Bütçe
25.000
O olay sadece Tomahawk'ta geçerli diye biliyorum. Tomahawk'ta da sorun var zaten bu konuda.
1757362885150.webp

Edge TI manual'de bahsetmemiş, ASUS X870E-E de dahi kısıyor GPU hattından, hoş bir durum değil açıkçası, bant genişliği yeterli gelse de x8 kullanmak çok mantıklı değil x16 kartı. Fazla M.2 vesaire takmayacaksan E model almana gerek yok bir de, tek çipset yeterli.

O olay sadece Tomahawk'ta geçerli diye biliyorum. Tomahawk'ta da sorun var zaten bu konuda.
Tomahawk önermem, MPG altına düşme MSI için.

Kullanım amacı gaming ise, sadece 2 M.2 takacaksan X870-A sorunsuz model, alabilirsin. MSI genel olarak daha F/P modeller sunuyor. VRM sıcaklıkları vesaire de önemsiz bu arada, 24 saat render alacaksan önem kazanıyor. 9950x takıp 24 saat renderde problem olur 100 derece civarı.

Bu kartların hiçbiri çıkmaz o dereceye zaten.

İyi forumlar. Bu konuyu daha önce açmıştım, ancak farklı durumlar oluştu. Aklımda ROG X870A-E var, ancak gerçekten ihtiyacım olup olmadığını bilmiyorum. Sistemim beyaz olduğu için beyaz bir anakart almak istiyorum—ya beyaz bir anakart alırım ya da aldığım siyah anakartın heatsink'lerini beyaza boyarım. Boyama konusunda soru sormuyorum; o konuda yorum istemiyorum çünkü bu konuda kararlıyım.

Benim sorum: ROG X870A-E ile ROG X870E-E arasındaki fiyat farkına değer mi? Aralarındaki teknik farklar nelerdir? Şu an MSI anakart kullanıyorum ve geçmişte sorun yaşadım. Eğer kendilerini düzelttilerse MSI’dan da beyaz bir anakart alabilirim.

Ayrıca elimde OC'ye çok yatkın bir RAM kiti var ve onu da OC edeceğim. Aynı şekilde ileride işlemcimin de sınırlarını zorlamak istiyorum.

@LH44
Bu bütçede ne alırsanız alın her türlü işinizi görür zaten. VRM olsun, pasif soğutma olsun, aklınıza ne gelirse artık.

Stoğu bitmeden önce 19.000'e satılıyordu. Değerlendirebilirsiniz.
4 adet M2 slotu var. (3'ü G5, 1'i G4)
Üretici verisine göre B ve C slotları X16 slotuyla paylaşımlı. Doldurulduklarında X8'e düşüyor. 5090 ve bir ihtimal 5080 harici fark olacağını düşünmüyorum.

4 adet M2 slotu var. (2'si G5, 2'si G4)

2. Slot PCI-E X16 (G5) slotuyla paylaşımlı. Doldurulduğu zaman X16, X8'e düşüyor. 5090 ve bir ihtimal 5080 harici arada fark olacağını düşünmüyorum.

3. Slot PCI-E X16 (G4) slotuyla paylaşımlı. Doldurulduğunda PCI-E slotu devre dışı kalıyor.

5 adet M2 slotu mevcut. (3'ü G5, 2'si G4)

2. Ve 3. Slotlar PCI-E X16 (G5) ile paylaşımlı. Doldurulduklarında X16, X8'e düşüyor. Üstte belirttiğim 5090 durumu burda da geçerli. 🙂

Aklınızda bulunsun MSI MPG X870E Carbon WİFİ anakartıda değerlendirebilirsiniz. Paylaşımlı M2 slotuda yok. Daha doğrusu PCI-E slotuyla yok. Üzeceğini düşünmüyorum.
20250904_224726.webp

VRM'ler her türlü yeteceği için çok takmıyorum ama 9950X gibi bir işlemciye bile OC yaptırır değil mi her iki anakart da? X870-A'ya da Q-Code koysalarmış keşke.
Q-code'a çok takmanıza gerek yok açıkçası. Sıfır bilgi sahibi değilsinizdir zaten. 😅

VRM'ler her türlü yeteceği için çok takmıyorum ama 9950X gibi bir işlemciye bile OC yaptırır değil mi her iki anakart da? X870-A'ya da Q-Code koysalarmış keşke.
Şunuda ekleyeyim; hangi anakartı alırsanız alın rahat OC yaparsınız. ROG X870-A olsun, X870E-E olsun, X870E Aorus Pro olsun fark etmez.

