Bütçe
12.000 TL
İyi günler. Günlük fotoğraf ve video düzenleme, içerik üreticiliği ve rekabetçi oyunları da oynatacak, renk doğruluğu yüksek IPS bir monitöre ihtiyacım var. 240 Hz akıcılığına alışkın olduğum için en az 240 Hz bir monitör istiyorum.

VG27AQML1A en ideal seçim mi yoksa daha iyi renk çeşitliliği/doğruluğu veren model var mı?

Kutusundan dE < 1.00 sertifikasi cikmayan hicbir monitorde boyle bir garanti soz konusu degil. Eline gelen monitor sansa dE 2.00 gelebilir, 3.00 gelebilir, 4.00 gelebilir, 1.50 gelebilir...
Photoshop’da fotoğraflara tonlama ve renk düzeltme işlemi yapıyorum. Genelde fazla kaçan renkleri nötrlüyor, doğal rengine getirmeye çalışıyorum. Diğer tarafta da film/dizi sahneleri için baştan renklendirme ve efektler yapıyorum. İsteğim renkleri nötr ve gerçek veren ve renk değiştirmeyen bir monitör kısacası.

Hangi gamut için renk doğruluğu lazım?
sRGB kesinlikle çünkü profesyonel baskı falan çalışmıyorum. YouTube videoları için pek fikrim yok, DCI-P3 önemli sanırım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Photoshop'da fotoğraflara tonlama ve renk düzeltme işlemi yapıyorum. Genelde fazla kaçan renkleri nötrlüyor, doğal rengine getirmeye çalışıyorum. Diğer tarafta da film/dizi sahneleri için baştan renklendirme ve efektler yapıyorum. İsteğim renkleri nötr ve gerçek veren ve renk değiştirmeyen bir monitör kısacası.

sRGB kesinlikle çünkü profesyonel baskı falan çalışmıyorum. YouTube videoları için pek fikrim yok, DCI-P3 önemli sanırım.

%100 sRGB arıyorsanız 3-4bin TL'lik monitörlerde bile var.

YouTube'da SDR icerikler icin Rec.709 genel standart. HDR icerikler icin ise Rec.2020 genel standart. HDR zaten bu butcedeki monitorlerde iyi calismasi imkansiz bir teknoloji oldugu icin onu bos vermek lazim mecburen.

Rec.709 ise sRGB'nin aynisi. sRGB'nin tek farki daha yuksek gama ayarina sahip olmasi. Yani sRGB degeri ve sRGB renk dogrulugu iyi bir monitor alman yeterli. sRGB %100 olan monitor elde etmek kolay, cunku en dar renk uzayina sahip olandir kendisi.

CIE1931xy_gamut_comparison_of_sRGB_P3_Rec2020.svg.webp

Örneğin %135 sRGB’nin olayı ne?
%135 diye bahsi gecen bilgi color gamut volume degeridir. Volume degeri %100'un ustune cikabilir. Ne kadar yukselirse renkler o kadar doygun olur.

Color gamut coverage ise %100'un ustune cikamaz. Yani eger 2 monitor gorursen ve birisinde %97 sRGB, digerinde %120 sRGB yaziyorsa birisi coverage digeri volume bilgisi paylasmistir.

Coverage degerine bakarak volume degeri ile alakali yorum yapilamaz. Coverage degeri iki monitorde de %100 olabilir ama birisi %150 volume cikar digeri %120 volume cikar, %150 volume olan daha doygun renkler uretir.

@BerkayZ87

Anladım, evet. Şimdi tasarım monitörlerini inceleyince hep %100 sRGB ibaresini gördüm. Coverage değeri o zaman bu, fiyatları da çok yüksek.

Öyle profesyonel tasarımcı değilim dediğim gibi. Bilmem hatırlar mısınız içerik tüketmek için G6 OLED almıştım, memmunum. Ama text ağırlıklı içerik üretirken veya sabit öğelerle uzun saatler uğraşırken G6’yı kullanmıyorum. Özellikle text ağırlıklı şeyler çok göz yoruyor.

TN panel ikinci monitörüm vardı, onu kardeşime verdim. Şimdi ikinci monitör olarak IPS bakıyorum. Bu gündelik programlarda onu kullanacağım ve ara sıra rekabetçi oyunda kullanacağım. Oturup 4-5 saat LOL akacağımda da IPS ekranda oynarım.

Güncel seçeneklerde renkleri en doygunu parlağı olsun desem VG27AQML1A en mantıklısı sanırım.