Bütçe
120.000 TL

tth

Becerikli
Herkese selam. Sistem toplamak istiyorum. Bazı araştırmalar sonucunda aşağıdaki bileşenleri almaya karar verdim. Önerilerinizi paylaşırsanız sevinirim.

-Ekran kartı: Kullanım amacım 4K veya 2K hikayeli oyunlar oynamak. RTX 5080 almak istiyordum fakat bütçemden harcamak zorunda kaldım ve mecburiyetten model düşürmem gerekiyor. RTX 5070 Ti ve RX 9070XT arasında küçük performans farklarını önemsemiyorum. Lakin daha önce güçlü AMD ekran kartları kullanmadığımdan dolayı endişem var. Örneğin ekranda 5 saniyelik donmalara maruz kalan kullanıcılar var mış ve kesin çözüm bulamamışlar. Popüler oyunların birçoğunda FSR desteği güncellenmiyormuş. Sizlerin önerisi bekliyorum. Eğer RX 9070XT önerisinde bulunacaksanız, marka ve model önerisini paylaşmanızı rica ediyorum. Mesela Sapphire markasından şikayetler çokmuş. Gigabyte RTX 5080 modellerinde jel akma sorunu var mış. Kısacası sorunsuz bir marka model almak istiyorum.

-İşlemci:

-Soğutucu:
https://www.idefix.com/msi-360mm-mag-coreliquid-e360-argb-sivi-sogutmali-am5-1700p-islemci-fani-p-1350714?vendorId=3857

-Anakart: ATX veya E-ATX

-RAM:

-SSD:

-Kasa:

PSU: Donanım yükseltmek istediğimde gücü yetecek bir PSU istiyorum. Tercihim 1200W yarı veya tam modüler bir üründen yana olacaktır. 9070 XT 600W güç çektiğine denk gelmiştim konu başlığında. Aktif olarak FSP Hydro 600W kullanıyorum ve çok memnunum.

Son düzenleyen: Moderatör:
2K-4K oyunculuksa amaç, X3D CPU'ya gerek yok. RTX 5070 Ti ve RX 9070 XT arasındaysanız kararınız 5070 Ti olsun. Ancak, son dönemlerdeki driver problemlerini de atlamamak gerek.

@LH44

Oyun test videolarında işlemci farkları var. Aynı ekran kartı 20-30 FPS farklarına denk geliyorum videolarda. Ekran kartı konusunda ise RX 9070 XT nadir olarak bazı oyunlarda RTX 5080 karta denk performans veriyor. Oyunların genelinde 5070 Ti ile arasında çok düşük performans farkı ile geride kalıyor ama fiyat olarak neredeyse RX 9070XT yarı fiyatına yakın. Driver problemi hangi kartlarda var anlayamadım?

Oyun test videolarında işlemci farkları var. Aynı ekran kartı 20-30 FPS farklarına denk geliyorum videolarda. Ekran kartı konusunda ise RX 9070 XT nadir olarak bazı oyunlarda RTX 5080 karta denk performans veriyor. Oyunların genelinde 5070 Ti ile arasında çok düşük performans farkı ile geride kalıyor ama fiyat olarak neredeyse RX 9070XT yarı fiyatına yakın. Driver problemi hangi kartlarda var anlayamadım?

X3D CPU'ların kullanım amacı düşük çözünürlükte yüksek performans almaktır, daha çok FPS oyunlarında kullanılır. Siz 2K-4K kullanacağınız için önermedim, çünkü bariz bir şekilde daha çok ısınıyorlar. 9070 XT güç olarak bile 5070 Ti'dan düşük, fiyatları yakın diye rakip görüldüğünü hatırlıyorum. Daha iyi bilen hocalarım bu konuda sizi aydınlatacaklardır.

Gelelim driver problemine. Driver problemi belirli bir kartta değil, direkt NVIDIA'nın "güncel" driverlarında problem var. Yani herhangi bir karta özel değil, o sürümün desteklediği her kartta yaşanabilir. Mesela ben, 4060M kullanıyorum ve Temmuz ayı driverları ile verim alabiliyorum. 580++ driverlarında GPU kullanımı ve derece göstergesi 0'da takılı kalıyordu.

X3D CPU'ların kullanım amacı düşük çözünürlükte yüksek performans almaktır, daha çok FPS oyunlarında kullanılır. Siz 2K-4K kullanacağınız için önermedim, çünkü bariz bir şekilde daha çok ısınıyorlar. 9070 XT güç olarak bile 5070 Ti'dan düşük, fiyatları yakın diye rakip görüldüğünü hatırlıyorum. Daha iyi bilen hocalarım bu konuda sizi aydınlatacaklardır.

Gelelim driver problemine. Driver problemi belirli bir kartta değil, direkt NVIDIA'nın "güncel" driverlarında problem var. Yani herhangi bir karta özel değil, o sürümün desteklediği her kartta yaşanabilir. Mesela ben, 4060M kullanıyorum ve temmuz ayı driverları ile verim alabiliyorum. 580++ driverlarında GPU kullanımı ve derece göstergesi 0'da takılı kalıyordu.

Driver problemini anladım. Arada FPS oyunları da oynarım ama sık değil. Bütçeyi arttıracağım gibi görünüyor.

Bu bütçede 5080 hazır sistem özelleştirip alınabilir. 4K hikayeli oynayacaksınız işlemcide masrafa girmenize gerek yok. 9700X veya 7800X3D yeter de artar bile.

İlk çıktığı zamanlarda Ryzen 5 1600 almıştım uzun zamandır kullanıyorum. Yeni alacağım işlemcinin de güçlü olmasını istedim. 9700X ile arasında fiyat farkı çokmuş. Arada sırada rekabetçi oyuna girsem 9700X yeterli olur mu?

İlk çıktığı zamanlarda Ryzen 5 1600 almıştım uzun zamandır kullanıyorum. Yeni alacağım işlemcinin de güçlü olmasını istedim. 9700X ile arasında fiyat farkı çokmuş. Arada sırada rekabetçi oyuna girsem 9700X yeterli olur mu?
Çok ciddi oynamadığınızı var sayarsak yeter.