Hasan Merkit

Moderasyon Üyesi
Moderatör
Makaleler
14
Cihaz
Acer Nitro 5
Dostlar merhaba. Gaziantep'ten İstanbul'a bir kardeşimiz cihazı kendi tamircime vermem için bana gönderdi. (?) Cihaz i5 12. nesil ve 3060 ekran kartına sahip. Cihaz kurcalanmış, VRAM yolları mahfedilmiş. Chipset gereksiz şekilde ısıtılmış. Cihazın VRAM'leri sökülmüş ve bu kardeşimize laptoptan ayrı olarak teslim edilmiş.

Öncelikle 1 tanesi hariç bize gelen VRAM'ler orijinal değil. Neyse. Orijinal VRAM'ler monte edilerek cihaza onarım yapıldı. VRAM yolları BGA makinesi ile düzeltildi. Ekran kartı çalışır hale geldi. Ancak maalesef cihaz birkaç dakika Furmark ile çalıştıktan sonra görüntü tamamen kesildi ve kısa devre iGPU'ya da ulaştı.

Yani cihazın anakartı şu anda sustu. Çip değişimi gerekiyor ancak maalesef piyasada güvenilir çip bulamadık. Ancak aynı özelliklere sahip hiç tamir görmemiş anakartlar var. Tamircim yaklaşık olarak 15-18 bin TL'ye anakart komple değişeceğini söyledi. Takılacak anakart tamir görmemiş bir anakart olduğu için bu da benim gözümde cihazın güvenilirliği artırıyor.

Ben bu fiyata ikinci el de olsa i5 12. nesil, 3060 cihaz bulunduğunu sanmıyorum. Kasa kozmetiği de gayet iyidi. Anakart değişimini mantıklı buluyorum.

Yine de foruma da sorma kararı aldık. Siz ne düşünüyorsunuz?

Anakart değişimini onaylaması durumunda bu fiyat aralığında i5 12. nesil, 3060 ekran kartlı sağlam cihazı olmuş olacak. Ben bu şekilde bakıyorum konuya. Maalesef anakartın pek ömrü de yoktu zaten. İlk kurcalayan eline makas alıp ben berberim(!) diyen meslektaşlarımız da var maalesef.

Son düzenleme:
Verilmezse cihaz patates olacak. Değer yani, o 18K çünkü cihaza denk.
Ben bu fiyatlara kozmetiği düzgün 3060 bulunacağını sanmıyorum. Bence de değer.

Eğer cihazın estetiğinde(klavye, batarya ve monitör dahil) sıkıntı yoksa 15'e anakart değişimi mükemmel olur. 18'e de kabul olurdum. Dediğiniz gibi 18'e alınsa alınsa 2. el 3050'li laptop alınır.
Anakart dışında cihaz sağlıklı durumda. Haklısınız.

Ekran kartını kim tamir etti? vRAM takılması öyle giriş seviye bir onarım değil 1 tanesi de orijinal değil dediniz o orijinal olmayanın yerine ne takıldı? Ekran kartı konusunda tatmin olamadım ben sıfır anakartı takacaksın iyi güzel ekran kartı yüzünden tekrar başka sıkıntı çıkabilir.

Ekran kartını kim tamir etti? vRAM takılması öyle giriş seviye bir onarım değil.
Cihaz bize ulaşmadan önce maalesef kurcalanmış ve VRAM'leri değiştirilmiş. Benim tamircim BGA makinesi kullanan ve mesleğinde profesyonel biri.

1 tanesi de orijinal değil dediniz o orijinal olmayanın yerine ne takıldı?
Yan sanayi VRAM vermişler. Ayrıntılı bilgiyi paylaşırım.

Ekran kartı konusunda tatmin olamadım ben sıfır anakartı takacaksın iyi güzel ekran kartı yüzünden tekrar başka sıkıntı çıkabilir.
Benimde aklıma geldi ancak maalesef bu kasaya uyan daha yeni nesil bir anakart bulamadık maalesef.

Ekran kartını kim tamir etti? vRAM takılması öyle giriş seviye bir onarım değil 1 tanesi de orijinal değil dediniz o orijinal olmayanın yerine ne takıldı? Ekran kartı konusunda tatmin olamadım ben sıfır anakartı takacaksın iyi güzel ekran kartı yüzünden tekrar başka sıkıntı çıkabilir.
Ne alabilir mesela? Ne tavsiye edebilirsiniz?

Zaten bu modelde ekran kartı lehimli değil mi? Yani anakart değişikliği bir nevi ekran kartı değişikliğine de sebep olacak dolayısı ile eski ekran kartının sıkıntıları da geçmeyecek mi?

Zaten bu modelde ekran kartı lehimli değil mi? Yani anakart değişikliği bir nevi ekran kartı değişikliğine de sebep olacak dolayısı ile eski ekran kartının sıkıntıları da geçmeyecek mi?
Evet, çip değişikliği şansımız olmadığı için anakart değişimine gidiliyor zaten. Tamir edilmemiş, BGA makinesi görmemiş anakart takılacak.