Fiyatının fahiş olması ederinin o olduğu anlamına gelmez. Ayrıca bu tür Çin firmaları arasından da sadece Roccat'ı başarılı görmeniz de bence başlı başına saçmalık.Mouseun satış fiyatı an itibariyle 80 dolar, 35K güncellemesinden önce de 65 dolardı, yani güncel dolarla 2600 lira. Zaten Akakçe'de de son 1 yıldaki grafiğine bakarsan 1800-1900'ün altına hiç inmedi, ben ne zaman aldığımı unuttum 1800'e almıştım
Marka tarafına hiç girmeyelim zatenBu diğer markaları yığınla öneriyorsunuz ama uzun vadede şahsen hayal kırıklığı bekliyorum ben, geçmişte böyle benzer markalar çok geçti, şimdi isimleri bile hatırlanmaz, piyasada bir Swiftpoint veya bir Roccat görmezsin mesela eskisi gibi (Roccat yurt dışında hala var, yaygın değil) ama "bilindik" diyebileceğimiz diğer tüm markalar aynen devam ediyorlar. Tabii burada herkes farklı bir fikre sahip.
Bu diğer markaları yığınla öneriyorsunuz ama uzun vadede şahsen hayal kırıklığı bekliyorum ben.
Siz hâlâ bekliyorsunuz
Mesela rapid-trigger teknolojisini ilk kim çıkardı? Çinli firmalar. Manyetik switch'li klavyeleri ilk kim duyurdu? Yine Çinliler. Peki ne yaptı Razer ve Logitech? Hemen panikleyip aynı teknolojileri apar topar ürünlerine koydular. Çünkü artık yönlendiren, şekil veren onlar değil. Sektörü arkadan izleyip ne varsa "biz de yapalım bari" kafasına giriyorlar. Yani sözde "lider" markalar aslında rakiplerinin arkasından koşuyor. Kabul edin, bu dev markalar hâlâ geçmişin ekmeğini yiyor.
Çinli firmaların modelleri sadece ucuz değil, aynı zamanda teknolojik olarak da ileri seviyede. Örnek mi? WLmouse’un, Vancer’ın, Pwnage’in sunduğu sensör kalitesi, build kalitesi birçok "premium" diye satılan ürünün fersah fersah önünde. Hem de yarı fiyatına. Evet, Çinlilerin de kötü modelleri oluyor, ama aynı şekilde Razer’ın DeathAdder Essential’ı gibi, DeathAdder V3 Pro'su gibi çöplük fareleri, Viper V2 Pro gibi "premium" diye satılan ama kronik sorunlarla dolu modelleri de var.
Adamlar ürünü piyasaya çıkartıyor, sorun belli, binlerce kullanıcı aynı sıkıntıyı yaşıyor, Reddit isyan etmiş… Ama Razer çıkıp da "şu üretimi durduralım, şu işi bir toparlayalım" demiyor. Umurlarında değil. Neden? Çünkü satıyor, o kadar. Ta ki ne zamana kadar? V4 Pro’yu çıkarana kadar. Hataları düzeltmişler, eyvallah. Ama fiyat ne? İki katı. İyi de sen bu ürünün hatalı versiyonunu millete kakaladın, sonra hatasızını çıkarıp iki katına mı sattın? İşte bu zihniyetin hâlâ savunulması komik.
Şimdi de ne yapıyorlar? "Aa Çinliler magnezyum kasa fare yapmış, karbon fiber kullanmış" deyip aynı malzemelerle yeni modeller çıkartmaya çalışıyorlar. Ama iş işten geçti. Zaten Çinliler o teknolojilerle 1 senedir satış yapıyor. Razer daha yeni yeni "yenilik" diye satıyor.
Yani kullanıcı akıllıysa şunu görüyor: Çinli markalar sadece yenilikçi değil, aynı zamanda daha cesur, daha kullanıcı dostu. Fiyatları kırıyorlar, performansı yukarı çekiyorlar. Kötü modelde bile en azından kaliteyi ve işçiliği korumaya çalışıyorlar.
Razer, Logitech, SteelSeries gibi markalar hâlâ Türkiye’de "büyük marka" algısıyla satılıyor. Ama yurt dışında işler çoktan değişti. ABD’de, Avrupa’da insanlar artık bunların yerine Çinli markalara yöneliyor. Çünkü göz göre göre daha iyi ürünü daha ucuza alabileceklerini biliyorlar. "Razer al, Logitech al sağlamdır abi" dönemi de çoktan bitti.
Bu devler, kullanıcıları dinlemeyen, sorunlara kör bakan, sadece marka ismiyle satış yapan firmalara dönüştü. Gerçek şu ki, bugün Çinli firmalar daha yenilikçi, daha hızlı ve kullanıcı ihtiyaçlarına daha duyarlı. Sektörü onlar yönlendiriyor. Razer’lar, Logitech’ler artık sadece o yolda yürümeye çalışıyor. Yani bir zamanların liderleri, bugünün takipçileri oldu.
O yüzden hâlâ "abi Razer candır, Logitech candır" diyen varsa, biraz piyasayı takip etsin. Çünkü olay çoktan değişti. Ve şu anda en iyi mouse, en iyi klavye, en iyi fiyat-performans ürünü Çinli firmalardan çıkıyor diyebilirim. Hem de gönül rahatlığıyla...
Sikakeyb için yaptığınız yorumun da açıkçası yanlış olduğunu düşünüyorum, zira gayet kaliteli, yurt dışında da popüler bir firma. Bilemiyorum diyememek nelere kader işte. Bilmediğiniz markaların isimleriyle dalga geçip de yorum yapmak yerine bilmiyorum demek daha doğru. Zira herkes "Türkçe" konuşmuyor
Son düzenleyen: Moderatör: