Öncelikle herkese değerli yorumları için teşekkür ederim.
Topladığınız bilgisayar çok hoşuma gitti ve bir çok araştırma yapmama teşvik etti. Rekabetçi fps gibi oyunları hiç sevmiyorum. Samsung Odyssey G8 32" 4k 240 Hz QD-Oled Monitör satın aldım. DLSS, Frame-gen özelliklerini sonuna kadar açıp lag umursamadan 4k AAA hikayeli oyunlar oynamayı planlıyorum. Yaptığım araştırmalarda 1080p-1440p ile FPS hedeflenmiyorsa, 4K'da oyun oynanması planlanıyorsa 9700x ile 9800X3D arasında hiç bir fark olmadığı. Ayrıca strateji türü çok niş bir tür olduğu için sadece 2-3 video bulabildim, Stellaris ve Total War Warhammer 3'de de 4k'da bir fark olmadığı veya farkın en fazla %5 civarı olduğuyla ilgili videolar vardı, redditte postlar vardı. Bu sebeple aradaki 10.000 TL'yi boşa harcıyormuşum gibi hissedip bugün 12.000 TL'ye 9700X satın aldım.
Tavsiyeleriniz üzerine Kioxa 2TB SSD ve Galax 5080 yarın satın alacağım. Bu hafta sonu bilgisayarı satın almak istiyorum.
Anakart için Gigabyte seçmek isterim. Ekstra bir ses kartı gibi ürün almak gibi bir derdim yok, sadece merak ettiğim ekstra bir SSD bağlamak istediğimde daha pahalı olan anakartlara geçiş yapmam gerekiyor değil mi? Bu anakart B850 Eagle şuan satın alacağım ürünler için yeterli sanırım.
RAM için sanırım konuyu açtığım gün indirim vardı, o yüzden 64GB 7.000 TL'den önerdiniz, şuan baktığımda 64GB 6000MHz CL30 en düşük 9.000 TL civarı. Yine de 6bin bandında 32 GB almak yerine, 9bin bandında 64GB'a çıkmak isteyebilirim. Buradaki sorum anakarttaki dört yuvayı kullanarak daha sonra 32 GB almak sorunlu bir yaklaşım mı? İkinci sorum da 64 GB kullanan bir strateji oyunu olacağını düşünmüyorum fakat 3bin lira fark ile 2x32(64GB) benim işime yarayacaksa harcarım.
Kasa için akvaryumları araştırdığımda hava akışı konusunda sorunlu olduğunu öğrendim. Vazgeçtim o türden. Kasanın hava akışı bakımından iyi olmasını talep ediyorum. Ayrıca 9700X için hava soğutma yeterli olur mu? Yoksa biraz daha harcayıp sıvı soğutmaya geçmeli miyim? Sıvı soğutma önermeme sebebiniz ses ile rahatsız etmesi mi, fiyat mı? Klasik kasa ve sıvı soğutma alternatifi önerebilir misiniz?
Ayrıca aşağıdaki ürünleri de önerebilir misiniz?
Klavye; Mekanik, sessizliği ve kolay yazı yazılabilir olması önceliğim. %100 boyutlu olanları tercih ediyorum. (5000 TL'ye kadar)
Kulaklık; Steelseries düşünüyorum önerilinize açığım. (10000 TL'ye kadar)
Çocukluğumdan beri strateji sevdalısıyım. Neredeyse 15-20 senedir, TW serisi, EU, Vic, CK, HOİ serisinin tüm oyunlarını oynamaya çalıştım. Çok kötü bilgisayarlarda, laptoplarda denedim. İlginçtir eskiden o şekilde takıla takıla bile keyif veriyordu.

CK3 çıkışı sırasında Paradox'un yayınladığı bir Developer Diary'de oyunun multi-core CPU konusunda çok kötü olduğu ve bunun için çok çabaladıkları hakkında koca bir blog yazısı var. Paradox Engine'i hala geliştirmeye çalışıyor ve en iyi sistemle bile End-Game'de özellikle Stellaris gibi popülasyon üzerinden dönen oyunlarda inanılmaz sıkıntılı bir engine'leri var. Umarım bir gün takılmadan rahatlıkla oynayabileceğimiz Paradox end-game oyunu gelebilir... PC sistemlerini çok sıkı takip etmediğim için toplayacağım bilgisayarda belki strateji türlerinde iyi olan bir tavsiye gelebilir mi diye özellikle belirtmek istedim. Niş bir tür ve bu oyunlar için özel donanım içeriği bulabilmek çok zor.