Bütçe
15000
Yorumlarınıza tamamen katılıyorum. Nostaljik his ile falan tavsiye vermiyorum. Neye inanmak istiyorsanız ona inanın.

Forumda insanlara yardım ederken çözüm bulabilmek için Steam tartışmalar veya AMD Reddit sayfalarındaki yorumları inceliyorum. AMD'nin burada aktarılan bazı sorunları artık kronikleşmiş. Hastaya çözüm aramak yerine yeni hastalar doğuruyor. NVIDIA'nın pazar hakimiyetini kırmak istiyorsa ne fiyat ne yüksek VRAM önemli. Forumlarda açılan AMD sorunlarının azalması yeterli olacaktır.

Hatta şu an DC'den bir arkadaşıma 7700XT için.

Reddit'deki arkadaş garanti diye bir şeyden habersiz sanırım. 1.5 sene sorunlu bir kartla uğraşmak akıllı adam işi değil.

Reddit'deki arkadaş garanti diye bir şeyden habersiz sanırım. 1.5 sene sorunlu bir kartla uğraşmak akıllı adam işi değil.
Yorumlarda yukarıdaki arkadaşımın sorununa çözüm arıyorum. Çok fazla garip çözüm gördüm. Açıkcası arkadaşın sorunundan bağımsız, AMD fanboylarında şu sorun var. Bu sorun firmaya da uzun vadede yansır ve fayda sağlamaz.

Bu sorunu kendi takip ettiğim Brave ve Firefox forumlarında da çok gördüm. Biri sorununu belirtiyor ve nefretle bıktım bu firmadan yazıyor, tam tersi fanboylar hemen onu susturmaya çalışıyor. Bu fanboyluk olayı ölmeye yakın olan çok oyunculu oyunların Steam forumlarında da var. Genel sorun hiç kimse sorunları kabul etmiyor ve onlar gibi düşünmeyeni karşı firmanın fanboyu ilan ediyor. Bu firma sahiplerinin de böyle algılamasına neden olup, sorun yaşayan bir müşterinin sorununu erteleme huyunu oluşturmasına yol açıyor.

Yukarıda bahsettiğim Brave ve Firefox çalışanları da, bu sorunları çözmediğinden sürekli aynı sorunlar yılın 3-6 ay aralıklarıyla yeniden açılıyor. Yine genel geçer sürücü kaldır, format at kardeşim tarzında cevaplar veriyorlar ve sorunu kabul etmiyorlar. Böyle böyle uzun vadeli Chrome, Edge karşı müşteri kaybediyorlar.

Burada ben AMD'nin de benzer olduğuna inanıyorum. Belki sadece patronları değil de, bu işlerdeki çalışanları da değiştirmek işe yarayabilir. Gençlere veya daha istekli kişilere yer açılabilir. Açıkcası bu kadar garip çözümler gördükçe, sorunun sadece sürücü değil de donanım kaynaklı da olduğunu düşünmeye başladım. Yani bir kart, diğer bileşen ve yazılımlarla bu kadar uyumsuz olmamalı.

2025-04-29_19-37.webp

Yani kısaca bende sorun yok siz Nvidia fanboyusunuz deyip geçiyorsunuz gibi anlatabilirim. Bu sorun mesela ülkemizdeki siyasette de var. Size bir sürü gözlemlediğim yerden, vakit ayırıp spesifik örnekler de verebilirim. Temelde anlatmak istediğim şey biri sorun veya görüş belirtince, onu başka firmanın fanboyu veya eski sorunlardan dolayı ön yargılı falan olarak yaftalamadan önce objektif düşünmeniz.

Son düzenleme:
Ben bu arada genel olarak halen AMD sürücülerinin iyi olduğunu düşünmüyorum. Fanboy olarak adlandırılmak da istemem, ama birileri sorun yaşayınca genelde AMD ekran kartı olması veya Intel CPU kullanmaları tesadüf gelmiyor. Özellikle bu ikili UE5 oyunlarında düzgün çalışmıyorlar.

