Hocam sorununuzu cozdum bu arada, sizin problem monitorunuzun 1080p olmasi. Darboğaz yapiyor.
1080p.

1440p.

LoL'de darbogaz faktoru onemsiz. Cunku ekran kartini tamamen yuke sokamazsin. Cozunurluk farketmezsiniz her ayarda sabit 240 fps almasi gerekiyor. Ki ben daha kotu sistemde sikintisizca oynuyorum.

LoL'de darbogaz faktoru onemsiz. Cunku ekran kartini tamamen yuke sokamazsin. Cozunurluk fark etmezsiniz her ayarda sabit 240 FPS almasi gerekiyor. Ki ben daha kotu sistemde sikintisizca oynuyorum.

Hocam attigim gibi 1080p ve 1440p arasinda fark var, 1440P'nin FPS'i daha yuksek bu da darbogaz oldugu anlamina gelir, arkadasin sistemde de ayni durum var.

Darbogaz bazi oyunlarda onemsiz. Piksel oyunlarda darbogaz var diyecek misin? Burada sorun darbogaz olup olmamasi degil.

League of Legends pixel oyun mu hocam?

Oyunun 1080p de dusuk FPS vermesinin sebebi 1080p de League Of Legends'in butun yuku CPU'ya vermesi ve ekran kartinin neredeyse calismamasi. Cozunurlugu 1440P'ye aldiginizda yukun cogunlugu CPU'dan GPU'ya gecer ve FPS niz yukselir.

Neyse hocam ekstra tartismaya gerek yok neyi savundugunuzu kendiniz de bilmiyorsunuz. Iyi aksamlar dilerim.

Son düzenleme:
League of Legends pixel oyun mu hocam?

Neyse hocam ekstra tartismaya gerek yok neyi savundugunuzu kendiniz de bilmiyorsunuz. Iyi aksamlar dilerim.

RTX 4070 gibi kartinin LoL gibi oyunlarda nasıl darbogaz yapmamasini bekliyorsun? E-spor, indie vb. oyunlarinda darbogaz faktorunu gormezden gelmeniz geliyor. E-spor oyunlarinda FPS onemsenir, darbogaz olup olmamasi degil.
Mesela benim sistemim darbogaz yapiyor ama 240FPS ustu alindigi icin ve performans dususu yasanmadigi icin sorun yok. Sorun ekran kartinin tam kullanilamamasi degil.

Oyunun 1080p de dusuk FPS vermesinin sebebi 1080p de League of Legends'in butun yuku CPU'ya vermesi ve ekran kartinin neredeyse calismamasi. Cozunurlugu 1440P'ye aldiginizda yukun cogunlugu CPU'dan GPU'ya gecer ve FPS niz yukselir.

1024X 768 cozunurlugune aldigimda neden FPS dusmuyor o zaman? Cogu cozunurluklerini denedim, hepsi ayni FPS...

Konuyu uzatmaya gerek yok bence konu sahibi CS 2 - Valorant ( online oyun ) ya da Last of Us - God of War ( hikayeli ) gibi oyunları yükleyince sorun olmadığını görecek oyun böyle tasarlanmış yapacak bir şey yok.

RTX 4070 gibi kartinin LoL gibi oyunlarda nasıl darbogaz yapmamasini bekliyorsun? E-spor, indie vb. oyunlarinda darbogaz faktorunu gormezden gelmeniz geliyor. E-spor oyunlarinda FPS onemsenir, darbogaz olup olmamasi degil.
Mesela benim sistemim darbogaz yapiyor ama 240FPS ustu alindigi icin ve performans dususu yasanmadigi icin sorun yok. Sorun ekran kartinin tam kullanilamamasi degil.

1024X 768 cozunurlugune aldigimda neden FPS dusmuyor o zaman? Cogu cozunurluklerini denedim, hepsi ayni FPS...

LoL gibi CPU ağırlıklı oyunlarda 1080p veya daha düşük çözünürlükte FPS'in değişmemesi çok normal çünkü darboğaz zaten CPU'dan kaynaklanıyor. Çözünürlüğü düşürmek GPU'nun iş yükünü azaltır ama CPU darboğazı devam ettiği sürece FPS artmaz.
Eğer FPS artışı görmek istiyorsan, GPU'yu daha fazla devreye sokmak gerekiyor. Bunu da çözünürlüğü 1440p veya 4K gibi daha yüksek değerlere çıkararak sağlayabilirsin. Böylece yük CPU'dan GPU'ya kayar ve ekran kartın daha aktif çalışır. Ama CPU'n zaten limitteyse, çözünürlükle oynamak da büyük fark yaratmaz, AMD'nin X3D islemcileri de bunun icin uretildi zaten. CPU darbogazinin oldugunu durumlarda bile daha yuksek FPS almanı sagliyor 3D Vcacheler

Şu kadar basit bir şeyi bile anlamayıp alim gibi cevap vermen patlatıyor :D

Son düzenleme:
LoL gibi CPU ağırlıklı oyunlarda 1080p veya daha düşük çözünürlükte FPS'in değişmemesi çok normal çünkü darboğaz zaten CPU'dan kaynaklanıyor. Çözünürlüğü düşürmek GPU'nun iş yükünü azaltır ama CPU darboğazı devam ettiği sürece FPS artmaz.
Eğer FPS artışı görmek istiyorsan, GPU'yu daha fazla devreye sokmak gerekiyor. Bunu da çözünürlüğü 1440p veya 4K gibi daha yüksek değerlere çıkararak sağlayabilirsin. Böylece yük CPU'dan GPU'ya kayar ve ekran kartın daha aktif çalışır. Ama CPU'n zaten limitteyse, çözünürlükle oynamak da büyük fark yaratmaz, AMD'nin X3D islemcileri de bunun icin uretildi zaten. CPU darbogazinin oldugunu durumlarda bile daha yuksek FPS almanı sagliyor 3D vcacheler.

Şu kadar basit bir şeyi bile anlamayıp alim gibi cevap vermen patlatıyor :D

- FPS artışı görmeyecek. Olması gerekn FPS'i alması gerekecek.
GPU'yu dediğin gibi yüke sokmak isityorsan 4K üstü çözünürlükleri denemesi de gerekecek.
Bu çözünürlükte sorun yaşayan sisteminde çözünürlük attığında FPS aralığı değişmeyecek. GPU'ya da bir AAA oyunu kadar yük artışı olmayacak.
Dediğin şeyler her oyun için geçerli olmuyor. Diyorum ki bazi bir oyunlarda darboğaz faktörü önemsiz.

LoL gibi bir oyun için kullanımlar normal.

FPS sorunu da sürücüden kaynaklı olabilir. Özellikle 572 sürücülerinde FPS düşmeleri, gecikme vb. sorunları var. AC Shadows için son sürücüye katlanıyorum. Ama Shadows oynamasam 566.36 geri dönerdim. Size de bu sürücüye geri dönmenizi öneririm.

DDU ile sürücüyü kaldırın, NvCleanstall ile 566.36 sürücüsünü yükleyin.