Bütçe
28.000 TL

ahlatgem

Uzman
Makaleler
1
Arkadaşlar hepinize iyi günler, iyi akşamlar dilerim. Konu bu ikisinden birini üste çıkartıp diğerini gömmek falan değil o yüzden saçma yorumlar istemiyorum. YKS öğrencisiyim, 4-5 yaşımdan beri bilgisayar kullanıyorum. Oyunlarla iç içe büyüdüm, After Effects kullanıyorum, Photoshop kullanıyorum. Laptop kullanmadım sadece yakınlarımda vardı. Kütuphaneye ders çalışmaya gitmek istiyorum, masaüstü bilgisayar ile mümkün olmuyor ve artık dizüstüne geçmek istiyorum. MacBook M.2 2022 (pil devri 22) mi almalıyım yoksa Acer Nitro 5 AN515-58 mi? (ikisi de ikinci el hemen hemen birbirine yakın cihazlar kullanım açısından) MSÜ ve PMYO istiyorum olmazsa mühendislik dallarına yöneleceğim veya tıpa gideceğim, bana ne önerirsiniz? Kronik arızalar, problem yaşama vesaire...

Sık sık taşıyacaksan (ki kütüphaneye vb. yerlere götüreceksen mecbur taşırsın :D), o zaman Mac daha mantıklı. Zaten oyuncu laptopunu şarja takmazsan, canavar gibi laptop bile 'patates' oluyor; ağırlığından bahsetmiyorum bile. Ana odağın oyun olmayacaksa Mac al geç bence.

Şöyle söyleyeyim o gideceğin üniversitelerin %100'ünde Windows uygulamaları kullanılıyor çoğuda crack ve kaçak, MacBook'la oyunu unut, böyle arcade zaman geçirmelik oyunlar dışında pek bir şey yapamazsın. Mühendisliğe gittiğin zaman SolidWorks gibi uygulamaları crackli kullanıyorlar eğer yıllığı 5 milyon TL'lik bir üniversiteye gitmiyorsan. Öbür türlü tasarım Adobe Premier falan normal RTX'li laptoplara rakip bile değil MacBook, RTX 5090'lı laptop ve M4 Pro kapışmasında M4 Pro ezici üstünlükle alıyor.

Bu arada Mac'in şarjı süper gider, herhangi bir iPhone gibi Full şarjda performans kaybı olmadan normal kullanır gibi takılırsın.

Şöyle söyleyeyim o gideceğin üniversitelerin %100'ünde Windows uygulamaları kullanılıyor çoğuda crack ve kaçak, MacBook'la oyunu unut, böyle arcade zaman geçirmelik oyunlar dışında pek bir şey yapamazsın. Mühendisliğe gittiğin zaman SolidWorks gibi uygulamaları crackli kullanıyorlar eğer yıllığı 5 milyon TL'lik bir üniversiteye gitmiyorsan. Öbür türlü tasarım Adobe Premier falan normal RTX'li laptoplara rakip bile değil MacBook, RTX 5090'lı laptop ve M4 Pro kapışmasında M4 Pro ezici üstünlükle alıyor.

Bu arada Mac'in şarjı süper gider, herhangi bir iPhone gibi Full şarjda performans kaybı olmadan normal kullanır gibi takılırsın.
"RTX 5090'lı laptop ve M4 Pro kapışmasında M4 Pro ezici üstünlükle alıyor." Hocam tam olarak hangi konuda 5090 ı yeniyor? Yani lol, hoi4, edit işleri falan benim. After effects çok kullanıyorum.

Sık sık taşıyacaksan (ki kütüphaneye vb. yerlere götüreceksen mecbur taşırsın :D), o zaman Mac daha mantıklı. Zaten oyuncu laptopunu şarja takmazsan, canavar gibi laptop bile 'patates' oluyor; ağırlığından bahsetmiyorum bile. Ana odağın oyun olmayacaksa Mac al geç bence.
Hocam çok arada derede bıraktınız. Oyunlardan mı vazgeçsem bilemedim. Gerçekten mac alsam oyun oynama isteğim gider mi acaba bilemiyorum. Oyun oynama isteğimi kökünden sökebileceğimi bilsem mac alırdım gibi.

"RTX 5090'lı laptop ve M4 Pro kapışmasında M4 Pro ezici üstünlükle alıyor." hocam tam olarak hangi konuda 5090'ı yeniyor? Yani LoL, HOI4, edit işleri falan benim. After Effects çok kullanıyorum.

Hocam çok arada derede bıraktınız. Oyunlardan mı vazgeçsem bilemedim. Gerçekten Mac alsam oyun oynama isteğim gider mi acaba bilemiyorum. Oyun oynama isteğimi kökünden sökebileceğimi bilsem Mac alırdım gibi.

Yani şöyle söyleyeyim zaten masaüstü bilgisayarınız var ve herhalde onunla oyun oynuyorsunuz, zaten Adobe Premier demişim hocam Adobe programları ve renderda Windows RTX'li laptopları ezici üstünlükle yeniyor. Ekstra olarak çok güçlü donanımlara sahip.

"
Yani şöyle söyleyeyim zaten masaüstü bilgisayarınız var ve herhalde onunla oyun oynuyorsunuz, zaten Adobe Premier demişim hocam Adobe programları ve renderda Windows RTX'li laptopları ezici üstünlükle yeniyor. Ekstra olarak çok güçlü donanımlara sahip.
Windows RTX'li laptopları ezici üstünlükle yeniyor." Hocam mazur görün cümleyi anlamadım, masüstü bilgisayarlar mı RTX li laptopları yeniyor demek istediniz.

