Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

TA1WSR

Yetkin
Yer
City 17
Herkese merhaba, iyi Sosyaller. Geçen gün şöyle bir motor buldum ve değerlendirmek istiyorum. Nasıl çalıştırabileceğimi tam olarak anlamadım. Anladığım kadarıyla direkt prizden gelen elektrik ile çalıştıracağım ama tehlikeli bir şey olduğu için tam olarak öğreneyim istedim. Sizce bunu nasıl çalıştırmalıyım? Cevaplarınızı bekliyorum. İyi Sosyaller tekrardan.

Son düzenleyen: Moderatör:
Son düzenleyen: Moderatör:
Elektrik bilgim bu kadar benim. Anahtar düzgün bir şey olmalı yoksa arc yapıp yanar bir yerden sonra. Geçen sene 300'lük testereninki bozulmuştu, 150 lira bayıldım. Geçen ay da nasıl olduysa kapasitör ölmüş. Devreden çıkarınca çalışıyordu ama bir bildikleri vardır deyip yenisini aldım. Direkt üzerindekine bakarak almıştım, tek hatırladığım 400 Volt olduğu. Zaten bu gerilimde o kullanılır. Sizinki nispeten ufak bir motor. Değerleri biraz kafasına göre yazmış gibi ama en fazla 400 Watt. Bizdeki 1200. Tahminimce 50 μF falandır. Okuldan hatırladığım bilgilere göre bu amaçla kullanımında kapasitesinin fazla olmasının tek zararı çalıştırdığınız anda maksimum hızına ulaşma süresinin artması olur. 5 saniyede olacağına 10 saniyede olur diye düşünüyorum.

@Yener K daha tutarlı bilgi verebilir.

Çözüm

tek fazlı asenkron motor nedir?​

1 fazlı asenkron motorlar, tek fazlı bir güç kaynağından enerji alan ve dönen bir manyetik alan oluşturarak çalışan elektrik motorlarıdır. Başlangıç devresi ve kapasitörlerle desteklenir. Ev ve küçük işletmelerde yaygın olarak kullanılırlar. Üç fazlı motorlara kıyasla daha düşük güçte çalışırlar.

Küçük bir motor. Girişine kapasitör kullanacaksan abartmadan küçük bir kapasitör kullanabilirsin.
Kapasitör voltajı 400v olacak ve kutupsuz olacak.
Örneğin linkteki işini görür.

örnek kutupsuz kapasitör

Linkteki gibi bir Dimmer ile devir ayarlı kullanabilirsiniz.

IMG_3045.webp

Yener hocam çok teşekkür ederim sizin sayenizde çözdüm olayı.