Melih Shining

Başarılı
Yer
İstanbul
Merhaba değerli forum üyeleri ve okurları, ben şu anda 10. sınıf öğrencisiyim ve 11. sınıfa geçeceğim zaman dil bölümünü seçmeyi düşünüyorum ve planlıyorum. 7-8 yaşından beri İngilizce ye karşı bir yatkınlığım ve alışıklığım var, gerek filmler gerek ise oyunlardan az veya çok İngilizce öğrendim ve sevdim. Sizce bu bölümü seçmem mantıklı olur mu ve geleceğimi etkileyebilir mi ve üniversite kazandığım zaman sizce üniversitede hangi bölümü seçmem daha iyi olur? (Tercümanlık, Turizm Rehberliği, İngiliz Dili ve Edebiyatı) bu üç bölümü düşünüyorum. (şimdilik)

Son düzenleyen: Moderatör:
İlk olarak lisansta okumak istediğin bölümlerinin okunabilirliği tamamen farklı bir konu. Lise için ise bu ülkede dil bölümü okumanın hiçbir manası yok. Dil bölümü seçeceksen bile TM yazmak çok daha mantıklı. Çünkü dili herkes yapıyor. Dil sınavında iyi okulları kazanmak için TYT'de çok başarılı olman lazım. 2 sene dil sınıfında hiç o dersleri görmeden sınava hazırlanmak ise çok zor olur bence.

Sistemin değişmediğini varsayarsak dil seçmek yerine ben de eşit ağırlık seçmenin daha mantıklı olacağını düşünüyorum. Günümüzde hem AYT'ye (Alan Yeterlilik Testi) girip hem YDT'ye (Yabancı Dil Testi) girip iki alandan hangisinde ilerlemek isterseniz seçmeniz mümkün oluyor.

Dil okuyorum ve içinden dil geliyorsa direkt oku derim. TYT dersini almana gerek yok kendin çalışırsın ve YDT için ders görmen önemli. Eşit ağırlık veya sayısal okusaydım kesinlikle lise bitene kadar katlanamayıp açığa geçerdim.

Dil okuyorum ve içinden dil geliyorsa direkt oku derim. TYT dersini almana gerek yok kendin çalışırsın ve YDT için ders görmen önemli. Eşit ağırlık veya sayısal okusaydım kesinlikle lise bitene kadar katlanamayıp açığa geçerdim.
Her şey 80 test sorusuna bağlı olduğu için dilci olmanın bir avantajı kalmadığını düşünüyordum.

Her şey 80 test sorusuna bağlı olduğu için dilci olmanın bir avantajı kalmadığını düşünüyordum.
Gerçekten dilci olan birisinin başka bölümlerde mutlu olabileceğini zannetmiyorum. Olay sadece dersler değil, kitle. Eşit ağırlık ve sayısal sınıfları ders olarak sıkıcı olmakla beraber kitle olarak dümdüz buluyorum.

Gerçekten dilci olan birisinin başka bölümlerde mutlu olabileceğini zannetmiyorum. Olay sadece dersler değil, kitle. Eşit ağırlık ve sayısal sınıfları ders olarak sıkıcı olmakla beraber kitle olarak dümdüz buluyorum.
Bu önemli bir seçim ve herkesin şahsi görüşü olduğundan farklı fikirlerde olmamızı doğal karşılıyorum. Demek istediğim YDT'yi yapabilirse lisedeki dil alanı eğitiminin (tercih edeceği bölüm de İngilizce olmak şartıyla) üniversitedeki dil eğitimi tarafından kapsandığını bu yüzden farklı bir alanın denenmesini daha mantıklı bulduğum için eşit ağırlık seçilebilir. Benim görüşüm yanlış da olabilir ama başkalarını yargılamam doğru olmaz. "Dümdüz" olmak seçilen alanla değil kişisel bir tercihle alakalı bence.

Bu önemli bir seçim ve herkesin şahsi görüşü olduğundan farklı fikirlerde olmamızı doğal karşılıyorum. Demek istediğim YDT'yi yapabilirse lisedeki dil alanı eğitiminin (tercih edeceği bölüm de İngilizce olmak şartıyla) üniversitedeki dil eğitimi tarafından kapsandığını bu yüzden farklı bir alanın denenmesini daha mantıklı bulduğum için eşit ağırlık seçilebilir. Benim görüşüm yanlış da olabilir ama başkalarını yargılamam doğru olmaz. "Dümdüz" olmak seçilen alanla değil kişisel bir tercihle alakalı bence.
Tam olarak yargılamak anlamında söylememiştim. Sadece toplu olarak baktığımda belli stereotiplere ayırabiliyorum, bu kötü bir şey değil elbette. Dil seviyesini bilmiyorum ama herkes eğitimini almadan YDT'ye hazırlanamıyor. Dil sınıfında 2 sene eğitim almasına rağmen hala YDT'ye hazır olmayanlar bile görüyorum. Bence lisede iyi bir öğretmene denk gelirsen dil eğitimi mükemmel işliyor.

Tercüman da turist rehberi de 5-6 dile bakan meslekler. Turist rehberi hele böyle ama çevirinin günümüzde daha iyi olmasıyla ve gelecekte de bunun gelişmesiyle gerçekten tercüman, rehbere ihtiyaç duyulacak mı emin değilim.