Bak en baştan anlaşalım Ben iPhone kullanıyorum ama Apple’ı günahım kadar sevmem. Fiyat politikasından da, o kapalı kutu ekosisteminden de, kullanıcısını sağmal inek gibi görmesinden de nefret ederim.
Arkadaşının S20 FE örneği, bence bir ölçüm hatası'ndan ibaret. Android tarafında (root erişimi veya ADB logları yoksa) gördüğünüz o %90 küsur değerleri, donanımdan gelen gerçek veri değil uygulamaların şarj döngüsüne bakarak yaptığı kaba tahminler Apple'ı sevmesem de şu hakkı veririm Pili donanım seviyesinde Gas Gauge entegresiyle okur ve gerçeği yüzüne söyler. Diğerleri ise Sağlık İyi yazar geçer.
5 yıllık bir cihaz, günde 1 kere şarja takılsa 1800 döngü yapar. Lityum iyon kimyasında 1800 kere ısınıp soğuyan, dolup boşalan bir hücrenin %10 kayıpla (yani %90 sağlıkta) kalması yerçekimine meydan okumak gibi bir şey. Fizik kuralları Samsung'a gelince torpil geçmiyor. O pil ya değiştirilmiştir, ya telefon hiç kullanılmamıştır ya da (en yüksek ihtimalle) baktığınız o veri yanlıştır.
Bana arkadaşının telefonundan android debug bridge log kayıtlarındaki gerçek battery_cycle ve calculated_capacity verisini atabilir misin? Uygulama ekran görüntüsü değil, sistemin ham log kaydını istiyorum. O zaman gerçeğin %90 değil, muhtemelen %70-75 bandında olduğunu göreceğiz.