Bütçe
10.000-25.000 TL

GhostOps

Becerikli
32 GB ve 16 GB RAM önerisi arıyorum. Fiyat/performans benim için önemli çünkü 32 GB RAM'ler oldukça pahalandı. Sistem topladığım için 16 GB RAM almayı düşünüyorum fakat ileride aynı RAM'i bulamayabilirim diye biraz endişeliyim.

32 GB alırsam bütçemi zorlayacak ve monitör için ayırdığım bütçeyi RAM'e vermek zorunda kalacağım. Sizce en mantıklı seçenek hangisi olur?

32 GB mı yoksa 16 GB mı tercih etmeliyim? Ayrıca 6000 MHz DDR5 CL30 veya CL36 arasında, Hynix'ya da Samsung modüller iş görür mü?

32 GB ve 16 GB RAM önerisi arıyorum. Fiyat/performans benim için önemli çünkü 32 GB RAM'ler oldukça pahalandı. Sistem topladığım için 16 GB RAM almayı düşünüyorum fakat ileride aynı RAM'i bulamayabilirim diye biraz endişeliyim.

32 GB alırsam bütçemi zorlayacak ve monitör için ayırdığım bütçeyi RAM'e vermek zorunda kalacağım. Sizce en mantıklı seçenek hangisi olur?

32 GB mı yoksa 16 GB mı tercih etmeliyim? Ayrıca 6000 MHz DDR5 CL30 veya CL36 arasında, Hynix'ya da Samsung modüller iş görür mü?

Aynı fiyatta Hynix varken Samsung'a gerek yok.

Amca gibi 1.3V CL32 ya da CL36 ayarlamayın da, hepsi iş görür. Samsung CL düşemiyor yeteri kadar, onun haricinde 6000-6400 MT/s verebiliyor. Hynix 16 GB M-die harici 9000+ frekans veriyor. Hynix alman yararına o yüzden.

1x16'dan x2 tane ya da 1x24, 1x32 tek modül tercih et. İkisi arasındaki performans farkını DDR5'te fark etmen zor. Manuel Tuning ile fark çok çok az AM5'te. Dual Channel olayı önemsiz. Tek modül 16 GB'dan uzak dur sadece. Windows Debloat falan yapmazsan AAA oyunlarda sıkıntı yaşarsın tek 16 modül ile.

Kit olması ya da EXPO/XMP oluşu yine önemsiz. 1x16'dan 2 modül ya da 1x24, 1x32 tek modül uygundur. @GhostOps

1x24'lüklere dikkat et. Hynix revize M-die değil ise problem yaşarsın. 1x32'liklerden de 6000 CL30-6400 CL32 olmasına dikkat et. Onun haricinde 1x16'lıklardan 6000 CL30 ve 6400 CL30-32 alırsan başın ağrımaz. Manuel ayarlarsanız en iyi sonucu öyle alırsın. @GhostOps

32 GB siyah RAM 20k civarı Hynix modül RAM var mı?

Amca gibi 1.3v CL32 ya da CL36 ayarlamayın da, hepsi iş görür. Samsung CL düşemiyor yeteri kadar, onun haricinde 6000-6400 MT/s verebiliyor. Hynix 16 GB m-die harici 9000+ frekans veriyor. Hynix alman yararına o yüzden.

1x16'dan X2 tane ya da 1x24, 1x32 tek modül tercih et. İkisi arasındaki performans farkını DDR5'te fark etmen zor. Manuel tuning ile fark çok çok az AM5'te. Dual channel olayı önemsiz. Tek modül 16 GB'dan uzak dur sadece. Windows debloat falan yapmazsan AAA oyunlarda sıkıntı yaşarsın tek 16 modül ile.

