Bütçe
100.000 TL
Makaleler
19
Yer
LTAI
Merhaba,

Kardeşimle beraber Valorant oynayabilmek istiyordum ama benim M4 Pro MacBook'um var ve araştırdığım kadarıyla Valorant benim MacBook'umu desteklemiyormuş, o yüzden yeni bir bilgisayar almaya karar verdim.

Şimdiye kadar taşınabilirliğinden dolayı hep dizüstü bilgisayar sahibi oldum ama artık buna ihtiyaç duymuyorum sanırım. "Yeni alacağım oyun bilgisayarı yerinde sabit dursun, hem masaüstü olacağından dolayı dizüstüne göre aynı fiyata daha iyi bir sistem edinebileceğim." diye düşünüyorum. Hem ben hem de kardeşim masaüstünü tatmış oluruz : )

Hayatımda ilk kez masaüstü bilgisayar alacağım için burada sizlere danışma ihtiyacı duydum. Yazıyı Valorant ile başlattım çünkü dediğim gibi masaüstü bilgisayar alma isteğim, kardeşimle Valorant oynama isteğimden doğdu. Ne var ki mesela Steam kütüphanemde daha elimi sürmediğim, daha iyi sistem gerektiren oyunlar da var Cyberpunk 2077 gibi. Kim bilir, belki bir gün onları da açıp oynamak isterim.

Tahminimce alacağım herhangi bir masaüstü bilgisayar Valorant'ı rahatlıkla açacaktır ama işte almadan önce iyice fikir edinmek, güncel durumdan haberdar olmak istiyorum. İlgimi de az çok çeken konular : )

Bileşenleri tek tek alıp bilgisayarı kendim toplamaktansa toplanıp hazırlanmış halde gelmesini tercih ederim. Uygun fiyat uğruna potansiyel sorunlarla uğraşmak istemiyorum. Yine de fikirlerinize açığım.

Burada konu açmadan önce aşina olduğum Gaming.Gen.TR sitesini biraz inceledim ve bana uygun olduğunu düşündüğüm şu sisteme denk geldim: IMOLA-5060 / AMD Ryzen 5 7500F TRAY / ASUS DUAL GeForce RTX 5060 OC 8GB / 16GB RAM / 500GB M.2 SSD Sistem Tavsiyesi

Sonra sistemi internette biraz araştırayım dedim, çeşitli sebeplerden ötürü anakart gibi birkaç bileşenin yükseltilmesi önerilmiş. İşte bu önerileri görünce "Bilenlere danışıp masaüstü bilgisayar alma konusuna birkaç günümü ayırsam iyi olur." diye düşündüm. Pişman olmak istemedim.

Bu arada RAM fiyatlarının uçtuğunu duymuştum ama hiç kendim görmemiştim, yukarıdaki sistemdekini 16'dan 32'ye yükseltmeyi deneyince canım sıkıldı :') Tahminimce 16 GB yeterli olacak benim için ama tavsiyeleriniz doğrultusunda fikrimi değiştirebilirim.

Belirttiğim bütçeyi aşağı yukarı azami bütçe olarak düşünebilirsiniz. Alacağım bilgisayar bana yettiği sürece sıkıntı yok, gözüm o kadar yükseklerde değil.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim : )

Son düzenleyen: Moderatör:

Sistem almak istiyorsanız bu gayet kafi bir sistem.

Bu öneriler gayet mantıklı.

Yalnız benim size tavsiyem bir anda bilgisayar işine girişecek birisi olarak bir anda ₺100.000 harcamamanız olur. Aynı sizin gibi bir heves ile yüksek bütçe ile sistem toplayıp sonra %30-%40 aşağısına satmaya uğraşan, milletin ağız kokusunu çekmek zorunda kalan çok örnek gördüm. Bence ilk başta yarı fiyatından daha ucuza alacağınız giriş seviye bir sistem ile başlayın. Sonrra gerekirse yüksek bütçeli sisteme geçiş yaparsınız. Düşük sistemlerin 2. el satışı da çok kolay oluyor zaten. Tabi tercih sizin.

