Yer
United Kingdom
Cat 5E, kağıt üzerinde 1000 Mbps destekliyor ama ne kadar verimli destekliyor? Dalgalanma vs. olur mu?

Cat 5E var bende şu an. Birkaç güne 1000 Mbps'ye geçiyorum 100 Mbps'den. Cat 6A veya Cat 7 kablo alsam daha mi stabil olur 1000 Mbps'de? Ne dersiniz? Yoksa boş yere harcama mı yapmış olurum?

Son düzenleme:
Boş yere harcama olacağını düşünmüyorum.

2025-04-15_16-28.webp

Hatta evde evcil hayvan(kedi veya köpek) varsa veya daha az yer kaplasın diyorsanız şu kablolar da alınabilir. Flat kabloların Cat6 versiyonları da var. Genel olarak bazı ürünlerde bir kere iyisini alayım, sonra tekrar değiştirmeme gerek kalmasın diye bakıyorum. Başta fiyat yüksek ve gereksiz harcama olarak gelse de, ileride yaptığım harcamadan genelde memnun kalıyorum.

İnternet hattınız binanızın elektrik hattına çok yakın gidiyorsa CAT 5E parazit yapabilir.
50 metreden sonra CAT5E yerine CAT6 geçişi daha mantıklı olur.

Lakin CAT6 veya CAT7 kullanırsanız fazla kablonuzu sıkı makara şeklinde bırakmayın ki indüktör etkisi yapmasın. CAT5E'de de bu olabilir ancak CAT6 ve CAT7 250-600 MHz arası taşıdığından bu tip kabloların böyle bırakılması daha fazla etki yapabilir CAT5e'ye nazaran.

Kablonuzu ankastreden modeme aldığınız duruma göre yorumladım.

İnternet hattınız binanızın elektrik hattına çok yakın gidiyorsa CAT 5E parazit yapabilir.
50 metreden sonra CAT5E yerine CAT6 geçişi daha mantıklı olur.

Lakin CAT6 veya CAT7 kullanırsanız fazla kablonuzu sıkı makara şeklinde bırakmayın ki indüktör etkisi yapmasın. CAT5E'de de bu olabilir ancak CAT6 ve CAT7 250-600 MHz arası taşıdığından bu tip kabloların böyle bırakılması daha fazla etki yapabilir CAT5e'ye nazaran.

Kablonuzu ankastreden modeme aldığınız duruma göre yorumladım.
Modem direkt bilgisayar kasasinin üzerinde duruyor. O yüzden de modemden bilgisayara takiyorum direkt. O yüzden 50 metre olayı beni ilgilendirmiyor. Şöyle açıklayayım; 1 metre bile uzun geliyor :D

Elektrik hattına yakın değil lakin bilgisayarin power kablosunun yanindan geçiyor Cat kablo. Tabii birçok kablonun arasından geçiyor, DP kablosu, mouse/klavye dongle uzatma kablolari vs. Ama onların pek etkisi olacağını sanmıyorum, en azından 100 Mbps kullanirken bir etkisi olmuyordu. Sorun yaşarsam alayım o zaman Cat 6A/Cat 7 kabloyu, pek emin olamadım çünkü.

@Toby Fox , anladığım kadarıyla siz modemden bilgisayarınıza gelecek kablodan bahsediyorsunuz.

Benim yaptığım açıklama ankastreden evinize gelen modem cihazına kadar olan kabloyla ilgiliydi.

Onunla ilgili bir sorun yoksa ve modem bu kadar bilgisayarınıza yakınsa CAT5E kablo kullanmanızda bir sakınca olacağını düşünmüyorum.
Bu arada kablonun da kalitesi önemli tabi, kimisi şiltli oluyor kimisi olmuyor. Şiltli olması etrafında parazit ve deforme olmasını engelleyen metalik kaplama.

Uygun fiyata flat şu kablo var. Ben bayağı uzakta olduğundan örgü kullanıyorum. Kediler süreki kabloya saldırmasa da arada enerjik olunca kuyrukları veya kablolarla oynayabiliyorlar. Eski kablomu tam parçalamadılar ama dışına zarar vermişlerdi.

Hatta başka ihtiyacınız varsa 600 ₺ üzerine %10 indirim var. Ben kafanızda soru kalmaması ve daha istikrarlı olması açısından almanızı öneririm.

2025-04-15_17-44.webp

Veya şu ürünlerden biri de alınabilir.