Bütçe
100.000 TL
Dostum o zaman aile evinde neden okumuyorsun?

Yok mu güzel üniversite?

Ailemle üniversite hayatı yaşamayı düşünmüyorum , Ankara'da bir sürü üniversite var ve puanları da diğerlerine nispeten yüksek zaten. Ankara kazanırsam gene olabilir ama ilk hedefim başka şehirlere gitmek.

Almazdım. Laptopun amacı benim için taşınabilirlik durumunda idare etmektir özellikle oyun için. Laptoplarda azalan verimler kanunu vardır yani sen ne kadar üst segment alırsan F/P o kadar azalır. Ben illa oyun oynayacağım, KYK'da bir odada 4 kişi yaşarken tıkış tıkış odada oyun oynamazsam öleceğim diyorsam alacağım laptop maksimum 40k bandında, aşağı yukarı her oyunu açacak bir laptop olur. Her oyundan 100-200 FPS Ultra ayar beklentim olmaz.

Ayrıca oyuncu laptoplarının kalas gibi olduğu, taşımasının eziyet olduğu ve şarjsız kullanım ömürlerinin çok kısa olduğunu da unutmamak gerek. Yani eğer mimarlık gibi tamamen kendi bilgisayarını kullanman gereken bölümlerde okumuyorsan bir PC'ye bu kadar yatırım yapmak bence gereksiz. Ben yapmazdım. Ben olsaydım yarı fiyatına bulunabilecek APU ekran kartlı Zenbook, yoga vb. hafif, performansı iyi, şarj ömrü uzun ve çoğu indie, strateji ve MOBA oyunu rahatlıkla oynatan bir laptop alır ve okuluma bakardım.

İlla alacaksan bu öneri gayet güzel.

Son olarak bir abi tavsiyesi. Üniversiteye gidip delicesine oyun oynamak bence çok saçma bir hareket özellikle başka bir şehre gidip orada KYK'da kalacaksan. Üniversiteyi tecrübe et, gez, eğlen, çalış, yeni deneyimler elde kazan. 4 kişilik KYK odana tıkılıp oyun oynama. Onu yapacak çok vaktin olacak.

İnsan üniversiteyi kazanana kadar bütün hayatını elinden aldıkları için; şu an aklımda olabilecek tek güzel şey benim için hobi oyun oynamak, ne bir arkadaşım var ne bir aile hayatım var ne akrabam var ne de çevremde beni tanıyan insanlar var yani şu an tek yapabileceğim bir şey üniversite kazanıp bir yere gitmek hal böyle olunca ben de aklıma ilk gelen şey oyun oynamak oluyor. Kendi özgürlüğümü kazanmış gibi hissedeceğimi düşünüyorum. Yani üniversiteyi kazananınca düşünüyorum, bütün hayatımı üniversite kazan şöyle böyle olacak diye direttikleri için hayal gücüm biraz sınırlı şu an maalesef.

100.000TL paraya laptop almam diyenler konuya bakmasınlar bile. Konu sahibi konu hakkındaki olumlu fikirlerinizi, varsa önerinizi beklemiş. Bu paraya iyi cihazlar var. R9T, Acer Predator, MSI Vector gibi seriler bulunabiliyor.

Alternatif fikirlerin hiçbir zararı olmaz. Taş çatlasın 18 belki 19 yaşına girmiş, üniversite hayatı, KYK hakkında yeterli bilgisi olmayan hatta belki laptoplar hakkında bilgisi olmayan arkadaşa bu kadar para harcamanın gereksiz olduğunu ki sadece para değil bir sürü durum var ki arkadaşlar onlardan da bahsetmiş, devamında alternatif seçenekleri sunmanın zararının olacağını düşünmüyorum.

Alternatif fikirlerin hiçbir zararı olmaz. Taş çatlasın 18 belki 19 yaşına girmiş, üniversite hayatı, KYK hakkında yeterli bilgisi olmayan hatta belki laptoplar hakkında bilgisi olmayan arkadaşa bu kadar para harcamanın gereksiz olduğunu ki sadece para değil bir sürü durum var ki arkadaşlar onlardan da bahsetmiş, devamında alternatif seçenekleri sunmanın zararının olacağını düşünmüyorum.

Zararının olduğunu söylemedim. Arkadaş zaten uzun sürelerdir laptop konuları açıyor, bire bir takip ediyorum. Eğer laptop almayacak olsa zaten konuyu açmaz. Kararını vermiştir ki konu açıyordur. Bilgisiz birisi olduğunu da sanmıyorum, elinden bayağı bir cihaz geçti. Alternatif seçenekler iyidir ancak siz değil, diğer arkadaşların yazdığı mesajlar laptop konularında "Bu paraya masaüstü alın." demekle aynı. Bırakın kararı konu sahibi versin.

