB (4x16 GB) 6400MHz.
ekran kartı: ASUS ROG STRIX GeForce rtx™ 5070 OC Edition 12 GB GDDR7.
NVMe: Kioxia Exceria Plus G4 PCI-Express 5.0 10000/7900 MB/s

Eki Görüntüle 216219

Ben açık konuşayım 10 Gbps'e cüzdanım hazır değil onun için Ethernet kartı, modem, router ve mesh sayarken cebim boşaldı.

Tepki görebilir bu dediğim ama bence Türk Telekom 1000 Mbps paketi çoğu zaman TurkNet'in gigafiberin'den daha stabil olmakta. Çünkü GigaFiber'de herkese yüksek hız vermek istiyorlar yoğunluk olunca hız düşmeleri görünüyor. Tabii Türk Telekom'un 50 Mbps upload komedisini saymaz isek.

Bölgeden bölgeye değişir hocam komşularınız eğer benimki gibi sadece futbol maçında internetin bant genişliğini kullanıyorsa çok rahat olur.

Bence 1 Gbps bile yetersiz, yani bana öyle geliyor.
Günümüz şartlarında deli dehşet masraf olmadan bu hizmet sağlanabilir. Lâkin bizim ISS’lerimiz hâlen 100 Mbps altyapı kurma peşinde. Diğer ülkelere bakın; 5 ve 10 Gbps hız hizmeti sağlıyor son kullanıcılara.

Normal kullanımda 2.5Gbit bence son sınır. Bunun üstü ancak düzenli büyük veri transferi için kullanılabilir.

Gen4 Gen5 SSD'ler gibi. 600mb/s ile zaten pc her şeye yetişiyor, bunun üstü artık iş amaçlı dosya transferlerinde işe yarıyor.

Bir avuç müşteriye ufaktan hosting gibi sunucu kurabilirsin, ya da cloud hizmeti sunabilirsin. Elimde 10Gbit internet olsa boşa gidiyor diye üzülürüm. Bir şekilde sürekli bir şeyler indirip arşivlemeye çalışırım.

Dayı sen ne anlatıyorsun, Samsun'un ilçesindeyim. Daha buraya doğru dürüst fiber vermiyorlar. Çağ dışı VDSL kullanıyorum, sen hangi bilinçten bahsediyorsun.

Son düzenleyen: Moderatör:
Normal kullanımda 2.5gbit bence son sınır. Bunun üstü ancak düzenli büyük veri transferi için kullanılabilir.

Gen4 gen5 SSD'ler gibi. 600mb/s ile zaten PC her şeye yetişiyor, bunun üstü artık iş amaçlı dosya transferlerinde işe yarıyor.

Bir avuç müşteriye ufaktan hosting gibi sunucu kurabilirsin, ya da Cloud hizmeti sunabilirsin. Elimde 10gbit internet olsa boşa gidiyor diye üzülürüm. Bir şekilde sürekli bir şeyler indirip arşivlemeye çalışırım.

Yanlış hatırlamıyorsam 2.5Gbps portlar yazılım bugı içeriyordu. Ne kadar doğru bilemem ama portu tam kapasite kullanınca sapıttığına dair bir şey okumuştum.