Kit olması ya da EXPO/XMP oluşu yine önemsiz. 1x16'dan 2 modül ya da 1x24, 1x32 tek modül uygundur. @GhostOps

1x24'lüklere dikkat et. Hynix revize m-die değil ise problem yaşarsın. 1x32'liklerden de 6000 CL30-6400 CL32 olmasına dikkat et. Onun haricinde 1x16'lıklardan 6000 CL30 ve 6400 CL30-32 alırsan başın ağrımaz. Manuel ayarlarsanız en iyi sonucu öyle alırsın. @GhostOps

EXPO alıyorum RAM'leri basit oluyor BIOS için ayar yamam lazım testler ile uğraşacağım zaman ayırmak istemediğim için EXPO modül alıp geçiyorum şahsen.

Patriot Viper Venom aklımda vardı satıcılara bakıyorum ilk bilmediğim satıcılardan uzak durmayı tercih ediyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:

EXPO alıyorum RAM'leri basit oluyor BIOS için ayar yamam lazım testler ile uğraşacağım zaman ayırmak istemediğim için EXPO modül alıp geçiyorum şahsen.

Patriot Viper Venom aklımda vardı satıcılara bakıyorum ilk bilmediğim satıcılardan uzak durmayı tercih ediyorum.

Ayar yapman faydana. Çok zor değil 6000 1:1 mod için. Global Hynix zamanlamaları girip geçeceksin. 6000+ sıkıntılı. 6000 en fazla 5 dakika sürer. Açamayan işlemci ve modül sayısı %1 bu ayarları.

1x24 Hynix Single Rank ise uygun. 5200 CL40 1x24 olanlar Samsung vesaire çıkıyor, üretimi durmuş modüller tekrardan piyasada. Onda dikkatli olmak lazım. 1x32 yine uygun, sorun olmaz. 2x16 6000 CL30 en temizi olur. Patriot vesaire fark etmez, giriş seviye kart kullanıyorsan Nitro ayarı falan gerekebiliyor. Bazı anakartlar terminasyon değerlerini sallamasyon verdiği için Boot sorunu yaşatabiliyor Patriot'ta. B650M-R bunlardan bir tanesi. Son BIOS'larda düzeltmişlerdi. BIOS kaynaklı sıkıntı yani.

Ayar yapman faydana. Çok zor değil 6000 1:1 mod için. Global Hynix zamanlamaları girip geçeceksin. 6000+ sıkıntılı. 6000 en fazla 5 dakika sürer. Açamayan işlemci ve modül sayısı %1 bu ayarları.

1x24 Hynix Single rank ise uygun. 5200 CL40 1x24 olanlar Samsung vesaire çıkıyor, üretimi durmuş modüller tekrardan piyasada. Onda dikkatli olmak lazım. 1x32 yine uygun, sorun olmaz. 2x16 6000 CL30 en temizi olur. Patriot vesaire fark etmez, giriş seviye kart kullanıyorsan Nitro ayarı falan gerekebiliyor. Bazı anakartlar terminasyon değerlerini sallamasyon verdiği için boot sorunu yaşatabiliyor Patriot'ta. B650M-R bunlardan bir tanesi. Son BIOS'larda düzeltmişlerdi. BIOS kaynaklı sıkıntı yani.

Daha anakart almadım ama X870e almayı düşünüyorum. F/P bir model bulabilirsem 15k civarında olabilir, olmazsa üst seviye bir B850 alacağım.
Bilgiler için tekrar teşekkür ederim, söylediklerine dikkat edeceğim.
1x24 GB almayı düşünmüyorum, zaten piyasada pek yok. Onun yerine 1x32 veya 1x16 alıp ileride bir tane daha eklemeyi düşünüyorum.

Daha anakart almadım ama X870e almayı düşünüyorum. F/P bir model bulabilirsem 15k civarında olabilir, olmazsa üst seviye bir B850 alacağım.
Bilgiler için tekrar teşekkür ederim, söylediklerine dikkat edeceğim.
1x24 GB almayı düşünmüyorum, zaten piyasada pek yok. Onun yerine 1x32 veya 1x16 alıp ileride bir tane daha eklemeyi düşünüyorum.