Üniversite ve KYK hakkında öğüt varsa okumak isterim. Ama TR'de eli yüzü düzgün bir şey almak zor zaten. En kötü laptop oyun için 50-60 bin TL civarında son 2025 modeller. 5050 için. İleride hayatım nasıl olur bilemiyorum. Ama insanın 19 yaşına kadar hayal ettiği tek bir hobi olup ona da şimdi " ileride cok zamanın olacak dendi ". Bu zaman ne zaman gelecek? Merak ettiğim üniversite için zaten geçmişim bomboş hiçbir şey sunulmamışken bana, ileriyi nasıl dengede tutacağım? @Blackraven

Daha yeni mezun oldum ve şu anda çalışıyorum mezun olduğum bölümüm de bilgisayar mühendisliğiydi yani biglisayarımı hem oyun hem de kodlama için kullandım.
1. sınıfta aldığım laptopum döneminin ortalamasının üzerinde olmasına rağmen derin öğrenme dersinde sistemin ne kadar eski kaldığını ve öylesine bir bütçeyi tekniken güncellenemez bir cihaza yatırdığımı anlamış oldum.
Öteki yandan bir süre daha RTX 6 serisini de göremeyeceğimiz gerçeği de varken (bellek krizi kaynaklı ertelendiği için) şu anda alacağınız bir sistemle benim kadar çağın gerisinde kalmayacağını düşünüyorum.
Bu yüzden yorumlara çok takılmadan VRAM'i en az 8 GB ve ekran kartı watt değeri 100 üstü (bazen ekran kartı modeli harika görünüyor ama bu watt değerine dikkat edin mesela Monster'da Max performance yazan ekran kartları kırpılammış tam kapasitede çalışan kartlardır) kırpılmamış bir model sizi uzun bir süre götürecektir.
Burada tercihiniz Türkiye'de servis ağı iyi ve sağlam bir marka tercih etmek olmalı.
GameGaraj, Monster vb performans odaklı ve servis konusunda olumlu yorumları olan markalardan tercihen RTX 5 serisi en az 8 GB VRAM'li bir cihaz almalı ve en azından yaz tatillerinde bakımını yaptırmanız gerekiyor.
Casper, HP gibi kronik arızalara sahip markalardan tercih etmemeye özen gösterin.
Laptop soğutucu ya da yükseltici kullanmanızı tavsiye ederim.
Hareketli olacağınız için laptop şarj aletinizin kablo uçlarını çok bükmeyin ve su geçirmez bir laptop çantası da edinin.
yine de böyle bir bütçeyi laptopa yatırırken upgrade edilemeyen bir sisteme yatırım yaptığınızı hatırlatarak en azından uzunca bir süre güncel oyun ve yazılımlar için yeterince güçlü kalacak bir makine alırsanız sizi uzunca bir süre götürecektir.
Tecrübemi paylaştığıma göre sistem de tavsiye edeceğim ama forumda acemi değilim hemen gelip o sistem alınmaz diye alıntı alacağımı bilerek yine de tavsiyelerimi aşağıya ekliyorum.

Daha yeni mezun oldum ve şu anda çalışıyorum mezun olduğum bölümüm de bilgisayar mühendisliğiydi yani biglisayarımı hem oyun hem de kodlama için kullandım.
1. sınıfta aldığım laptopum döneminin ortalamasının üzerinde olmasına rağmen derin öğrenme dersinde sistemin ne kadar eski kaldığını ve öylesine bir bütçeyi tekniken güncellenemez bir cihaza yatırdığımı anlamış oldum.
Öteki yandan bir süre daha RTX 6 serisini de göremeyeceğimiz gerçeği de varken (bellek krizi kaynaklı ertelendiği için) şu anda alacağınız bir sistemle benim kadar çağın gerisinde kalmayacağını düşünüyorum.
Bu yüzden yorumlara çok takılmadan VRAM'i en az 8 GB ve ekran kartı watt değeri 100 üstü (bazen ekran kartı modeli harika görünüyor ama bu watt değerine dikkat edin mesela Monster'da Max performance yazan ekran kartları kırpılammış tam kapasitede çalışan kartlardır) kırpılmamış bir model sizi uzun bir süre götürecektir.
Burada tercihiniz Türkiye'de servis ağı iyi ve sağlam bir marka tercih etmek olmalı.
GameGaraj, Monster vb performans odaklı ve servis konusunda olumlu yorumları olan markalardan tercihen RTX 5 serisi en az 8 GB VRAM'li bir cihaz almalı ve en azından yaz tatillerinde bakımını yaptırmanız gerekiyor.
Casper, HP gibi kronik arızalara sahip markalardan tercih etmemeye özen gösterin.
Laptop soğutucu ya da yükseltici kullanmanızı tavsiye ederim.
Hareketli olacağınız için laptop şarj aletinizin kablo uçlarını çok bükmeyin ve su geçirmez bir laptop çantası da edinin.
yine de böyle bir bütçeyi laptopa yatırırken upgrade edilemeyen bir sisteme yatırım yaptığınızı hatırlatarak en azından uzunca bir süre güncel oyun ve yazılımlar için yeterince güçlü kalacak bir makine alırsanız sizi uzunca bir süre götürecektir.
Tecrübemi paylaştığıma göre sistem de tavsiye edeceğim ama forumda acemi değilim hemen gelip o sistem alınmaz diye alıntı alacağımı bilerek yine de tavsiyelerimi aşağıya ekliyorum.

