thErenSK

Uzman
Merhaba arkadaşlar biliyorsunuz tercihler başladı ben hala karar veremedim. 20 gündür düşünmekten yoruldum. Bu sene mezun senemdi pek çalışmadım hata yaptım. Sonucum aşağıdaki gibi.

1754581858265.webp

Normalde hayatım boyunca hep bilgisayar mühendisi olmak istemişimdir ama gelmiyor maalesef. Bilgisayar programcılığı da düşündüm ama mühendislerin bile yüzüne bakan yok programcılığı kim umursar ki? Yanlış mı düşünüyorum?

Şimdi aklımda 3 farklı sektör var birisi sağlık birisi elektrik birisi havacılık.

Sağlık normalde hiç aklımda yoktu ama atanıp memur olmak rahat bir hayat sürmek aklımı çeliyor. Sağlıkta erciyes üniversitesindeki muhtemelen tüm bölümler geliyor Kayseri'de yaşıyorum bu arada. KPSS puanına ve atama sayısına bakıldığında tıbbı görüntüleme en mantıklısı gibi. Ama radyasyon gözümü korkutuyor. Herkes başka bir şey diyor bu konu hakkında.

2 yıllık elektrikte de memur olma şansı var hem de puanları sağlıktan daha düşük ama atama sayısı az. Yılda 150 200 kişi atanıyor taş çatlasın. Ama özel sektörde de iş imkanı bol diye duydum.

Havacılıkta da bir ihtimal 4 yıllık havacılık yönetimi gelme ihtimali var o olmazsa uçak teknolojisi bölümü var. Ama havacılıkta torpil işi çok dönüyor diyorlar, KPSS seçeneği de bayağı bir zor bu bölümlerde. Bir de İngilizcesiydi modül sınavlarıydı çok uzun iş.

Meslek olarak beni en çok elektrik ve havacılık mutlu eder diye düşünüyorum ama özellikte havacılıkta işsiz kalmaktan korkuyorum. Hangisini seçsem çok kararsızım, siz olsanız ne yapardınız?

Son düzenleme:
Bilgisayar programcılığı oku eğer bilgisayar mühendisi olmak istiyorsan.

Hocam istiyordum ama güncel piyasada bilgisayar programcılığı para etmiyor maalesef DGS sınavı da çok zor. Kendini geliştirme işi falan eskide kaldı artık bence ya herkes geliştiriyor bir şekilde. Mühendis bile iyi üniversiteden mezun olmadıysa ya işsiz ya da asgari ücretin bir tık üstüne çalışıyor o da tanıdığı varsa. Devlete atanma şansı da yok gibi bir şey. Soğudum açıkçası bu sektörden iş imkanları yüzünden.

Hocam istiyordum ama güncel piyasada bilgisayar programcılığı para etmiyor maalesef DGS sınavı da çok zor. Kendini geliştirme işi falan eskide kaldı artık bence ya herkes geliştiriyor bir şekilde. Mühendis bile iyi üniversiteden mezun olmadıysa ya işsiz ya da asgari ücretin bir tık üstüne çalışıyor o da tanıdığı varsa. Devlete atanma şansı da yok gibi bir şey.
Hayatın boyunca bilgisayar mühendisi olmak istemiyor muydun? DGS yapmazsın YKS girersin bilgisayar programcılığı sonunda.

Hayatın boyunca bilgisayar mühendisi olmak istemiyor muydun? DGS yapmazsın YKS girersin bilgisayar programcılığı sonunda.

Yaş aldıkça düşüncelerim değişti hocam istiyordum ancak dediğim gibi soğudum piyasadaki iş durumları yüzünden. YKS girip tekrar 4 yıllık oku diyorsanız öyle bir imkanım yok, mantığı da yok zaten bence. Mümkün olduğunca hızlı iş bulup hayata atılmak istiyorum şu anda.

Yaş aldıkça düşüncelerim değişti hocam istiyordum ancak dediğim gibi soğudum piyasadaki iş durumları yüzünden. YKS girip tekrar 4 yıllık oku diyorsanız öyle bir imkanım yok, mantığı da yok zaten bence. Mümkün olduğunca hızlı iş bulup hayata atılmak istiyorum şu anda.
O zaman aşçılık veya sağlık bölümlerini önerebilirim. Hemen hayata atılmak istiyorsan bu 2 önlisans bölümü en çok iş bulan kısımlardan.

Programcılık tamamen sende bitiyor. İşini iyi yaparsan staj yerinde kalabilirsen tutunursun yoksa zor. DGS ile mühendisliğe geçeceğine git dershane falan yazıl bir yandan çalış öbür yandan dersini çalış direkt mühendislik kazan. Yurt dışına kapak atamazsan düzgün de maaş almak zor.

Ortalıkta takılıyorum öyle, araya adam sokup tersanelerin bilgi işlem kısımlarına kapak atmaya çalışıyorum öbür türlü gerçekten komik rahamlar veriyorlar.

Yani amacın istediğin mesleği mi yapmak yoksa işe mi girmek önce onu düşün derim. Şayet tıbbi görüntüleme kısmı bence gayet güzel bir alan kafam olsaydı da gitseydim programcılık yerine.

Mutlu olacağın işe bak derim. Ayrıca ille de KPSS devlet olarak bakma, evet devlet rahat maaşları da iyi ancak sadece orada iş yok.

Programcılık tamamen sende bitiyor. İşini iyi yaparsan staj yerinde kalabilirsen tutunursun yoksa zor. DGS ile mühendisliğe geçeceğine git dershane falan yazıl bir yandan çalış öbür yandan dersini çalış direkt mühendislik kazan. Yurt dışına kapak atamazsan düzgün de maaş almak zor.

Ortalıkta takılıyorum öyle, araya adam sokup tersanelerin bilgi işlem kısımlarına kapak atmaya çalışıyorum öbür türlü gerçekten komik rahamlar veriyorlar.

Yani amacın istediğin mesleği mi yapmak yoksa işe mi girmek önce onu düşün derim. Şayet tıbbi görüntüleme kısmı bence gayet güzel bir alan kafam olsaydı da gitseydim programcılık yerine.

Mutlu olacağın işe bak derim. Ayrıca ille de KPSS devlet olarak bakma, evet devlet rahat maaşları da iyi ancak sadece orada iş yok.

Hocam tıbbi görüntülemek aklıma çok yatıyor aslında ama TikTok'ta Instagram'da vs araştırıyorum millet radyasyondan şikayetçi vallahi ne yapacağımı bilmiyorum. En aklima yatan o aslında. İlle de şu işi yapayım diye bir gayem yok şu anda. Düzenli bir gelirim olsun dara sıkışmayacak kadar maaşım olsun yeter mutlu olmam için. Sadece bu radyasyon etkisinden ileride hastalığa vs yakalanırsam ne olacak diye düşünüyorum risk var sonuçta.

Hocam tıbbi görüntülemek aklıma çok yatıyor aslında ama TikTok'ta Instagram'da vs araştırıyorum millet radyasyondan şikayetçi vallahi ne yapacağımı bilmiyorum. En aklima yatan o aslında. İlle de şu işi yapayım diye bir gayem yok şu anda. Düzenli bir gelirim olsun dara sıkışmayacak kadar maaşım olsun yeter mutlu olmam için. Sadece bu radyasyon etkisinden ileride hastalığa vs yakalanırsam ne olacak diye düşünüyorum risk var sonuçta.

Radyasyonun olduğu kısım genelde kurşun kaplı bir oda içerisinde oluyor, radyasyon buranın dışına zaten çıkamıyor.

Yani senelerdir bu işi yapan kişilerle de bir konuşmak gerek. Ya da hastanede mr falan çekileceğin vakit oradaki görevliye sormak gerek. Direkt olarak radyasyona mağruz kalsan ileride sağlık sorunları ortaya çıkabilir ancak direkt olarak maruz kalmadığından dolayı sıkıntı olacağını sanmam.