İşlemci olarak sanıyorum ki 7500F zayıf kalır size öngördüğümüz kullanım için. Kuzenime 2024 veya 25 olması lazım, 7500F 4060 Ti sistem almıştık. 240 Hz monitörü var. En düşükte oynuyor ama oyun içinde 240 altına düştüğü oluyor güncelde. O yıl için kurtarıyordu benim denediğim ve baktığım kadarıyla ama Valorant sürekli güncelleme alan bir oyun. Yıl geçtikçe ve üste sürüm farkı bindikçe performansta birtakım azalmalara yaşadı kuzenim. İşlemci yükseltmesi lazım ama cebinde akrep var. Sistemi ben aldırdığım için sistem muhabbeti geçince aramızda laf yapıyor biraz. Bu da böyle bir detay diyeyim.
Anladım. İlk sistem için sitedeki yorumlarda da işlemciyi 9600X'e yükselten olmuş. Demek ki R5 7500F zayıf, bunu kaptım. Fiyat farkı o kadar da yokken 9600X'e yükseltme seçeneği benim için gayet mümkün. Buradan bir başka soru doğuyor: Sitede gözüktüğü üzere 9700X'e yükseltmem fiyat farkına değer mi?
2. seçenek için tam yorum yapamayacağım. Intel'in 1851 için çıkarttığı işlemcilerin performanslarını bilmiyorum açıkçası. Ben daha çok AM5 takip ettim. SSD olarak DRAM'siz bir ürün tercih etmişler. Her DRAM'siz ürün kötüdür demiyorum ama Windows'un kurulacağı diskin tercihen DRAM'li olması istenir. Yoksa Caner Hoca mid range demiş listesinde ürün için. DDR5 için SK Hynix çipli RAM'lerden tercih etmek gerekiyor Ayhan Hoca'nın dediği üzere. Seçili S5 RAM'lerden 6000MHz CL36 olması vesilesiyle Hynix çıkmaz sanıyorum. Fiyat olarak barındırdığı ekran kartı kaynaklı uygun gibi ama dediğim durumlar var.
Anladım. Şu an 2. sistemden uzaklaştım. Bu dezavantajlar ilk sistem için de geçerli mi?
Ekran kartı konusunda: 5060 ile 5070 arasında çok fark var mı acaba? Ben önceki laptopumdaki 4060'tan bile razıydım. Oyunları en yüksek ayarlarda oynama derdim hiç yok, "Olsa olur, olmasa da takmam." kafasındayım. Durum böyleyken beni 5060'ın hiç üzmeyeceğini düşünüyorum. Yanılıyorsam söyleyin lütfen.
Hocam, önerimi dikkate alır mısınız bilmem ama ilk sistemdeki parçaları yükseltsek, alınır. RAM'i Kingston 6000 Mts'yi 2 yapsak, SSD'yi Lexar nm790. 2. sistemden ekran kartı harici daha iyi bir sistem oluyor. Hava soğutma ise 65 TDP değeri için yeterli bir soğutma. Valorant gibi bir oyuna tek 16 GB tam da yeterli oluyor açıkçası RAM'i 32 yapmayıp işlmeciyi Ryzen 5 7600X yapılabilir.
Estağfurullah, sizi sistemlerle ilgili bir yorumunuz yoktu diye etiketlememiştim, kusura bakmayın. Güzel bir yorum yaptınız, sitenin yükseltme seçenekleri sunması hoş bir detay ki ilk sistemi alacak olursam ben de bu seçenekleri kullanmayı düşünüyordum.
"Mts"den kastınız ne acaba? Onu anlayamadım.
SSD'yi yükseltme konusunda size katılıyorum. Okuma-yazma hızlarını yükseltmeye değer gibi.
Ben de RAM'in 16 GB olarak kalmasını mantıklı buluyorum. İş göreceği kesin, e fiyatlar da çok yüksekken şimdiden 32 GB'a yükseltmeye gerek yok. İşlemciyi yukarıda yazdığım üzere 9600X veya 9700X'e bile yükseltebilirim değiyorsa. Siz R5 7600X'i yeterli mi görüyorsunuz? İşlemciyi yükseltmenin faydası diğer bileşenlerden daha çok olacak gibi hissediyorum.
Ekran kartı için gerekli yorumu bir önceki alıntının altında yaptım.
Birinci sistem hakkında yorum bile yapmayacağım ne çöp olduğu belli.
Benim için belli değil. Sistemin elime hazır gelecek olması cazip geliyor. Rica etsem yükseltme seçeneklerini de göz önünde bulundurarak yorum yapabilir misiniz?
Geçen sene 45.000 TL'ye bu sistemin 32 GB, Wi-Fi anakartlı modelini kaçırmıştım, aklım hâlâ o yıllarda...
Wi-Fi desteği de önemli bir unsur aslında. Bahsetmeyi unutmuşum. İlk sistemi bu özelliğe sahip bir anakartla yükseltmek mümkünmüş.