Bu bütçede ne alırsanız alın her türlü işinizi görür zaten. VRM olsun, pasif soğutma olsun, aklınıza ne gelirse artık.

Üretici verisine göre B ve C slotları X16 slotuyla paylaşımlı. Doldurulduklarında X8'e düşüyor. 5090 ve bir ihtimal 5080 harici fark olacağını düşünmüyorum.

2. Slot PCI-E X16 (G5) slotuyla paylaşımlı. Doldurulduğu zaman X16, X8'e düşüyor. 5090 ve bir ihtimal 5080 harici arada fark olacağını düşünmüyorum.

3. Slot PCI-E X16 (G4) slotuyla paylaşımlı. Doldurulduğunda PCI-E slotu devre dışı kalıyor.

2. Ve 3. Slotlar PCI-E X16 (G5) ile paylaşımlı. Doldurulduklarında X16, X8'e düşüyor. Üstte belirttiğim 5090 durumu burda da geçerli. 🙂

Aklınızda bulunsun MSI MPG X870E Carbon WİFİ anakartıda değerlendirebilirsiniz. Paylaşımlı M2 slotuda yok. Daha doğrusu PCI-E slotuyla yok. Üzeceğini düşünmüyorum.
Eki Görüntüle 183374
MSI'da MPG altına düşmezse sorun yaşamaz muhtemelen. ASRock zaten önerilmiyor artık son hadiselerden dolayı. X870-A ROG model iyi bir kart ama MSI ile birebir özelliklerini kıyas edersen F/P olarak MSI öne geçer ki zaten biri X870E, diğeri X870. Farkları attığım tabloda net açıklanmış. Ama konu sahibinin işine yaramayacaksa da bütçe artırmanın anlamı olmaz Carbon'a vesaire çıkmasına. Zaten beyaz istediğini belirtmiş. Edge TI ya da X870-A birini almalı bu senaryoda, eğer ki Gigabyte modelleri düşünmüyorsa. Sıcaklık konusuna ancak 24 saat Render alacaksan takılman gerekli, seçimini ona göre yap. @Hamza Ensar Sağlam

Kullanım amacı gaming ise, sadece 2 M.2 takacaksan X870-A sorunsuz model, alabilirsin. MSI genel olarak daha F/P modeller sunuyor. VRM sıcaklıkları vesaire de önemsiz bu arada, 24 saat render alacaksan önem kazanıyor. 9950x takıp 24 saat renderde problem olur 100 derece civarı.

Bu kartların hiçbiri çıkmaz o dereceye zaten.

Soğutmam Ryujin III Extreme hocam zaten VRM fanı var ve 10 derece civarı fark ettiriyor.

Soğutmam Ryujin III Extreme hocam zaten VRM fanı var ve 10 derece civarı fark ettiriyor.
Marka model tercihi sende bitiyor o zaman, biri X870E çipset, diğeri X870. ROG diye pahalı satılan bir model her zamanki gibi. Gigabyte X870 ya da X870E beyaz versiyonları da aynı fiyat aralığında, bakabilirsin onlara. Sorun yaşayacağın kartlar değil bunlar AM5 için.

X870E'nin getireceği fazlalık lane sayısı, çipset işine yaramayacaksa tercih etmene gerek yok bu arada, sadece Edge TI gibi bir kart ile aynı fiyatta olduğu için gündeme geldi.

Eki Görüntüle 183374

Q-code'a çok takmanıza gerek yok açıkçası. Sıfır bilgi sahibi değilsinizdir zaten. 😅

Şunuda ekleyeyim; hangi anakartı alırsanız alın rahat OC yaparsınız. ROG X870-A olsun, X870E-E olsun, X870E Aorus Pro olsun fark etmez.

Q-Code'ye ROG X570-E'den alışmıştım işime geliyordu 😂 Ancak şart değil tabii.

Q-Code'ye ROG X570-E'den alışmıştım işime geliyordu 😂 Ancak şart değil tabii.
Fazları 14+2+1, bu da overkill kaçıyor aslında bu platforma, 80A. 14 faz direk CPU VCore için. ASRock Taichi modelde 24 faz CPU VCore olması lazım. İntel'den alışagelmiş bir şey aslında. İstediğin gibi de render alırsın bu kartlarla uzun süreli, hiçbir sıkıntı yaşamazsın. ASRock Taichi altı problemli şu an, çipler yandı BIOS Update sonrası.