ÜLGEN

Başarılı
Şu an PC’de kullandığım RAM’ler tam olarak Corsair Vengeance RGB PRO 16GB (2x8GB) 3600MHz CL18 1.35V DDR4 RAM (CMW16GX4M2Z3600C18) modeli.

Ancak stoklarda hiçbir yerde bulamadım. Hepsiburada’da BYPazar adlı satıcıda bir tane var, fakat fiyatı 23 bin TL olarak belirlenmiş.

Özetle, 16GB RAM eklemek istiyorum. Aynı marka olmasa da aynı özelliklere sahip bir RAM takarsam uyumlu olur mu? Eğer olursa, bana hangi RAM’leri önerirsiniz?

Maalesef aynı marka, aynı model RAM alsanız bile uyum sorunu yaşama ihtimaliniz var. Çünkü aynı model RAM'de bile farklı marka veya farklı revizyon çip çıkabiliyor. Bunun da uyumlu olup olmayacağı tamamen piyango. Bu yüzden tavsiyem direkt elinizdeki bellek kitini satın ve 2x 16 GB kit alarak 32 GB RAM'e geçin. Ben şahsen 16 GB RAM'in yanına 16 GB eklemedim, direkt 32 GB'lık kit alıp tek başına taktım.

Aynısının 3200 MHz'ini alıp Overclock yapmayı deneyebilirsiniz ya da aynı CL değerinde yine Corsair marka RAM takmayı deneyebilirsiniz. Bende Corsair Vengance 3000 MHz 2x8 GB RAM ve aynısının 3200 MHZ 1x8 şeklinde satılan 2 adet versiyonuyla 32 GB olarak kullanıyorum. Direkt XMP açıp 3200 MHz'e getirdim stabil bir şekilde çalıştılar. 3200 olanı da 3600'e O.C edebilirsiniz diye düşünüyorum. Ya da hiç uğraşmayıp 2x16 olarak farklı bir RAM setine geçiş yapabilirsiniz.

Aynısının 3200 MHz'ini alıp Overclock yapmayı deneyebilirsiniz ya da aynı CL değerinde yine Corsair marka RAM takmayı deneyebilirsiniz. Bende Corsair Vengance 3000 MHz 2x8 GB RAM ve aynısının 3200 MHZ 1x8 şeklinde satılan 2 adet versiyonuyla 32 GB olarak kullanıyorum. Direkt XMP açıp 3200 MHz'e getirdim stabil bir şekilde çalıştılar. 3200 olanı da 3600'e O.C edebilirsiniz diye düşünüyorum. Ya da hiç uğraşmayıp 2x16 olarak farklı bir RAM setine geçiş yapabilirsiniz.
Bence kumar oynamaya değmez. Sonra sorun çıkınca uğraş dur. Direkt 32 GB'lık kit alınması daha mantıklı.

Dediğim gibi farklı bir çip çıkma ihtimali de var, o zaman ne yaparsanız yapın düzgün çalışmayabilir.

Bence kumar oynamaya değmez. Sonra sorun çıkınca uğraş dur. Direkt 32 GB'lık kit alınması daha mantıklı.
Yani evet ama Amazon'da falan varsa iade süreci kolay baya. İstenilirse denenebilir olmazsa iade eder. Hatta Corsair olmayacaksa yeni alınacak 2x16 GB DDR4 RAM baya ucuz hatta XPG'nin falan RGB RAM'leri F/P da olarak güzel.

Şu an kullandığım bilgisayarda 8x2 RAM var, ikisinin DDR4 olması dışında ortak hiçbir özelliği yok. Yıllardır sorunsuz çalışıyor.