caganrr3r

Çalışkan
Selam arkadaşlar, ben Amazon'dan yeni iPhone 15 almıştım. Pil konusunda çok tereddütlerim vardı ve pil sağlığını korumak amacıyla 20-80 kuralıyla kullanmaya başladım. Telefon çok güzel, pil ömrü falan gayet yetiyordu 80'e ayarladığım halde. Fakat bugün pilim 19'a düştü ve şarja takmayı unuttum. Sizce servise göndereyim mi? Kabul alırlar mı? İade sürem geçti galiba. ChatGPT'ye falan sorduğumda kesinlikle 20'nin altına düşmemesini söylemişlerdi. Servise yollayayım mı sizce?

Anladığım kadarıyla sen 20-80 kuralına uymak istiyorsun. Öyle ayarladın. Fakat sadece 80 üstüne çıkmaz ama 20'nin altına düşer, kapanır da. 20'nin altına düşmeden senin şarja takman lazım. İlk defa iOS kullandığını varsayıyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Doğru mu anladım, şarjı azaldı diye servise mi göndermek istiyorsun ürünü? Konuyu açarken pil sağlığı %19 oldu sandım meğersem şarj yüzdesiymiş, hiçbir şey olmaz tabii ki de.

Birincisi o telefonun içinde Pil Yönetim Sistemi var. Sen istesen de o pili tehlikeli bir seviyeye düşüremezsin, cihazın donanımı buna izin vermez zaten. %19 ile %20 arasında pilin kimyası açısından hiçbir fark yok.

İkincisi Apple servisine gidip Şarjım 19'a düştü, bunu alın dersen, teknisyenlerin öğle yemeğindeki eğlence malzemesi olursun. Cihazda teknik, donanımsal veya yazılımsal tek bir kusur bile yok.

O telefon sana hizmet etmek için var, cihazın kölesi olma. Tak şarja, keyfine bak.

Son düzenleyen: Moderatör:
Aga 20-80 kuralı böyle bir şey değil. 20-80 kuralı uzun vadede (1-2 yıl) pil sağlığını korumak içindir. Yani istediğin zaman şarj et sıkıntı yok, sadece %20 altına düşmemek ve %80-90 üstüne çıkmamak uzun vadede pili korur. Bir kere düştü diye pil ölmedi yani. Bunu her gün aralıksız yıllarca alışkanlık haline getirirsen pilin ömrü kısa olur.

iPhone pilleri diğer markalara göre çok hızlı kapasite kaybediyor.

Çok kafaya takmamaya çalış.
Xiaomi 1600, Samsung 2000 döngü ömrüne sahipken Apple 500 döngü ömrüne sahipti 15 serisi ile daha yeni 1000 döngü ömürlü pillere geçtiler dünyanın en erken yaşlanan pilleri iPhone'da. Yani 6 sene boyunca kullanılan Samsung telefonun orijinal bataryasının sağlığı hala %85 civarlarında iken 6 senelik iPhone'un bataryası 4 kere değişmiş oluyor :D