Zekotha

Çalışkan
Merhaba.
Anakartım ASRock B550M-HDV
İşlemcim Ryzen 5 5600.

SSD olarak Adata SU 630 kullanıyorum 5-6 senedir. Bilgisayarda arada yaşanan takılmalardan vs ömrünün dolmaya yakın olduğunu hissediyorum.
Yeni bir SSD alacağım fakat 2.500 TL bandında iyi markaların 1TB SSD'lerini görüp araştırınca işin içine DRAM vs bir sürü ekstra çıktı. Nedir ne işe yarar çok anlamam ama herkes işletim sistemi kurulacak olan SSD'de DRAM olması gerektiğini söylüyor.

Bütçemi çok arttırmak istemiyorum, bilgisayarı oyun harici kullanmıyorum arada iş yapıyorum ama bilgisayar için ağır işler değil klasik ofis işleri.

Kingston NV3 SNV3S/1000G PCI-Express 4.0 1 TB M.2 SSD
Kioxia Exceria Plus G3 LSD10Z001TG8 PCI-Express 4.0 1 TB M.2 SSD

Şimdi ben bunlardan birini alırsam DRAM yok diye nasıl bir problem yaşayacağım veya DRAM'lisini alsam ne kazanacağım?
İlle de DRAM'lisin almak gerekiyorsa 3.000 TL bütçede DRAM sahibi bir SSD var mıdır?

Aceleniz varsa Kingston NV3 iyidir, bekleme şansınız varsa yukarıdaki arkadaşın dediği gibi Exceria Pro'ya indirim bekleyebilirsiniz. Sadece oyun oynuyorsanız, aşırı fazla ve yüklü dosya transferi yapmıyorsanız DRAM olmaması dezavantaj olmaz.

Aceleniz varsa Kingston NV3 iyidir, bekleme şansınız varsa yukarıdaki arkadaşın dediği gibi Exceria Pro'ya indirim bekleyebilirsiniz. Sadece oyun oynuyorsanız, aşırı fazla ve yüklü dosya transferi yapmıyorsanız DRAM olmaması dezavantaj olmaz.

NV3 iyi bir SSD değil.

Neye göre değil? Oyun için kullanılacaksa okuma hızı iyi. Yazma ömrü yeterli. Ne lazım tam olarak?

QLC NAND kullanıyor dostum ne anlatıyorsun acaba? Niye bu SSD'ye 2600 TL versin adı 'Kingston' diye mi? Hiçbir teknik bilgi ve detay vermeden konuşuyorsun. Şimdi 'ben kullanıyorum bir sorun yok' gibi bir yorum yaparsın muhtemelen.
Söylediğin NV3'ten çok daha iyi SSD'ler. G2'de DRAM mevcut. Tabii ne olduğunu bilir misin bilmem.

QLC NAND kullanıyor dostum ne anlatıyorsun acaba? Niye bu SSD'ye 2600 TL versin adı 'Kingston' diye mi? Hiçbir teknik bilgi ve detay vermeden konuşuyorsun. Şimdi 'ben kullanıyorum bir sorun yok' gibi bir yorum yaparsın muhtemelen.
Söylediğin NV3'ten çok daha iyi SSD'ler. G2'de DRAM mevcut. Tabii ne olduğunu bilir misin bilmem.
Hocam en üstteki arkadaş sizin attığınızın pro versiyonunu önermiş indirimde 3000TL'ye düşüyor diye. Sizce onu mu beklemeliyim bunu alayım mı? İkisinde de DRAM olduğunu söylemişsiniz ne gibi fark görürüm?

Hocam en üstteki arkadaş sizin attığınızın Pro versiyonunu önermiş indirimde 3000TL'ye düşüyor diye. Sizce onu mu beklemeliyim bunu alayım mı? İkisinde de DRAM olduğunu söylemişsiniz ne gibi fark görürüm?

Exceria Pro bekleyin derim. Bence fiyat farkına değer. Çok zorlar ise G2 de tercih edebilirsiniz. Sorunsuz SSD.

Exceria Pro bekleyin derim. Bence fiyat farkına değer. Çok zorlar ise G2 de tercih edebilirsiniz. Sorunsuz SSD.
Hocam son bir sorum kaldı. SSD'lerde ısınma problemi gibi bir durum söz konusuymuş benim hiç böyle bir şeyden haberim yoktu. Sanırım Exceria Pro daha çok ısınıyormuş PCI-E 4.0 olduğu için. Dediğim gibi çok sık dosya yazmıyorum arada oyun indiriyorum sadece. Anakartımda özellikle bir SSD soğutucu yok bu problem yaratır mı yoksa yanında SSD soğutucu almalı mıyım?

Evet, 2 Exceria Pro + 1 NV3 kullanıyorum. Defalarca Secure Erase ile silip tekrar oyunlarla doldurdum. Oyun oynayan biri için neden sıkıntı olsun diyorum G2 daha iyi diyorsun. QLC NAND kullanması Kingston'un 320 TB (G2 400 TB) yazma garantisi verdiği gerçeğini mi değiştiriyor? DRAM yok diyorsun, oyun oynayan biri cachei nasıl dolduracak da DRAM'e ihtiyacı olacak? Bu kadar kasmaya gerek yok.