Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

ornitorenk

Uzman
Yaş 25 olunca babanın sağlık sigortasından düşüyorsun galiba. Şimdi diyelim 25 yaşına geldik ama GSS yaptırmadık ne olur? Atıyorum 25 yaşına geldikten 7-8 ay sonra yaptırdık bu 7-8 ayın prim borcu çıkıyor mu? Yani GSS yaptırmadığımız için haklarımızı kullanamadık sonuçta hastane falan için yine de bu 7-8 ay GSS olmadan geçen dönem ödeniyor mu, bilgisi olan var mı, nasıl işliyor bu süreç?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
GSS'yi özel olarak başlatman gerekmiyor. Eğer 4A/4B/4C sigorta kollarından birine bağlı değilsen, GSS'ye bağlı oluyorsun ve her ay GSS prim borcu yansıyor sana. Yani evet, GSS zorunlu. Sen farkında bile olmadan GSS'li oluyorsun, özel olarak GSS'yi başlatman gerekmiyor.
GSS'yi özel olarak başlatman gerekmiyor. Eğer 4A/4B/4C sigorta kollarından birine bağlı değilsen, GSS'ye bağlı oluyorsun ve her ay GSS prim borcu yansıyor sana. Yani evet, GSS zorunlu. Sen farkında bile olmadan GSS'li oluyorsun, özel olarak GSS'yi başlatman gerekmiyor.

Çözüm
GSS'yi özel olarak başlatman gerekmiyor. Eğer 4A/4B/4C sigorta kollarından birine bağlı değilsen, GSS'ye bağlı oluyorsun ve her ay GSS prim borcu yansıyor sana.

25'ten sonra gerekiyor diye biliyorum. Kuzenim 25 oldu ve hastaneye gittiğinde GSS yaptırması gerekiyor dediler. Gitti GSS yaptırdı. 25 yaşına kadar baba üzerinde oluyorsun galiba o bittiğinde tekrar gidip yaptırman gerekmiyor mu?

@ornitorenk, erkeklerde 25 yaşına kadar baban üzerinden faydalanıyorsun evet. Ancak 25'ten sonra gidip özel olarak GSS başlatman gerekmiyor. GSS zaten 2012'den beri zorunlu halde. Otomatik olarak GSS'li olduğunu düşün. GSS yükümlüsü olduğun andan itibaren GSS prim borcu yansır sana. Onu ödeyip öyle muayene olursun örneğin.

@ornitorenk, erkeklerde 25 yaşına kadar baban üzerinden faydalanıyorsun evet. Ancak 25'ten sonra gidip özel olarak GSS başlatman gerekmiyor. GSS zaten 2012'den beri zorunlu halde. Otomatik olarak GSS'li olduğunu düşün. GSS yükümlüsü olduğun andan itibaren GSS prim borcu yansır sana. Onu ödeyip öyle muayene olursun örneğin.

Hocam peki biriken borçları nereden görüyoruz? 25'ten sonra SGK'ya gitmeden görme şansımız yok herhalde. Çünkü arkadaşımda görünmüyor mesela. Babası üzerinden çıkalı 6-7 ay oldu hastaneye vs de gitmedi.

Hocam peki biriken borçları nereden görüyoruz? 25'ten sonra SGK'ya gitmeden görme şansımız yok herhalde. Çünkü arkadaşımda görünmüyor mesela. Babası üzerinden çıkalı 6-7 ay oldu hastaneye vs de gitmedi.
E-devlet üzerinden öğrenebilirsiniz. Şu an bir sorun var mış tam gösteremiyorum ama e-devletteki hizmet adı bu. Eğer e-devlette görünmüyorsa SGK'ya gideceksiniz. Onlar geçmişe yönelik tahakkuk ettirecekler prim borcunuzu.

Ekran görüntüsü 2025-02-15 004041.webp

Hocam mesela şu an aylık primi 780 TL olan birinin 6 aylık borcu 6x780'den mi hesaplanıyor?
2025 dönemi için 2 aylık 2x780'den hesaplanacak, 2024 dönemi için de 4x(2024 prim tutarı) üzerinden hesaplanacak, ancak faiz ve/veya gecikme zammı adı altında bir meblağ da yansıtacaklardır muhtemelen.

@ornitorenk, e-devletteki sistem düzeldiği için bakabildim, gecikme zammı adı altında bir borç kalemi daha çıkacak.

Son düzenleme:
Evet, ancak faiz ve/veya gecikme zammı adı altında bir meblağ da yansıtacaklardır muhtemelen.

@ornitorenk, e-Devlet'teki sistem düzeldiği için bakabildim, gecikme zammı adı altında bir borç kalemi daha çıkacak.

Hocam o borçlar ertelenmedi mi peki? Yani ben şu an sadece 1 aylık GSS ücreti yatırdığım zaman yararlanamıyor muyum? Çevremdeki kişiler genelde böyle yapıyordu bir de gecikme zammı 6 ay için ortalama ne kadardır?

Hocam o borçlar ertelenmedi mi peki? Yani ben şu an sadece 1 aylık GSS ücreti yatırdığım zaman yararlanamıyor muyum? Çevremdeki kişiler genelde böyle yapıyordu bir de gecikme zammı 6 ay için ortalama ne kadardır?
Bu arada mesajımı düzenledim. Kabaca okumuştum kusura bakma.

GSS prim borçlarının ertelendiğine dair bir şey duymadım. Vardı ise muhtemelen seçim döneminde yapılmıştır sadece. Şu an güncel olarak buna yönelik bir şey yok.

Gecikme zammı oranı da muhtemelen aylık %2 ya da %3 idi. Onu tam hatırlamıyorum. Oranları değiştiriyorlar dönem dönem. GSS yükümlüsü olmadığım için aklımda fazla kalmıyor bilgiler.