Bütçe
150.000 TL
PSU tarafında sorun yaşayacağınızı sanmam. RAM ve işlemci seçimleri doğru. Ekran kartı @LH44 ile başka marka-modellere de bakın. Anakart olarak ROG B850-A vs. alınabilir aynı bütçede. Ya da Gigabyte Aorus X870 tarzı olabilir. MSI çok tavsiye etmem, B850 Edge Ti belki olabilir. MPG altı MSI, hep problem. Yazılımsal sıkıntı var kartlarda. Yine PSU tarafında da MPG gen5.1'ler fena değil, 850W modeller. 1000W enermax F/P, tercih edilebilir.

Anakart konusunda biraz eli cebime atıp GIGABYTE ATX X870E AORUS PRO alsam nasıl olur? Bu işe ilk giriştiğimde gözüme çarpan model GIGABYTE ATX X870 GAMING X WIFI7 modeliydi aslında. Amazon sanırım beyaz olanlarda değil de siyah olan modellere 9 taksit yapıyormuş bu konu aklımı çeldi biraz. Açıkçası 5070 Ti- super, 5080-super serileri vs çıktığında ekran kartı değiştirmek istersem kaliteli bir altyapı da istiyorum. Bu yüzden anakart ve PSU aklımda büyük soru işareti olarak kalıyor.

Anakart konusunda biraz eli cebime atıp GIGABYTE ATX X870E AORUS PRO alsam nasıl olur? Amazon sanırım beyaz olanlarda değil de siyah olan modellere 9 taksit yapıyormuş aklımı çeldi biraz. Açıkçası 5070 Ti- super, 5080-super serileri vs çıktığında ekran kartı değiştirmek istersem kaliteli bir altyapı da istiyorum.

Tercih edebilirsiniz ama 9800X3D için biraz gereksiz kaçıyor bu tarz üst segment kartlar. Bir defalığa mahsus aldın mı tam alayım, kafasında iseniz ancak o zaman olabilir. VRM kısmı, faz yapısı AM5'te çok önem arz etmiyor Intel tarafı gibi. 9800X3D için 8 faz ve VRM Heatsink fazla fazla iş görüyor, bu tarz kartlar da zaten orta segment ve 10K bandında. Aorus Pro x2 fiyatta. Render işin içine girdiği vakit bu tarz bahsi geçen anakartlar iş yapar fakat 9800X3D düşünüldüğünde yine 8-10 faz bir anakarta göre fark çok fazla olmayacaktır. 9950X3D gibi işlemciler için bu tarz üst segment kartlara yönelmek lazım. Orta karar bir ROG B850-A iş görecektir mesela senin senaryonda ya da B850 Edge Ti vs. gibi kartlar.

Tercih edebilirsiniz ama 9800X3D için biraz gereksiz kaçıyor bu tarz üst segment kartlar. Bir defalığa mahsus aldın mı tam alayım, kafasında iseniz ancak o zaman olabilir. VRM kısmı, faz yapısı AM5'te çok önem arz etmiyor Intel tarafı gibi. 9800X3D için 8 faz ve VRM heatsink fazla fazla iş görüyor, bu tarz kartlar da zaten orta segment ve 10k bandında. Aorus Pro X2 fiyatta. Render işin içine girdiği vakit bu tarz bahsi geçen anakartlar iş yapar fakat 9800X3D düşünüldüğünde yine 8-10 faz bir anakarta göre fark çok fazla olmayacaktır. 9950X3D gibi işlemciler için bu tarz üst segment kartlara yönelmek lazım. Orta karar bir ROG B850-A iş görecektir mesela senin senaryonda ya da B850 Edge Ti vs. gibi kartlar.

Bilgilendirme için teşekkür ederim. Araştırdığım kadarıyla GIGABYTE ATX X870 GAMING X WIFI7 bu ürün giriş - orta segment bir X870, bunun yerine üst düzey bir B850 mi almalıyım? Sizin önerebileceğiniz nokta atışı, bunu al arkana yaslan keyfine bak diyeceğiniz bir model var mıdır?

Bilgilendirme için teşekkür ederim. Araştırdığım kadarıyla GIGABYTE ATX X870 GAMING X WIFI7 bu ürün giriş - orta segment bir X870, bunun yerine üst düzey bir B850 mi almalıyım? Sizin önerebileceğiniz nokta atışı, bunu al arkana yaslan keyfine bak diyeceğiniz bir model var mıdır?

Ben Gigabyte tarafında kendi adıma, yazılım tarafına da kısmen hakim olduğumdan, Aorus harici almam. MSI'de de MAG asla almam. Bu hatayı bir defa yaptım. Tekrar tekrar aynı hatayı tekrarlamanın anlamı olmaz. @Riaki gibi X870 Aorus Elite alabilirsin, kendisi sistemi paylaşsın. Benziyor sizinkiyle.

