Ratchet

Yetkin
Merhaba.

Bugünlerde kafam bir hayli karışık. Sayısala kafam pek yatmıyor. Özellikle kimyaya. Eşit ağırlık da pek bana göre değil gibi. Dile yatkınlığım olduğu için seçmek istiyorum ama adamakıllı iş sayısı çok az.

Ya gelecekte kararımı değiştirirsem meslek konusunda? O zaman ne yapacağım? Babama sayısala gitsem mi diyorum sen yapamazsın diyor. Haklı. Ne yapayım? Birkaç dil bildiğim için belki kendi işimi kurarım falan diye düşündüm ama onda da aklıma pek bir şey gelmiyor. Özgün bir şey olması gerekiyor sonuçta. Tercümanlık deseniz yok, o da olmaz. Yapay zeka var.

Ne yapayım öneriniz var mı? Deneyimli arkadaşlar belki yardımcı olur. Olursa çok sevinirim.

Kafa yatkınlığı diye bir şeyin lise eğitiminde olduğunu düşünmüyorum. Lütfen hakaret etmeye çalıştığımı falan düşünmeyin ama eğer yüksek seviye disleksi veya doktor tarafından tanımlı zeka geriliği ve benzeri bir psikolojik durumunuz yoksa lise müfredatı gayet basit ve çalışacak herhangi bir öğrencinin ortalama başarı gösterebileceği basitlikte bir müfredat. Hadi bu da bir yana dil alanında bir anlamı olan üniversiteleri kazanmak için zaten seve seve TYT'de Türkçe ve matematikten iyi bir performans göstermeniz gerekiyor. Yani olay yine sayısal derslere gidiyor. Yapamazsınız diye bir şey yok oturup çalışan yapar. Eğer lisede sınav tarihleriniz açıklandığı zaman "evet sınav için hazırlanmam" lazım seviyesinde bir öğrenciyseniz başarısız olmanız normal ama konuları düzenli tekrar eden, ödevlerini adam gibi yapan ve tekrar yapan bir öğrenci rahatlıkla lise konularını öğrenir, derslerini verir.

Tek başına dil bilmenin günümüzde hiçbir manası yok. Sallıyorum İngilizce Almanca biliyorsunuzdur üstüne ekonomi, finans veya endüstri mühendisliği vb. bölümler okursunuz Alman firmasında işe girmeniz için faydası olur. Ya da Çince biliyorsunuz mühendis olarak Çin ile iş yapan firmaya başvurunuzda faydanız olur ama çok dil biliyor bu çok işimize yarar diye bir nane günümüzde maalesef ki yok. Sadece yeminli tercümanlık gibi günden güne daha da daralacak bir alanda faydası olabilir ama onun da ömrü kısa bence.

Kafa yatkınlığı diye bir şeyin lise eğitiminde olduğunu düşünmüyorum. Lütfen hakaret etmeye çalıştığımı falan düşünmeyin ama eğer yüksek seviye disleksi veya doktor tarafından tanımlı zeka geriliği ve benzeri bir psikolojik durumunuz yoksa lise müfredatı gayet basit ve çalışacak herhangi bir öğrencinin ortalama başarı gösterebileceği basitlikte bir müfredat. Hadi bu da bir yana dil alanında bir anlamı olan üniversiteleri kazanmak için zaten seve seve TYT'de Türkçe ve matematikten iyi bir performans göstermeniz gerekiyor. Yani olay yine sayısal derslere gidiyor. Yapamazsınız diye bir şey yok oturup çalışan yapar. Eğer lisede sınav tarihleriniz açıklandığı zaman "evet sınav için hazırlanmam" lazım seviyesinde bir öğrenciyseniz başarısız olmanız normal ama konuları düzenli tekrar eden, ödevlerini adam gibi yapan ve tekrar yapan bir öğrenci rahatlıkla lise konularını öğrenir, derslerini verir.

Tek başına dil bilmenin günümüzde hiçbir manası yok. Sallıyorum İngilizce Almanca biliyorsunuzdur üstüne ekonomi, finans veya endüstri mühendisliği vb. bölümler okursunuz alman firmasında işe girmeniz için faydası olur. Ya da Çince biliyorsunuz mühendis olarak Çin ile iş yapan firmaya başvurunuzda faydanız olur ama çok dil biliyor bu çok işimize yarar diye bir nane günümüzde maalesef ki yok. Sadece yeminli tercümanlık gibi günden güne daha da daralacak bir alanda faydası olabilir ama onun da ömrü kısa bence.

Öncelikle bir anlığına hakaret olarak algıladım şaka yok:D neyse evet, genelde sınavlar yakınlaşınca hazırlanırdım. Dil bilmenin tek başına bir yararı olmayacaksa galiba sayısal seçmem gerekiyor o halde...

Yapay zeka dil sorununu kökünden çözecek bence 10 yıl içinde. O bakımdan dil bilmenin çok avantajı olmayacak.
Hayır sanmıyorum.

Öncelikle bir anlığına hakaret olarak algıladım şaka yok:D neyse evet, genelde sınavlar yakınlaşınca hazırlanırdım. Dil bilmenin tek başına bir yararı olmayacaksa galiba sayısal seçmem gerekiyor o halde...

Hayır sanmıyorum.
Ne yaptınız hocam? Ben daha 9'um. Sizin gibi düşünüyorum.

Dilden girip ülkedeki seçkin üniversitelerden birini bitirmiş birisi olarak söylüyorum. Benim tavsiyem AYT'ye başka bir alandan çalışıp aynı anda dil sınavına girmen. Eğer TOEFL vs geçecek kadar dilin iyiyse sınavdan önce birkaç deneme çözüp sınava girmen yeterli. TYT iyi gelirse iki alanda da istediğin düzeyde bir sıralama elde edersin. Ben asıl alanıma yığılmadan dolayı giremeyince dildeki daha iyi derecemden girdim mesela.

Olur da dilden okursan özellikle çift ana dal veya yan dal olanaklarını araştırıp bu topa girmeni 100% öneririm. Bölüme göre herhangi bir sosyal veya insani bilime kaymak oldukça mümkün. Mesela Amerikan Kültürü ve Edebiyatı kulağa aşırı boş gelse de onu seçenlerin çoğu uluslararası ilişkiler veya siyasetten ikinci dal okuyup oraya yöneliyor.

Dil bölümlerinin asıl avantajı sana teorik temeli verdikten sonra seni salması ve üzerine bir şey okuyabileceğin kadar kolay olması. Gerisi tamamen kişinin akademik isteğine ve kendini özelleştirmesine/geliştirmesine odaklı.

Bütün temel bilimleri (bu sadece dil için geçerli değil) herhangi bir iş beklentisiyle okumanı tavsiye etmiyorum. Hele burada hiç saygı görmeyen bölümler. Akademide kalmayı istemek gerekiyor, o da herkesin harcı değil.