Rehber 2024 yılında Windows 8.1 kullanılır mı?

Evet arkadaşlar, bugün sizlere başlıkta da gördüğünüz gibi "2024 yılında Windows 8.1 kullanılır mı?" sorusunun cevabını vereceğim

Hadi rehbere başlayalım

İlk önce biraz Windows 8.1'den bahsedelim, sistem 2013 Ekim ayında çıktı ve desteği ise "10 Ocak 2023" te sona erdi. Kendisi beğenilmeyen Windows 8'den sonra çıkan bir sürümdür. Aslında bence oldukça başarılı olabilecek bir potansiyele sahipti ancak kullanıcılar hem Windows 8.1'e alışamadı hem de Windows 8 de yaşadıkları hayal kırıklığından dolayı Windows 8.1'i kullanmak istemediler. Onun yerine Windows 7'ye dönüş yaptılar.

2024 senesinde Windows 8.1 kullanmanın dezavantajları

1-
Teknik destek, güvenlik güncelleştirmeleri yok. (Destek 10 Ocak 2023 de sona erdi, kişisel bilgisayarınızı Windows 10'a güncellemenizi öneririm.)
2- Virüslere ve zararlılara karşı savunmasız ( Antivirüs desteği ve Windows desteği sona erdi, artık çoğu antivirüs Windows 8.1 için destek vermiyor.)
3- Uygulama desteği yok. (Piyasadaki çoğu uygulama yavaş yavaş Windows 8.1'den desteğini çekmeye başladı buna örnek olarak Google Chrome tarayıcısını söyleyebilirim.)
4- Sürücü desteği yok. (2022 ve üzeri çoğu sistemde Windows 8.1 için driver desteği yok.)
5- Oyun desteği yok, yeni sistemlerde oyunlarda performans azalışı. (Steam vb. oyun kütüphanesi bulunduran uygulamalar artık Windows 8.1'i desteklemiyor.)
6- Kurulumda sorunlar (Şu anda pek yaygın olmasa da ileri dönemde kurulumda sorunlar çıkacağı belli, Windows 7 de şu anda kurulumda nasıl sorunlar çıkıyor ise Windows 8.1'de de aynı sorunlar çıkacaktır ileri dönemlerde.)

2024 senesinde Windows 8.1 kullanmanın faydaları

1-
Eski sistemlerde performans artışı ve driverlarda uyuşmazlık yaşamama.
2- 2009 ve üzeri eski oyunları açabilmesi.

Windows 8.1'in özellikleri

1-
Metro arayüzü
2- Tablet bilgisayarlara uyumlu.
3- İlk kez ayarlar uygulaması geldi.

Windows 8.1 niye sevilmedi?

Şu anlık Windows 8.1 özelliklerinden bunları bilsek bize yeter zaten 8.1 daha çok tablet bilgisayarlar için tasarlanmış gibiydi. Çünkü sistemin sağ kısmına mouse imlecinizi götürdüğünüzde eski gadgetlar gibi 4-5 tane özellik menüsü açılıyordu. Ayrıca kullanıcıların en çok istediği şey ise Windows 8'deki metro arayüzünün kalkması idi, ancak Microsoft bu özelliği kaldırmadı ve Windows 8.1
Windows 8 gibi sevilmeyen bir işletim sistemi haline geldi ayrıca Windows 7'deki çoğu özellik de Windows 8.1 ile kaldırıldı. Bu yenilikçi işletim sistemine kullanıcılar alışamamış olacak ki Windows 8.1 ve 8 sevilmedi.

Windows 8.1 kullanılır mı?

İlk önce Windows 8.1 şu ana kadar çıkan hiçbir Windows sürümüne benzemiyor tablet ve bilgisayarların karışımı gibi bir sistem Windows 8.1 fakat kendisi Windows 10 ve Windows 7 karışımı bir sistem gibi. Oldukça performanslı bir sistem boşta 800 MB-1 GB RAM arası yiyor, hatta bazen 700-600 MB'ları bulduğu bile oluyor. Belki de Windows 8.1 şu anda Windows 10 2016 LTSB sürümünden sonra eski bilgisayarlar için en iyi tercih Windows 7 ve 10 seviyorsanız bu işletim sistemi iyi olabilir.

Windows 8.1 aktif olarak 2024 yılında kullanılır mı?

İlk önce Windows 8.1 şu anda Microsoft tarafından destek almayan bir işletim sistemi ve lisansları resmi olarak satılmıyor. Ayrıca çoğu uygulama ve bilgisayar üreticisi Windows 8.1'den desteğini çekmiş durumda ve kesiyorlarda ayrıca driverlarda büyük bir sorun var, 8.1 de yeni sistemlerin driverları Windows 8.1'e uyumlu olmuyor genellikle. Ayrıca güvenlik açısındanda oldukça kötü bir halde artık çoğu antivirüs firması Windows 8.1'i desteklemiyor ve Microsoft da Windows 8.1 için herhangi bir güvenlik güncelleştirmesi yayınlamıyor. Bu da demek oluyor ki "Windows 8.1 kişisel bilgisayarınız artık zararlı yazılımlara karşı korunmayacak.", zaten Windows 8.1 artık web tarayıcısı desteği de almayacak gibi görünüyor, piyasada tanınan çoğu web tarayıcısı üreticisi Windows 8.1'den desteğini çekmiş durumda. Windows 8.1 artık mazide bir sistem zaten pek sevildiğini söylemem yeni bilgisayarlarda kurulumda ve kurulum sonrası çok fazla sorun yaşayabileceğiniz bir sistem haline geldi ve sonuç olarak:

Windows 8.1 2024 yılında kullanılmaz.

Sık sorulan sorular

1-
2-3 GB arası eski bir laptopum var ve içinde Windows 8.1 yüklü kalınır mı? Ne yapacağım?

-Bu durumda sistemini Windows 10 2016 LTSB sürümüne güncelleyebilir veya son seçenek olarak Windows 8.1 de kalabilirsin. Windows 10 gibi sistemler senin cihazını oldukça zorlayacakdır. Windows 8.1 de kalmaktaan başka çaren yok.

2-
Windows 8.1'den Windows 10 geçmek istiyorum ne yapacağım?

-Bu videoda hepsi anlatılmış: Media cretion tool ile sorunsuz bir geçiş yaşarsın indirme linki: https://www.microsoft.com/tr-tr/software-download/windows10

3-
Yeni cihazıma Windows 8.1 kurmak istiyorum. Ne yapmalıyım?

-Yeni cihazına Windows 8.1 kurmayı deneme bile bu sana performans artışı değil sorunlar yaratacaktır ayrıca sorunsuz bir kurulum geçirememe olasılığın var, onun yerine Windows 10 veya Windows 11 işletim sistemlerini kullanman daha doğru olur.

4-
Cihazımı Windows 10'a temiz format atarak geçirmek istiyorum ne yapmalıyım?

-Bu videoda hepsi anlatılmış, adımları uygulayarak temiz bir format atabilirsin:

Buraya kadar okuduğunuz için teşekkürler, umarım yardımcı olabilmişimdir. Bana sorularınızı Techolay Sosyal üzerinden sorabilirsiniz, iyi sosyaller!

Dosya Ekleri

• images.webp
    3,4 KB · Görüntüleme: 191
Son düzenleyen: Moderatör:
Kullanılabilir bir OS, intenette gezinme gibi hafif işlerde iş görür.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…