serdar

Yetkin
Makaleler
1
Merhaba sosyal üyeleri, iyi günler. Geçtiğimiz günlerde beni 212’li bir numara aradı. Kendisi operatör değişikliği anketi tarzında bir şey söyledi ve ben de ankete katılmayacağımı belirterek aramayı sonlandırdım. Direkt görüşmeyi kapatamadım, birkaç diyalog oldu sadece. Normalde bu tarz numaraları açmıyorum ama o an dalgınlıkla açmış oldum.

3 tane sorum olacak:

1. İnternette ses klonlama tarzı dolandırıcılık haberleri okumuştum önceden. Benim adıma bu tarz bir işlem yapılması mümkün mü?
  2. Ses klonlama kullanılarak banka üzerinden işlem yapmak mümkün mü? Benim aklıma takılan birkaç nokta var. Mesela banka üzerinden işlem yapılacağı zaman şifre veya mobil uygulama üzerinden onay isteniyor. Sadece ses ile bu tarz bir işlemi yapmak mümkün mü?
  3. Banka şifrelerini değiştirmeme gerek var mı?

Merhaba sosyal üyeleri, iyi günler. Geçtiğimiz günlerde beni 212'li bir numara aradı. Kendisi operatör değişikliği anketi tarzında bir şey söyledi ve ben de ankete katılmayacağımı belirterek aramayı sonlandırdım. Direkt görüşmeyi kapatamadım, birkaç diyalog oldu sadece. Normalde bu tarz numaraları açmıyorum ama o an dalgınlıkla açmış oldum.

3 tane sorum olacak:

1. İnternette ses klonlama tarzı dolandırıcılık haberleri okumuştum önceden. Benim adıma bu tarz bir işlem yapılması mümkün mü?
  2. Ses klonlama kullanılarak banka üzerinden işlem yapmak mümkün mü? Benim aklıma takılan birkaç nokta var. Mesela banka üzerinden işlem yapılacağı zaman şifre veya mobil uygulama üzerinden onay isteniyor. Sadece ses ile bu tarz bir işlemi yapmak mümkün mü?
  3. Banka şifrelerini değiştirmeme gerek var mı?

Hayır, değil; onun için telefon numarana kod veya annenin kızlık adı falan lazım. Şifre değiştirmeye gerek yok, kendi sahibi olduğum hesabımın şifresini bile zor değiştiriyorum. Bunlar için çok bilgi gerekiyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bunlar için çok bilgi gerekiyor.
Haklısınız, benim de ilk aklıma zaten güvenliği nasıl atlatacakları geldi. Ses aynı olsa bile şifreyi bilmeden ne yapabilirler ki? Yine de habercilerin bilgisizce yaptıkları haberler yüzünden biraz endişelendim. Cevabınız için teşekkürler.

Haklısınız, benim de ilk aklıma zaten güvenliği nasıl atlatacakları geldi. Ses aynı olsa bile şifre bilmeden ne yapabilirler ki? Yine de haberçilerin bilgisizce yaptıkları haberler yüzünden biraz endişelendim. Cevabınız için teşekkürler.

Dediğim gibi. Kimlik numarani bulacak, telefon numarana kod gelecek; hadi onları geçti, kart şifreni nereden bilecek? Ayrıca banka arıyor siz misiniz diye, öyle onay veriyor.