RAM seçimi tek başına düşünülmez bir de. 9950X ya da 9700X alacaksan, ikisine ayrı RAM düşünülür. 9950X için 1 DPC anakart ve 8000 MT/s 1:2 mod önceliği var. 9700X için 6000-6600 1:1 mod önceliği var. Bunda 1 DPC şart değil. RAM slotu, anakart topolojisi önemli bu seçimlerde. İşlemciye göre RAM alacaksın. 8000 1:2 işten anlamayan kişi ayarlayamaz. Foruma konu açarsan arkadaşlar ilgilenir. TR'de bu ayarları bilen kişi sayısı da bir elin parmağı kadar. Hepsi torun torbaya karıştığı için emekli oldu. Amca emekli olmadı ama o da CL32'de ısrarcı. Kendisini ikna edemedim henüz.

Yine anakartın B850 ya da X870E olması çok farklı değil, işine yaramayacaksa X870E almak hiç fayda sağlamaz. RAM konusunda da katkısı çok sınırlı. Ortalama bir B850 kart ile aynı FPS değerlerini görürsün en tepe X870E model ile arasında. O açıdan dikkatli seçimler yapmak lazım güncel platformlarda.

A620-B840 haricindekilerin hepsi RAM ve PBO optimizasyonuna izin veriyor, bu iki çipsetten uzak durun. BIOS girmem ve ofis PC olarak kullanacağım dersen ancak bu iki çipseti alırsın. Diğerleri Prom21 yongası kullanıyor, PCIe Lane sayısı ve tek tük özellikler dışında hepsi aynı karttır. E olanlarda paralel bağlı 2. bir çipset bulunur.

RAM seçimi tek başına düşünülmez bir de. 9950X ya da 9700X alacaksan, ikisine ayrı RAM düşünülür. 9950X için 1 DPC anakart ve 8000 MT/s 1:2 mod önceliği var. 9700X için 6000-6600 1:1 mod önceliği var. Bunda 1 DPC şart değil. RAM slotu, anakart topolojisi önemli bu seçimlerde. İşlemciye göre RAM alacaksın. 8000 1:2 işten anlamayan kişi ayarlayamaz. Foruma konu açarsan arkadaşlar ilgilenir. TR'de bu ayarları bilen kişi sayısı da bir elin parmağı kadar. Hepsi torun torbaya karıştığı için emekli oldu. Amca emekli olmadı ama o da CL32'de ısrarcı. Kendisini ikna edemedim henüz.

Yine anakartın B850 ya da X870E olması çok farklı değil, işine yaramayacaksa X870E almak hiç fayda sağlamaz. RAM konusunda da katkısı çok sınırlı. Ortalama bir B850 kart ile aynı FPS değerlerini görürsün en tepe X870E model ile arasında. O açıdan dikkatli seçimler yapmak lazım güncel platformlarda.

A620-B840 haricindekilerin hepsi RAM ve PBO optimizasyonuna izin veriyor, bu iki çipsetten uzak durun. BIOS girmem ve ofis PC olarak kullanacağım dersen ancak bu iki çipseti alırsın. Diğerleri Prom21 yongası kullanıyor, PCIe Lane sayısı ve tek tük özellikler dışında hepsi aynı karttır. E olanlarda paralel bağlı 2. bir çipset bulunur.
1771573899299.webp

Bu arada 8000 1:2 moddan kasıt, gidip de 8000 MT/s CL40 RAM almak değil, orada yanlış anlaşılma olmasın. Hynix'te 1. jenerasyon 16 Gbit M-die vardır, bunun maksimum stabil verebildiği değer 7200 MT/s, çöp diyebiliriz yani. Bunu pas geçersen, 16 Gbit A-die ve 24 Gbit M-die ikisi de 2. jenerasyondur. Çin versiyonları 3. jenerasyon 2 Gbit B-die var Hynix'te. Kriz dolayısıyla sen şu anda 16 Gbit A-die alacaksın. Onu sonra alacağın işlemci ve anakart ikilisine göre optimize edeceksin. Tak çalıştır kullanmayın ya da Amca gibi CL32 ayarlamayın. En sonunda ben YouTube kanalı açıp anlatacağım işi gücü bırakıp.