Vakit ayırdığınız için sağ olun. Belirttiğim üzere bileşenleri tek tek kendim seçmeye pek sıcak bakmıyorum, o yüzden "Marka ve Hazır Bilgisayarlar" bölümünün altında açtım konuyu.

Yeterince ideal bir hazır bilgisayar alma fikrine daha sıcak bakıyorum. Mesela paylaştığım Gaming.Gen.TR'deki sistemde site parçaları az çok değiştirmeye müsaade ediyor ya, o benim için uygun.

Prime çok geride kalıyor Relative Performance'ta. Bu arada 2.el tarafında Taichi ve Mercury gibi modeller 35K iken çökülmeli.

Vakit ayırdığınız için sağ olun. Belirttiğim üzere bileşenleri tek tek kendim seçmeye pek sıcak bakmıyorum, o yüzden "Marka ve Hazır Bilgisayarlar" bölümünün altında açtım konuyu.

Yeterince ideal bir hazır bilgisayar alma fikrine daha sıcak bakıyorum. Mesela paylaştığım Gaming.Gen.TR'deki sistemde site parçaları az çok değiştirmeye müsaade ediyor ya, o benim için uygun.
Belli başlı parçaları gene kendiniz montajlayacaksınız. Uygunsa bir bilgisayarcıda montajını yaptırın, bu bantta hazır sistemin pek albenisi yok.

Belirttiğim üzere bileşenleri tek tek kendim seçmeye pek sıcak bakmıyorum, o yüzden "marka ve hazır bilgisayarlar" bölümünün altında açtım konuyu.

Garanti açısından bu düşüncedeyseniz bu "hazır sistem"lerde yine parça bazlı garanti var. Haberiniz olsun. Tüm cihaz garantisi yok. Parça parça hepsinin ayrı garantisi var. Faturada görürsünüz zaten. Tüm parçaların isimleri, fiyatları ve ek toplama hizmeti olarak yazar.

Yalnız benim size tavsiyem bir anda bilgisayar işine girişecek birisi olarak bir anda ₺100.000 harcamamanız olur.

Ben de sizin gibi düşünüyorum. Ben başlığa bütçeyi koymamıştım, sanırım böylesi daha uygun görülmüş. Bütçeyi, yazıda belirttiğim üzere azami sınır olarak düşünebilirsiniz. Hedefim 100.000 TL'lik bir sistem almak değil.

Bence ilk başta yarı fiyatından daha ucuza alacağınız giriş seviye bir sistem ile başlayın. Sonra gerekirse yüksek bütçeli sisteme geçiş yaparsınız.

Giriş seviyesinden başlamaktansa sanırım daha ortalardan başlayabilirim. Öyle bir sistem alayım ki baştan yeterince memnun kalayım, sonrasında bir süre yükseltmekle falan uğraşmayayım.

Belki de giriş seviyesinden başlama önerinizde haklısınızdır. Amacım fikir edinmek. Teşekkür ederim.

Garanti açısından bu düşüncedeyseniz bu "hazır sistem"lerde yine parça bazlı garanti var. Haberiniz olsun. Tüm cihaz garantisi yok. Parça parça hepsinin ayrı garantisi var. Faturada görürsünüz zaten. Tüm parçaların isimleri, fiyatları ve ek toplama hizmeti olarak yazar.

Garanti açısından düşünmüyordum ama paylaştığınız faydalı bilgi için sağ olun.

Sanırım şöyle düşünüyorum: "Birileri (Gaming.Gen.TR gibi) benim için sistemi toplasın, bilgisayar elime kullanıma hazır olarak gelsin, dizüstü bilgisayar almışçasına direkt kullanmaya başlayabileyim."

Son düzenleme: