Yaklaşık 7-8 aydır saçlarımı uzatıyorum. Gündelik hayatımda genellikle bandana takıyorum. Duş alırken elimi saçlarıma her götürdüğümde, abartısız şekilde 20-25 tel saç geliyor. Hatta bu yüzden zaman zaman giderin tıkandığı bile oluyor. Artık bu durum psikolojimi bozmaya başladı.

Bu kadar saç dökülmesi normal mi? Bir doktora danışmalı mıyım?

IMG_2306.webp

Yaklaşık 7-8 aydır saçlarımı uzatıyorum. Gündelik hayatımda genellikle bandana takıyorum. Duş alırken elimi saçlarıma her götürdüğümde, abartısız şekilde 20-25 tel saç geliyor. Hatta bu yüzden zaman zaman giderin tıkandığı bile oluyor. Artık bu durum psikolojimi bozmaya başladı.

Eki Görüntüle 152100
Fikrimce en kısa sürede dermatoloğa randevu alın. Maddi durumunuz çok iyiyse özel hastane veya doktora gidebilirsiniz. Ama şu an stres yapmanıza gerek yok. Tedaviye başlarsanız zaten dökülme durur hatta yeni saçlar bile çıkabilir. Ne kadar erken giderseniz o kadar iyi olur.

Şu an için önerebileceğim şeyler;

- Dengeli beslenmeniz (herhangi bir özel takviye almaktan kaçının doktor tavsiyesi dışında)

- Günde en az 1 avuç kabak çekirdeği ve 1 bardak yeşil çay tüketmeniz (doğal olarak DHT düşürmek için)

- Saçınıza biberiye yağı ile masaj yapmanız (bilimsel olarak saç sağlığını arttırdığı gözlemlenmiş)

- Düzenli uyumanız

- Kafanızda kan akışını hızlandırmak için günde birkaç kere 1 dakika boyunca saç DERİNİZE masaj yapmanız.

- Günlük su tüketiminizi arttırmanız. (Ortalama 70 kilo bir insan için en az 3, en fazla 5-7 litre. Şuan 2-3 litre gibi düşük tüketiyorsanız direkt olarak bu kadar yükseltmeyin. Her ay 500ml arttırarak yükseltin)

- Kesinlikle sigara ve alkol tüketmemeniz (ara sıra keyif için olsa bile)

Bunun yanında, stresli bi hayatınız varsa düzenli meditasyon + spor kombosunu yaparak stresinizi olabildiğince düşürebilirsiniz.

Zaten dengeli uyku, beslenme ve su tüketimi olmadığı sürece hayatınızda bir çok problemle karşılaşacaksınız.

Bunun dışında kan değerlerinizi, cilt tipinizi, alerji gibi özel durumlarınızdan en iyi doktor anlayabileceğinden dolayı internette gördüğünüz şeyleri direkt olarak denemeyin. Doktora gittiğinizde de dermastamp, minoxidil ve finasteride gibi ilaç ve aletleri danışın.

Son düzenleme:
Normal değil. Yaşın da gençse Androgenetik Alopesi (Genetik saç dökülmesi) olma ihtimali yüksek. Cildiyeye git kan ver, kan değerlerin normal çıkarsa muhtemelen genetik. İstediğin kadar sağlıklı beslenip bakım yapsan da belli başlı kimyasallar kullanmadan bunu yavaşlatamaz ya da durduramazsın.

Genetik önemli hocam, ayrıca bandana takmanız da saç dökülmesini etkiler. Saç derisini havasız bırakmak saça en çok zarar veren şeylerden biri. Duş alırken şampuanı saç derinize masaj yaparak uygulayın. Onun dışında da ara ara saç derinize parmak uçlarınızla masaj yapmanız iyi olur. Her gün de yıkamayın ayrıca, 2 günde bir falan yıkayabilirsiniz. Şampuan değiştirmeyi de deneyebilirsiniz. Yani kesin dökülmeyi azaltır diyemiyorum maalesef birçok nedeni olabilir çünkü. Ama bu dediklerim genel olarak saç sağlığına iyi gelen şeyler.

Eki Görüntüle 152100
Bizim sınıfta da saçı uzun arkadaş var. Bulunduğu her ortamda en az 5 tel var abartısız şekilde. Bazılarına uzun saç yaramıyor sanırım