Sırf bu tarz sebeplerden dolayı 15 yaş altına sosyal medyayı kısıtlamak gerek diye düşünüyorum.
Katılıyorum. Günümüzde 2-3 edit ile terörist sempatizanı bile yapabiliyorsun gençleri. Editler ile yön bulan bir gençlik var. Yön bulmak bile denmez, araştırmadan desteklemek desek daha iyi olur. En azından bir yaşa kadar akılları başlarına gelir öyle gelirler. Ama anonimliğin kaldırılması yönünde endişelerim var. Benim gibi muhalif kişiler eminim daha iyi anlar.

TikTok kapatıldığı zaman kötü insanlar da beraberinde kapatılmayacak. Buradan çıkarlar başka yere doluşurlar. Aksine açık olmalı, olmalı ki kimin ne olduğunu görebilelim.

Burada devlete düşen iş, kısıtlama getirmek.

Gidecekleri yerler zaten belli: Instagram ve X. Ancak şunu da düşünmek gerekiyor; o yaşta bir çocuğun aynı yorumu X ya da Instagram üzerinden yazdığında alacağı tepki belli. Öyle bir tepkiyle karşılaşır ki, bir daha yapmaya korkar. TikTok ise artık tamamen çocukların doluştuğu bir platform hâline geldi. Devlet kısıtlama getirse bile, yine de bir şekilde kullanırlar.

Yasaklanmalı bence ama bu nasıl uygulanacak merak ediyorum doğrusu.

e-Devlet doğrulaması ile yaparlar.

15 değil 18 yaş olmalı sosyal medya yasağı, kanunda 18 yaş altı çocuktur ergen sayılsa da çocuk diye geçer.
17 yaşındaki bir birey ile 9 yaşındaki birey olgunluk olarak aynı mıdır yani? 15 yaş altı olabilir ama 18 yaş altının abartı olduğunu düşünüyorum.

TikTok tayfanın çoğu dünyadan habersiz. 10-20-40 yaş fark etmiyor. IQ oranı ciddi anlamda 89- gözüküyor bakıldığı zaman.

Onun dışında insanı manipüle, kışkırtmak basit. Buradaki mesela bunu kandırıyor ben de 10 yaşındaki kuzenlerimi kürtlere karşı kışkırttım. Geçen birini sinirlendirdim bana "Sen kürt müsün?" diye sitem ediyordu. Öğrenmek isteyenin kanına giriyorum ben de.

17 yaşındaki bir birey ile 9 yaşındaki birey olgunluk olarak aynı mıdır yani? 15 yaş altı olabilir ama 18 yaş altının abartı olduğunu düşünüyorum.
Aynı değildir. Hatta 17 yaşındaki birey, toplum ve diğer çocuklar için daha tehlikeli olabilir yazdıkları veya yaptıklarıyla, akran zorbalığı ve diğerlerine kötü örnek olmak başta olmak üzere. Eğer 18 yaş zorunluluğu gelirse hiç değilse herkes sorumluluğunu bilecektir ergen veya değil.

Çocukluktan beri süregelen doğru dürüst bir eğitimle, çok güzel bilinçler kazandırılabilir çocuklara. Asıl yapılması gereken şey bilinçsiz çocukları eğtimek, yasaklamak değil. Her ters gördüğünüz şeyi yasaklatma zihniyetinden kurtulmalısınız.

Arabalar güvenli değil; trafik kazalarına sebebiyet veriyor, hadi arabaları yasaklayalım. Sokaklar da güvenli değil hadi sokağa çıkmayı yasaklayalım. Kalabalık yerlerden yürümek de tehlikeli; insanlara çarpıp birbirimize zarar veririz, e hadi o zaman yayaları da yasaklayalım. Çocuklar yakın çevrelerinden de etkileniyor, onları da yasaklayalım. Bu mudur yani? Ona yasak buna yasak, bunun sonu yok arkadaşlar.

Saçma sapan kurallar yerine, adam gibi eğitimle ve bilinçlendirmeye çalışsalar, belki uzaya bile roket göndeririz. Bu arada bunların asıl amaçları "kimlik doğrulama" ayağına anonimliği kaldırıp kontrolü tekeline almaya çalışmak da neyse.