Daha yeni mezun oldum ve şu anda çalışıyorum mezun olduğum bölümüm de bilgisayar mühendisliğiydi yani biglisayarımı hem oyun hem de kodlama için kullandım.
1. sınıfta aldığım laptopum döneminin ortalamasının üzerinde olmasına rağmen derin öğrenme dersinde sistemin ne kadar eski kaldığını ve öylesine bir bütçeyi tekniken güncellenemez bir cihaza yatırdığımı anlamış oldum.
Öteki yandan bir süre daha RTX 6 serisini de göremeyeceğimiz gerçeği de varken (bellek krizi kaynaklı ertelendiği için) şu anda alacağınız bir sistemle benim kadar çağın gerisinde kalmayacağını düşünüyorum.
Bu yüzden yorumlara çok takılmadan VRAM'i en az 8 GB ve ekran kartı watt değeri 100 üstü (bazen ekran kartı modeli harika görünüyor ama bu watt değerine dikkat edin mesela Monster'da Max performance yazan ekran kartları kırpılammış tam kapasitede çalışan kartlardır) kırpılmamış bir model sizi uzun bir süre götürecektir.
Burada tercihiniz Türkiye'de servis ağı iyi ve sağlam bir marka tercih etmek olmalı.
GameGaraj, Monster vb performans odaklı ve servis konusunda olumlu yorumları olan markalardan tercihen RTX 5 serisi en az 8 GB VRAM'li bir cihaz almalı ve en azından yaz tatillerinde bakımını yaptırmanız gerekiyor.
Casper, HP gibi kronik arızalara sahip markalardan tercih etmemeye özen gösterin.
Laptop soğutucu ya da yükseltici kullanmanızı tavsiye ederim.
Hareketli olacağınız için laptop şarj aletinizin kablo uçlarını çok bükmeyin ve su geçirmez bir laptop çantası da edinin.
yine de böyle bir bütçeyi laptopa yatırırken upgrade edilemeyen bir sisteme yatırım yaptığınızı hatırlatarak en azından uzunca bir süre güncel oyun ve yazılımlar için yeterince güçlü kalacak bir makine alırsanız sizi uzunca bir süre götürecektir.
Tecrübemi paylaştığıma göre sistem de tavsiye edeceğim ama forumda acemi değilim hemen gelip o sistem alınmaz diye alıntı alacağımı bilerek yine de tavsiyelerimi aşağıya ekliyorum.
Tulpar T6 V3.4.8 16" laptop oyun bilgisayarı, Intel Core i7-13700HX işlemcisi ve 8GB RTX 5070 ekran kartıyla her koşulda maksimum performans vadediyor!
www.monsternotebook.com.tr