Bende bu ayarlarda laptop düşünüyorum. Büyük ihtimalle üniversite sınavının sonucuna göre alacağım ama sanırım laptop olur çünkü KYK'ya giderim, büyük ihtimalle şehir dışına. Sizce bu paraları laptopa yatırmak mantıklı mı? Yani oyun yani ne bileyim üniversite bölümümle ilgili almak mantıklı olur mu? KYK da bu kadar yüksek meblağı olan bir cihaz götürmem sorun olur mu ki aklımda çok soru var.

Ben de bu modelin 9955 HX modelini almıştım lakin ısınması biraz beni rahatsız etmişti ama sanırım ben de tekrar bir laptop alma şansına sahip olursam senin attığın linkteki cihazı alabilirim ya da Acer Predator'a bakılabilir gibi. MSI ve ASUS cihazlar şu an aşırı pahalı.

Oyun oynamak amaçlı bir laptop istiyorum ben ileride ve elimde gamepad olduğu sürece Steam Deck benim için uygunsuz olurdu. Oyunlarım Epic Games'te. Üstüne Deck'te 1080p 30-60 FPS oynamaya çalışmak rahatsız ederdi beni. Saygılar.
O zaman 14 inçlik max 2 kilo bir laptop da mantıklı olabilir.

Bende bu ayarlarda laptop düşünüyorum. Büyük ihtimalle üniversite sınavının sonucuna göre alacağım ama sanırım laptop olur çünkü KYK'ya giderim, büyük ihtimalle şehir dışına. Sizce bu paraları laptopa yatırmak mantıklı mı? Yani oyun yani ne bileyim üniversite bölümümle ilgili almak mantıklı olur mu? KYK da bu kadar yüksek meblağı olan bir cihaz götürmem sorun olur mu ki aklımda çok soru var.

Mühendislik bölümlerinde okuyacaksanız güçlü bir laptopa zaten ihtiyacınız olacak zira ödevler ve uygulamalı dersleriniz olacak.
KYK'da hırsızlık olduğunu çokça duydum ama benim odam kamera önüydü neyse ki başıma hiç gelmedi.
Benim yurdumda bazaların altı kilitlenebiliyordu, laptopu oraya koyup kilitleyip anahtarı yanıma alıp çıkıyordum.
Burada laptop-kasa arasındaki kararınızı okuyacağınız bölüm etkiliyor.
Otocad, Python üzerinden derin öğrenme, IBM spss gibi ağır uygulamalar ders müfredatınızda varsa sağlam bir laptop almanız daha mantıklı olacak.
Aklınızdaki bölüm ne bunu da paylaşabilir misiniz?

Mühendislik bölümlerinde okuyacaksanız güçlü bir laptopa zaten ihtiyacınız olacak zira ödevler ve uygulamalı dersleriniz olacak.
KYK'da hırsızlık olduğunu çokça duydum ama benim odam kamera önüydü neyse ki başıma hiç gelmedi.
Benim yurdumda bazaların altı kilitlenebiliyordu, laptopu oraya koyup kilitleyip anahtarı yanıma alıp çıkıyordum.
Burada laptop-kasa arasındaki kararınızı okuyacağınız bölüm etkiliyor.
Otocad, Python üzerinden derin öğrenme, IBM spss gibi ağır uygulamalar ders müfredatınızda varsa sağlam bir laptop almanız daha mantıklı olacak.
Aklınızdaki bölüm ne bunu da paylaşabilir misiniz?

Elektrik elektronik mühendisliği veya hemşirelik birbirinden farklı bölümler ama bayağı. Ee mühendisliği istiyorum daha çok.