En azından fiyatının uygunluğu, VRAM yüksekliği vb. dolayı tercih edip ucundan fanatikliğini yapanlar savunmaya da siyah ekran sorunu yok deyip geçiyor. Basit kullanıcı için neredeyse her UE oyunda stutter, garip garip uygulama çökmeleri, AMD arayüzünün bozulması vb. gibi sorunlar bir yerden sonra eziyet edebiliyor. O yüzden siyah ekran sorunu çözüldü, diğer sorunlar yokmuş gibi davranmak bir tık abes kaçıyor. Kullanıcı bu sorunların bilincindeyse ve uğraşırım diyorsanız 6750 XT alınabilir.

Bunun dışında ben de B580 daha mantıklı olduğunu düşünüyorum. Ama bahsettiğiniz CPU tüketim sorunları da videolarda gözüküyor. Sürücü tarafının halen AMD'ye göre daha kötü gibi duruyor. Intel bu sorunları çözer mi halen muamma. Bana sorarsanız RX yeni ekran kartları, fiyatından bağımsız Intel'in B580 bayağı örseledi.

Başka da pek alternatifiniz yok gibi duruyor. Belki biraz sabredip bütçe artılırsa 16 GB bir Nvidia kartı alınabilir. Nvidia'nın en sıçmış hali bile halen AMD düz sürücülerinden daha iyi maalesef AMD bu konuda halen sert bir atılım yapmıyor. AMD forumlarındaki sorunlar halen aynı adam 2022 uygulama açılmıyor yazmış, son sürücüde yine 7000 serisi kartlarda uygulama açılmıyor. Yani bu kadar müşteri ile kopuk bir firma daha hayatımda görmedim. Nvidia'da muazzam iletişimde değil, ama AMD gerçekten kendi çalıp kendi oynuyor gibi.
Bütçe biraz arttırılırsa 16 GB Nvidia alınabilir demişsiniz, bahsettiğiniz kart nedir acaba?

Bütçe biraz arttırılırsa 16 GB Nvidia alınabilir demişsiniz, bahsettiğiniz kart nedir acaba?
Fiyatlara göre 5060 Ti belki. Kabaca yazdım onu, anlatmak istediğim AMD sürücü sorunları var. Bu sorunlar basit bir kullanıcıyı bezdirebiliyor. Yukarıdaki wattman ve siyah ekran sorunundan bağımsız sorunları yazdık. Yine karşı firmanın fanboyu olduk. Bizi kendileri gibi aldıkları ürünün köpeği sanıyorlar, neyse böyle ara sıra cins tip gördükçe göz ardı ediyorum. Hiç uğraşamam.

Kısaca anlatmak istediğim bağlantıdaki gibi sorunlar ile uğraşmak seni yormayacaksa AMD al. Yoracak diyorsan bence bu fiyatlara AMD almak yerine yavaş yavaş sürücü geliştiren B580 daha mantıklı. İkisinde de garanti sorun yaşayacaksın, bu sorunlar da sürücü kaynaklı oyun, yazılım vb. etki edecek. İşlemci tüketiminde de bence oyuna göre değişiyor, sürücüler geliştikçe de azalacağını düşünüyorum.

Video eski belki düzelmiş bile olabilir. Ama UE5 oyunları Intel işlemciler ve AMD GPU'larda garanti sorunlu çalışıyor. Bu sorunları kalıcı çözebildiklerini görmedim. Yeni bir oyunun sorunları 3-5 sürücü sonra belki ancak çözülüyor. Burada AMD'nin oyun firmaları ile de iletişiminde yetersizliği olduğunu gösteriyor. Nvidia gibi oyun çıkmadan bu sürücü konusunda daha iyi testler yapması gerekiyor.

Driver sorunlari? Hala black screen hatasi ve mavi ekran alan kullanicilar var. 6000 serisi cikisindan beridir driver sorunlariyla gundemde.
Bu kadar problemli bir seriyi 2025 de onermek akil kari degil hocam
Kanka ucuza yüksek FPS veriyor. 12 gigabayt VRAM var test videosu izledim diyorum. Anlamıyor musun🤣