13900K aşırı ısınma sorunu

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan UmutU
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 18
  • Görüntüleme Görüntüleme 164
  • Etiketler Etiketler
    sorunu

UmutU

Uzman
Merhaba,

Son zamanlarda işlemci çok ısındığı ve uzun süre geçtiği için temiz kurulum yaptım. BIOS güncellemesi ile kurulumu tamamladım. Fakat normalde boşta 35-40 derece olan işlemci ani çıkışlarla 70 dereceleri, oyun oynarken Max 60-70 derece olan rakamlar ise en son 100 dereceyi gördü. Bu olurken işlemci yükü %30'larda. GPU 60 derecelerde. Bunun dışında her şey normal. Sistem kurulalı 2 yıl olmadı daha. Aklıma tek gelen işlemci soğutucusu ama bunu anlamanın bir yolu var mı bilmiyorum.

Bir sorun var ama anlayamadım. Tavsiye ve yönlendirmelerinizi bekliyorum.

• İşlemci: i9 13900K.
  • Anakart: ROG STRIX Z790E gaming.
  • Ekran kartı: ASUS RTX 4090.
  • İşlemci soğutma: NZXT Kraken Elite 360.
  • Kasa: Phanteks NV7.

Termal macında sorun olduğunu sanmıyorum. Stok macunu kullanmadım, iyi bir macun kullandım. Henüz 2 yıl olmadı.

Stress testte throttle oluyor. 98-100 derecede devamlı.
Termal macunu minimum 6 ay, maksimum 1 yıl gibi bir aralıkta değiştirmek gerekiyor. Termal macun iyi durumda olsa bile pump out olmuş olabilir. Termal macunu yenileyip bir daha denemenizi öneririm.

O soğutucu ile stress testinde 100 derece olması gayet normal bir sorun yok. Sadece güç tüketimi verilerini ve sıcaklıkları göstermen lazım bize.

O soğutucu ile stress testinde 100 derece olması gayet normal bir sorun yok. Sadece güç tüketimi verilerini ve sıcaklıkları göstermen lazım bize.
Oyun oynarken de 90-100 leri görmeye başladım. Asıl sorunum bu. 60 civarında olurdu normalde.

Sıvı soğutmada herhangi bir sorun olmadığına eminiz değil mi?
Hayır değilim ama sorunu tespit edemiyorum.

Son düzenleme:
Geri
Yukarı Alt