Şu konuda ayrıntı belirtemişim, bu bilgisayarı satıp, alacağım şu anki bilgisayarımı ondan dolayı böyle bir soru soruyorum.

"

Windows RTX'li laptopları ezici üstünlükle yeniyor." hocam mazur görün cümleyi anlamadım, masüstü bilgisayarlar mı RTX'li laptopları yeniyor demek istediniz.

Şu konuda ayrıntı belirtemişim, bu bilgisayarı satıp, alacağım şu anki bilgisayarımı ondan dolayı böyle bir soru soruyorum.

MacBook M4 Pro RTX 5090'lı bir laptopu render işlerinde yener, Adobe olsun Blender olsun. Fakat siz bunu mühendislik için falan alacaksınız, derslerde bile crackli solidwork gibi kaçak kuçak programları Windows'ta çalışacak olarak ders anlatıyorlar, Mac kullanan mühendislikteki arkadaşım bile sanal makine WM'lerle uğraşıyor sırf bu yüzden.

MacBook M4 Pro RTX 5090'lı bir laptopu render işlerinde yener, Adobe olsun Blender olsun. Fakat siz bunu mühendislik için falan alacaksınız, derslerde bile crackli solidwork gibi kaçak kuçak programları Windows'ta çalışacak olarak ders anlatıyorlar, Mac kullanan mühendislikteki arkadaşım bile sanal makine WM'lerle uğraşıyor sırf bu yüzden.
Hocam effect attığımızda macler problem yaşıyor diye biliyorum amacım burada ikisini karşılaştırıp birini üste çıkarmak değil. Şimdi mac alacağım pişman olacağım diye çok korkuyorum. Mac alırsam, ders çalışma sürekliliğimi çok üst düzeylere çıkarabilirim diye düşünüyorum.

Şu anda oyun oynayamıyorum zaten, pmyo veya msü gelirse laptopun bir önemi kalmayacakta olur da sağlıktan elenme şansım var, elenirsem mühendisliği tıptan daha çok istiyorum ve elimde kalır macbook diye çekiniyorum.

Neticede 4-5 yaşımdan beri oynuyorum bir beyin alışkanlığı haline gelmiş bende oyun oynamak haftada 1-2 oynuyorum illa.

Hocam effect attığımızda Mac'ler problem yaşıyor diye biliyorum amacım burada ikisini karşılaştırıp birini üste çıkarmak değil. Şimdi Mac alacağım pişman olacağım diye çok korkuyorum. Mac alırsam, ders çalışma sürekliliğimi çok üst düzeylere çıkarabilirim diye düşünüyorum.

Şu anda oyun oynayamıyorum zaten, PMYO veya MSÜ gelirse laptopun bir önemi kalmayacakta olur da sağlıktan elenme şansım var, elenirsem mühendisliği tıptan daha çok istiyorum ve elimde kalır MacBook diye çekiniyorum.

Neticede 4-5 yaşımdan beri oynuyorum bir beyin alışkanlığı haline gelmiş bende oyun oynamak haftada 1-2 oynuyorum illa.

Rekabetçi oyunlar oynamıyorsan Steam Link ile kütüphaneden PC'ne bağlanıp oyun oynayabilirsin, RDR2 falan. Effectler falan bunlarda sorun yok, MrBeast'in kurgu ekibi bile Mac minilerle takılıyorlar. Asıl soru sen özel bir okula gitmeyeceksen 5 milyon TL'lik zaten orada alacağın mühendislik derslerindeki programların %90'ına yakını Mac'te yok. Olsa bile aşırı pahalı olacaklar, ve adamın cebinden çıkardığı USB'deki crackli exeyi çalıştıracak bir laptopun olmayacak. Grafik tasarım okusan hiçbir problem olmaz ama mühendisliğe geldiğin zaman Windows tanrı gibi olacak, sürekli ihtiyacın olacak internet kafe internet kafe dolaşacaksın. Yani mühendislik okuyacaksan Mac alma derim. Fakat render işlemlerinde Mac'ler bariz üstündür ve ben şu an MacBook Air 3 kullanıyorum.

Rekabetçi oyunlar oynamıyorsan Steam Link ile kütüphaneden PC'ne bağlanıp oyun oynayabilirsin, RDR2 falan. Effectler falan bunlarda sorun yok, MrBeast'in kurgu ekibi bile Mac minilerle takılıyorlar. Asıl soru sen özel bir okula gitmeyeceksen 5 milyon TL'lik zaten orada alacağın mühendislik derslerindeki programların %90'ına yakını Mac'te yok. Olsa bile aşırı pahalı olacaklar, ve adamın cebinden çıkardığı USB'deki crackli exeyi çalıştıracak bir laptopun olmayacak. Grafik tasarım okusan hiçbir problem olmaz ama mühendisliğe geldiğin zaman Windows tanrı gibi olacak, sürekli ihtiyacın olacak internet kafe internet kafe dolaşacaksın. Yani mühendislik okuyacaksan Mac alma derim. Fakat render işlemlerinde Mac'ler bariz üstündür ve ben şu an MacBook Air 3 kullanıyorum.
Hocam işte bende bu durumdan korkuyorum. YKS döneminde MAC > GAMİNG LAPTOP, bu bir gerçek benim için. Oldu da allah korusun, pmyo ve msü sağlıktan olmadı mühendislik > tıp benim için. Ve elimden çıkartmamaktan korkuyorum şahsen. Yoksa mac konforu > tüm laptoplar falan desem abartı olmaz sanırım.

16 GB ram + 256 SSD size yetiyor mu Hocam? Ram problem yaratmaz ama ssd konusunda şüpheliyim.