Bütçe
13.000 TL

yagizzz

Üyecik
Arkadaşlar merhaba, bugün bir bilgisayarcıya bilgisayarımın yeterli performansı verememesi üzerine gittim ve bana 1 saat sonra aşağıdaki değerleri gönderdi sorunun bundan kaynaklandığını söyledi.

Windows SSD'ye yüklü olduğundan ve ömrü bittiğinden bu halde olduğunu söyledi. Windows'u hard diske kurdu ama tahmin edebileceğiniz gibi her şey yavaş...

Yeni SSD almak zorundayım sanırım çünkü hard disklerim de iyi durumda değil gibi. Yeni bir 1 TB SSD ve elimdeki mevcut 3 TB hard disk yeterli olur mu acaba ikisini beraber kullanabilir miyim? Windows'u SSD'ye kuracağım.
Şayet 1 ve 2 TB SSD arasında çok fark yoksa uygun F/P SSD önerebilir misiniz?

photo_2026-08-11_18-01-03.webp

Windows SSD'ye yüklü olduğundan ve ömrü bittiğinden bu halde olduğunu söyledi. Windows'u hard diske kurdu ama tahmin edebileceğiniz gibi her şey yavaş...
Hayatımda böyle saçmalık görmedim ya...

SSD zaten Windows'un hızlı çalışması için. Gidip kağnı gibi HDD'ye kurmuş.

Kioxia SSD için CrystalDiskInfo indirip gelişmiş özelliklerden ham değeri [10DEC] yaptıktan sonra değerleri atabilir misiniz?

Hah, şimdi oldu.

SSD'de kritik bir hata yok hocam. Bloklar temiz görünüyor, veri hatası da yaşanmamış.

Sağlık düşüşü de bu model özelinde normal denebilir, ~79 TB veri yazılmış diske.

S.M.A.R.T. verilerinde bir problem yok, hız testi nasıl peki? Onu da test edebilir misiniz rica etsem? CrystalDiskMark ile yapabilirsiniz.

"0F" satırındaki hatalar biraz fazla çıkmış ama hız testine de bakalım.

Son düzenleme:
Hah, şimdi oldu.

SSD'de kritik bir hata yok hocam. Bloklar temiz görünüyor, veri hatası da yaşanmamış.

Sağlık düşüşü de bu model özelinde normal denebilir, ~79 TB veri yazılmış diske.

S.M.A.R.T. verilerinde bir problem yok, hız testi nasıl peki? Onu da test edebilir misiniz rica etsem? CrystalDiskMark ile yapabilirsiniz.

"0F" satırındaki hatalar biraz fazla çıkmış ama hız testine de bakalım.
1786473238457.webp
SSD'nin okuma hızı normalde 1700, değerler de bunlar.

Okuma hızında hiçbir problem yok, yazma hızı da %94 dolu bir diske göre iyi denebilir. Belki format attığında o da yükselecektir.

Yani M.2 SSD'nde dikkate değer bir düşüş yok hocam, S.M.A.R.T. verileri de normal düzeyde. Sadece hata günlüğü kaydı yüksek ancak media error sıfır. Yani bozulan bir şey olmamış. Kritik olmayan hataları da yazabiliyor, çok mühim değil.

Sağlık düşüşü biraz anormal olsa da değerler normal. Bir ekleme de güvenli olmayan kapatma sayısı biraz fazla. Ani elektrik kesintilerine veya kapanmalara biraz fazla maruz kalmış. O konuda daha dikkat edebilirsin.

Bu kritik olmayan şeyler dışında SSD normal. Tam tersi HDD'ler problemli olabilir sizin. Ne tür performans sorunu yaşıyorsunuz tam olarak?

Yine de yeni SSD almak istersen öneri sunabilirim onun için de.

Okuma hızında hiçbir problem yok, yazma hızı da %94 dolu bir diske göre iyi denebilir. Belki format attığında o da yükselecektir.

Yani M.2 SSD'nde dikkate değer bir düşüş yok hocam, S.M.A.R.T. Verileri de normal düzeyde. Sadece hata günlüğü kaydı yüksek ancak Media error sıfır. Yani bozulan bir şey olmamış. Kritik olmayan hataları da yazabiliyor, çok mühim değil.

Sağlık düşüşü biraz anormal olsa da değerler normal. Bir ekleme de güvenli olmayan kapatma sayısı biraz fazla. Ani elektrik kesintilerine veya kapanmalara biraz fazla maruz kalmış. O konuda daha dikkat edebilirsin.

Bu kritik olmayan şeyler dışında SSD normal. Tam tersi HDD'ler problemli olabilir sizin. Ne tür performans sorunu yaşıyorsunuz tam olarak?

Yine de yeni SSD almak istersen öneri sunabilirim onun için de.

Hocam çok fazla ani kapanmalara ve elektrik kesintilerine kaldı doğrudur. Hard disklerin birisi çok çok eski birisi ise geçen sene bir bilgisayarcıdan muhtemelen çıkma olarak aldım (3 TB olan). Yani hard diskler dediğiniz gibi kaliteli değiller. Bilgisayarda gitse üzüleceğim bir şey yok SSD'ye Windows'u kurup devam mı etmeliyim yoksa 2 TB SSD alınır mı? Oyunları açınca RAM tamamını kullanıyor RAM yükselince FPS droplar yaşıyorum oyun performansımı sanki RAM'ler etkiliyor gibi bilmiyorum RAM boşken sorun yaşamıyorum pek. RAM 16 GB.

FPS dropların birçok sebebi olabiliyor. Eğer HDD'de kuruluysa etkiler. SSD'de ise değerler sağlam gözüküyor.

Müsait bir vakitte HDD'ler için bad sector testi yapabilirsiniz, çok uzun sürebilir. Windows'u HDD'ye kurulu kullanmayın, mutlaka SSD'de kalsın.

Bence bir format atalım, SSD'yi da daha az doldurmaya çalış. En azından ~%10 kadar kalsın.