Bütçe
10.000-25.000 TL
32 GB siyah RAM 20k civarı Hynix modül RAM var mı?

EXPO alıyorum ramları basit oluyor BIOS için ayar yamam lazım testler ile uğraşacağım zaman ayırmak istemediğim için EXPO modül alıp geçiyorum şahsen.

Patriot Viper Venom aklım da vardı satıcılara bakıyorum ilk bilmediğim satıcılardan uzak durmayı tercih ediyorum.

Ben Patriot Viper Venom 3000MHz CL30 RAM'leri Amazon aracılığıyla DFS bilişim satıcısından aldım. Sorun yaşamadım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hynix haricinde sadece Micron D-die 7200 MT/s civarı verebiliyor, o da AM5'te uygun değil. Son kullanıcıdan çekildi, Manuel Tuning izin vermez. Sadece frekans artırabilir, o da Hynix M-die ile aynı zaten. Hynix harici bulaşmayın, @LH44 ile ilerleyin.

6600 1:1 mod, 8400 1:2 moda denk AM5'te şu anda tek CCD için. Örnek 9700X için. 9950X için 8000+ frekanslar her türlü daha iyi. 2 CCD var. Bandwidth FCLK ile daha az limitlenir. 2 CCD olanlarda Latency yüksek, eksisi bu. Oyunlarda kapatılır bir de 2. CCD.

Bu eğer DR ve H-die çıkmazsa, 8000 1:2 ayarlayıp kullanırsınız. Çıkarsa da kullanırsın ama zorlar. Patriot DR ve H-die çıkıp duruyor. :) Anakart 1 DPC alın, X870 Tachyon. RAM olayları ancak o zaman önem kazanır. Anakart, RAM ve işlemci üçlüsü beraber değerlendirilmeli. RAM ayrı bir kategori değil aslında. Birinden biri denklemi bozarsa EXPO dahi açmak zulüm olabilir.

Hynix haricinde sadece Micron D-die 7200 MT/s civarı verebiliyor, o da AM5'te uygun değil. Son kullanıcıdan çekildi, manuel tuning izin vermez. Sadece frekans artırabilir, o da Hynix m-die ile aynı zaten. Hynix harici bulaşmayın, @LH44 ile ilerleyin.

6600 1:1 mod, 8400 1:2 moda denk AM5'te şu anda tek ccd için. Örnek 9700X için. 9950X için 8000+ frekanslar her türlü daha iyi. 2 ccd var. Bandwidth FCLK ile daha az limitlenir. 2 ccd olanlarda latency yüksek, eksisi bu. Oyunlarda kapatılır bir de 2. ccd.

Verdiğin bilgileri bakarım sonra çok detaylı
9700X işlemci olarak almayı düşünüyorum anakart olarak

Verdiğin bilgileri bakarım sonra çok detaylı
9700X işlemci olarak almayı düşünüyorum anakart olarak

@LH44 Tomahawk alerjisi var, adama dokunuyor. Onun haricinde 1 DPC kart tercih et, B850M Force sana aldırtamayız gibi. X870 Tachyon uygun sana. Bu üçlüyü beraber değerlendirin, ayrı konu açmaya gerek yok. Bu konunun da yine çok uzamasına gerek yok. Anakart X870 Tachyon, RAM 2x16 Patriot 6000 CL30, işlemci 9700X uygun.

O kadar çıkamam dersen MSI'de MPG, Gigabyte'da Aorus ya da B850M Force alacaksın. ASUS tarafında ROG B850-A olabilir. Tercih meselesi. ASUS'ta ROG altına düşme, ben pişmanım.

@LH44 Tomahawk alerjisi var, adama dokunuyor. Onun haricinde 1 DPC kart tercih et, B850M Force sana aldırtamayız gibi. X870 tachyon uygun sana. Bu üçlüyü beraber değerlendirin, ayrı konu açmaya gerek yok. Bu konunun da yine çok uzamasına gerek yok. Anakart X870 tachyon, RAM 2x16 Patriot 6000 CL30, işlemci 9700X uygun.

O kadar çıkamam dersen MSI'de MPG, Gigabyte'da Aorus'ya da B850M Force alacaksın. ASUS tarafında ROG B850-A olabilir. Tercih meselesi. ASUS'ta ROG altına düşme, ben pişmanım.

Müsait bir zamanda senle sohbet ederiz teknik detay için teşekkür ederim forumlarda ilk defa böyle birini görüyorum açtığım konularda etiketlerim artık.

Müsait bir zamanda senle sohbet ederiz teknik detay için teşekkür ederim forumlarda ilk defa böyle birini görüyorum açtığım konularda etiketlerim artık.

İlk ve son görüşün oldu, diyelim. :) Artık emekliye ayrıldım ben, bu kadarı yeterli. Ne adamakıllı rehber var, ne de doğru düzgün anlatan var. Amca'ya güvenmiştik, onun sonu da her editör gibi sponsorlu içerik ve 1.3V CL32 ile bitti. Devamlı hata düzeltmekten ben de yoruldum. Dediğim gibi alırsan sorun yaşamazsın. Arkadaşlar ile ayarlayın, bu forumda işten anlayan var 3-5 kişi. Ben gerekli bilgileri aktardım hepsine. Diğer forumlarda EXPO/XMP harici anlayan bir kişi şu anda yok. Önceden vardı, torun torba sahibi oldular. Bu işlerin böyle devam etmeyeceğini onlar da anlamış olsa gerek.

RAM seçimi tek başına düşünülmez bir de. 9950X ya da 9700X alacaksan, ikisine ayrı RAM düşünülür. 9950X için 1 DPC anakart ve 8000 MT/s 1:2 mod önceliği var. 9700X için 6000-6600 1:1 mod önceliği var.
Neden 9700X'te 1:1 ve 9950X'te 1:2 önceliği var ki? Mesela benim bellekler 9700X için uygun mu? 9800X3D'de durum nedir?

İlk ve son görüşün oldu, diyelim. :) Artık emekliye ayrıldım ben, bu kadarı yeterli. Ne adamakıllı rehber var, ne de doğru düzgün anlatan var. Amca'ya güvenmiştik, onun sonu da her editör gibi sponsorlu içerik ve 1.3V CL32 ile bitti. Devamlı hata düzeltmekten ben de yoruldum. Dediğim gibi alırsan sorun yaşamazsın. Arkadaşlar ile ayarlayın, bu forumda işten anlayan var 3-5 kişi. Ben gerekli bilgileri aktardım hepsine. Diğer forumlarda EXPO/XMP harici anlayan bir kişi şu anda yok. Önceden vardı, torun torba sahibi oldular. Bu işlerin böyle devam etmeyeceğini onlar da anlamış olsa gerek.
Rehber işi sizde hocam bekliyoruz. :D