Mivoe

Uzman
Yıllardır yan sanayi kollarla oyun oynamaya çalıştım hiçbir zaman da alışamadım, kol ile oyun oynamaya başlamadan soğudum. Oynadığım oyunlar daha çok konsol portu ve indie oyunlar olmaya başlayınca kaliteli bir kol almak istedim. PC ile tam uyumlu olsun diye hem de PS kollarının PC'de eskiden tuş promptlarını yanlış göstermesinden dolayı bıraktığım oyunlar olmuştu ve aklımda DualSense'in ek özelliklerinin PC'de çalışmadığı veya sadece kablolu çalıştığı kalmış, bunlara dayanarak Xbox kolu tercih ettim.

1 sene önce sıfır Xbox kolu aldım üzerine 8-9 tane oyun bitirdim ilk kez bu kalitede bir kol kullandığımdan severek kullandım ama içimde her zaman DualSense daha iyi gibi bir his kaldı, bakıyorum oynayıp bitirdiğim oyunların çoğu zamanında PlayStation exclusive olan oyunlar, anladığım kadarıyla DualSense artık PC ile üçüncü parti uygulamalarla birlikte tam uyumlu kablosuz çalışıyor hatta adaptive trigger, haptic feedback gibi özellikler bazı oyunlara modcular tarafından ekleniyor Witcher 3, RDR2, Elden Ring gibi. O özellikleri de o kadar ballandırarak anlatılar ki yağmur damlalarını dahi hissettiren, yürüdüğün yere göre değişen titreşim, kullananlar anlatabilirse sevinirim cidden bu kadar fark ettiriyor mu?

Kısacası Xbox kolunu satıp 2.el DualSense alınır mı? Çok uygun fiyatlara temiz DualSense'ler görüyorum hep.

Yapılmaz değil. Ama ben yapmazdım. DualSense'imden memnunum fakat elimde temiz Xbox kontrol cihazı varken 2.ele yönelmezdim.

Bence satmayın hocam. Alacağınız Dualsense'de deadzone olabilir belki göz ardı edilemeyecek seviyede. Ben PC'de Ghost of Tsushima oynarken kullanmıştım. Yağmur damlalarını hissettiriyor dediğiniz şey kabloyla bağlayınca Dualsense'in kendi hoparlörünü kullanıyor bazı sesler için. Bunu Horizon Forbidden West'te yaşamıştım eşya toplayınca ses kolun hoparlöründen geliyordu. Yani sadece bunlar için bence almaya değmez bence.

Kullanılmış gamepad önermem. Çok temiz falan ayakları da boş oluyor. Bahsettiğiniz özelliklerin halen bilgisayarda konsol kadar iyi çalışmadığını söyleyen çok PS kullanıcısı gördüm. Ayrıca inanın o özellikler çok kısıtlı oyunlarda var. Ballandırarak anlatan konsol fanboylarını da dikkate almayın. Bazı konularda köylü gibi olayları abartarak anlatma huyları çok yaygın. PS yöneticileri şu an bu yarattıkları fanboylardan tiksiniyorlardır. Çünkü 2-3 baba, oğul hikayesi ve yüksek bütçeyi oyun vermeyince zırlıyorlar. Çoğunluğuna küçük oyun oynatamıyorsun falan. Neyse fanboyların saçmalıklarına bir sürü şey sayarım. Ama küçük tavsiye herhangi bir marka, oyun vb. fanboyunun sözlerini çok dikkate almayın.

Ben illa farklı bir kol istiyorum diyorsanız konsol firmalarının teknolojik olarak eskimiş ürünleri yerine, drift vb. sorunu yaşanmayacak ve hatta artık mekanik klavye gibi tuşlarının da geliştiği yeni kollara bakılabilir.

Örnek amaçlı atıyorum. Geçenlerde bir konuda görmüştüm. Galiba o gamepad farklıydı, ön sipariş gibi bir şeyi vardı. Yani bu gamepadler teknik anlamda şurada şöyle titriyordan açıkcası daha iyiler. Zaten CoD vb. espor rekabetinde oynayanlar için artık çok farklı gamepadler üretiliyor. Fiyatlarının falan 5-25K arasında gezdiği.

Buradaki yatırımları konsol firmaları asla yapmazlar. Bunlar genelde kullanıcının sorunlu tuşu değiştirmesini falan sağlıyor. Mekanik klavyelerde olduğu gibi ve sonraki satışları azaltıyor. Batılı firma genelde iki yıl sonra garanti bozulacak ürün yapıp satıyor. ABD'li firmalarda bu özellikle yaygın. Hani derdik Alman malı eski beyaz eşyalar ne kadar uzun ömürlüydü diye, neyse işte bilinçli eskitme yapıyorlar. Çinliler daha bu kadar tok davranmadıklarından ve sektörü ele geçirmek istediklerinden, bol bol özelliği piyasaya salıyorlar.

Arkadaşımdan ödünç alıp 1-2 hafta kullanacağım seversem sıfır almayı düşünüyorum, cevaplarınız için teşekkürler.