Zotac 5000 serisinde soket pim kısmı hassas, sök tak yaparken dikkat etmesi gerekiyor.

Açıkçası uzun süreli laptop kullanıcısıyım, sistemi de kendim toplamayı düşünüyordum. Çok sıkıntı yaşar mıyım sizce? Bunun dışında performans, soğutma, coil-whine, ses açısından kart hakkında bilgi sahibiyseniz görüşlerinize değerli olur benim için.

Açıkçası uzun süreli laptop kullanıcısıyım, sistemi de kendim toplamayı düşünüyordum. Çok sıkıntı yaşar mıyım sizce? Bunun dışında performans, soğutma, coil-whine, ses açısından kart hakkında bilgi sahibiyseniz görüşlerinize değerli olur benim için.

Zotac kartlarda, kronik olup olmadığı belirsiz olan bir fan cızırtı sorunu var. Bazı kullanıcılardan bu yönde şikayetler geldi. Aktör arkadaşımız burada tüm kartı söküp soğutucu blok vs. değişti, veyahut sadece harici blokla gelen 3 adet fanı söküp yenileri ile değiştirdi. Tam hatırımda değil. Bu tarz bir sıkıntı belirtiliyor, kronik bir sorun olabilir yani. Bir süre sonra tekrarlıyor olabilir ya da ilk aldığın andan itibaren karşılaşabilirsin bu durumla yüksek RPM'de ve kart yükteyken özellikle.

CW kısmına gelince, ROG ASTRAL'de dahi olabilir, o kısım tamamen şans. Kimse net konuşamaz.

Montaj kısmı bilgili arkadaşlar ile burada yapılır hiç sorun olmaz, coil whine durumu biraz farklı; Power Supply ve ekran kartları TPM güç değeri yüksek watt çektikce ses yapma durumu var ona kimse garanti veremez. Her kartta oluyor diye bir durum da yok.

Zotac kartlarda, kronik olup olmadığı belirsiz olan bir fan cızırtı sorunu var. Bazı kullanıcılardan bu yönde şikayetler geldi. Aktör arkadaşımız burada tüm kartı söküp soğutucu blok vs. değişti, veyahut sadece harici blokla gelen 3 adet fanı söküp yenileri ile değiştirdi. Tam hatırımda değil. Bu tarz bir sıkıntı belirtiliyor, kronik bir sorun olabilir yani. Bir süre sonra tekrarlıyor olabilir ya da ilk aldığın andan itibaren karşılaşabilirsin bu durumla yüksek RPM'de ve kart yükteyken özellikle.

Cw kısmına gelince, ROG Astral'de dahi olabilir, o kısım tamamen şans. Kimse net konuşamaz.

Montaj kısmı bilgili arkadaşlar ile burada yapılır hiç sorun olmaz, coil whine durumu biraz farklı; Power Supply ve ekran kartları TPM güç değeri yüksek watt çektikce ses yapma durumu var ona kimse garanti veremez. Her kartta oluyor diye bir durum da yok.

Recep abinin videolarını izleyerek büyüdük zaten, o yüzden iyi kötü toplama konusunda yaparım diye düşünüyorum. Coil-whine kısmını geçtim, dediklerinizde haklısınız. Fan cızırtısı konusunda da, ekran kartları ve markaları konusunda en ufak fikrim yok kronik olur mu olmaz mı bilemiyorum. Böyle bir problem veya kronikliğin, soğutma ve performansa bir etkisi olur mu? Kartı özel olarak seçmedim sadece vatan gece indirimlerinde 66-67 bin liraya düştüğü için gözüme çarptı.

Recep abinin videolarını izleyerek büyüdük zaten, o yüzden iyi kötü toplama konusunda yaparım diye düşünüyorum. Coil-whine kısmını geçtim, dediklerinizde haklısınız. Fan cızırtısı konusunda da, ekran kartları ve markaları konusunda en ufak fikrim yok kronik olur mu olmaz mı bilemiyorum. Böyle bir problem veya kronikliğin, soğutma ve performansa bir etkisi olur mu? Kartı özel olarak seçmedim sadece vatan gece indirimlerinde 66-67 bin liraya düştüğü için gözüme çarptı.

Dediğim gibi, tamamen şans faktörü. 14 günlük deneme süreniz var, sistemi toplayıp ağır yüke bindirip gerek oyunlarda gerekse de test programlarında deneyeceksiniz. Gözünüze çarpan bir sorun olursa konu açarsınız, ya da iade edersiniz. Para kaybı olmaz bu hususta, tekte başarmak çok kolay olmayabilir yani. Şanslı olmanız lazım. Bir sorun da teşkil etmez, para kaybı yaşanmaz Vatan'da. @Xoulth