Picky

Uzman
100 Mbit'e kadar Türk Telekom fiber internet kullanıyorum, indirme hızım iyi ancak oyunlarda ping sorunu yaşıyorum. Geçen gün bununla ilgili bir konu açmıştım bufferbloat'dan kaynaklı olabileceğini söyledi bir arkadaş. Paket yönetim sistemi, akıllı kuyruk yönetimi gibi özelliklere sahip bir modem/router ile sorunun çözülebileceğine dair başka konular da okudum. Kullandığım modemde böyle bir özellik var mı bilmiyorum. Ek olarak bufferbloat sonucu da ekledim, bu değerler kablolu bağlantı sonucu, Wi-Fi'de daha kötü sonuç çıkıyor. Modem ile routerin farkını da bilmiyorum. Yeni bir cihaz ile bu sorun çözülebilir mi sizce? Ortalama 3.000 TL'ye yeni bir cihaz alabilirim. Bu konularla ilgili hiç bilgim yok. Şimdiden teşekkür ederim.

modem.webp

1763338397866.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Son düzenleyen: Moderatör:
Evet. Direkt çıkarıp bağlarsan internete erişemeyebilirsin fiber şifreni vs. bilmen lazım aşağıdaki 2 video işine yarar.

Hocam teşekkür ederim. Şu an devlet dairesinde işteyim, videoları izleyemiyorum bir çok site yasaklı olduğu için. Kurulum zor mu acaba? Yapabilir miyim bilmiyorum. Alttaki konuyu inceledim de biraz karışık gibi geldi. Bilmediğim bir çok terim var.

Hocam teşekkür ederim. Şu an devlet dairesinde işteyim, videoları izleyemiyorum birçok site yasaklı olduğu için. Kurulum zor mu acaba? Yapabilir miyim bilmiyorum. Alttaki konuyu inceledim de biraz karışık gibi geldi. Bilmediğim birçok terim var.

Merhaba OpenWrt kurmak zorlayabilir ama forumda bu Router'ı kullanan arkadaşlar var yardımcı olurlar.

Merhaba OpenWrt kurmak zorlayabilir ama forumda bu Router'ı kullanan arkadaşlar var yardımcı olurlar.
Tamamdır teşekkürler. Akşam siparişi vericem, ürün geldiği zaman konu açarım tekrar.

TP-Link Archer AX23 router almıştım. Ancak OpenWRT’den orijinal (stock) ROM’a nasıl döneceğimi bilmediğim için cihaz brick oldu. Sonradan öğrendim ki aslında kurtarma modu üzerinden stock firmware yüklenebiliyormuş, fakat ben o sırada bilmiyordum. Cihazı servise gönderdim ve yenisini verdiler.

Archer AX23 modellerinde donanım sürümü farkı var; OpenWRT sadece V1 ve V1.2 versiyonlarını destekliyor. Bana ise V2 sürümü verdiler. Şimdi yeni alacağım routerın Wi-Fi özelliğini kapatıp sadece SQM ve Zapret için kullanmak istiyorum.
TP-Link Archer nasıl diye soracaktım (birden çok model vardır muhtemelen) ki sizin bu konudaki tecrübenizi gördüm. Biraz gözüm korktu hocam, bir şeyi yanlış yaptığın durumda cihaz mi bozuluyor?

@kompetankedi TP-Link Archer BE230 nasıl mesela?

Son düzenleme:
Tamamdır teşekkürler. Akşam siparişi vereceğim, ürün geldiği zaman konu açarım tekrar.

TP-Link Archer nasıl diye soracaktım (birden çok model vardır muhtemelen) ki sizin bu konudaki tecrübenizi gördüm. Biraz gözüm korktu hocam, bir şeyi yanlış yaptığın durumda cihaz mi bozuluyor?

@kompetankedi TP-Link Archer BE230 nasıl mesela?

BE230'da OpenWrt desteği yok ama kendisi güzel bir cihaz için bufferbloat için QoS var yani AX3000T ye OpenWrt kurup SQM yaparsan daha iyi bir bufferbloat sonucu elde edersin ama TP-Link'in diğer özellikleri daha iyi öyle aman aman bir bufferbloat'ın yok TP-Link QoS ile işini görür diğer özellikleri ile de memnun eder.

Bir şeyi yanlış yaptığın durumda cihaz mi bozuluyor?

OpenWrt kurarken yaparsan %90 evet ama PPPoE bilgilerin ile fiber bağlantısını sağlamya çalışırken bozulmaz senin yerinde olsam B230 alırdım ufak bir QoS ayarı bufferbloat için yeter kalan özellikleri de gayet memnun edici.

BE230'da OpenWrt desteği yok ama kendisi güzel bir cihaz için bufferbloat için QoS var yani AX3000T ye OpenWrt kurup SQM yaparsan daha iyi bir bufferbloat sonucu elde edersin ama TP-Link'in diğer özellikleri daha iyi öyle aman aman bir bufferbloat'ın yok TP-Link QoS ile işini görür diğer özellikleri ile de memnun eder.

OpenWrt kurarken yaparsan %90 evet ama PPPoE bilgilerin ile fiber bağlantısını sağlamya çalışırken bozulmaz senin yerinde olsam B230 alırdım ufak bir QoS ayarı bufferbloat için yeter kalan özellikleri de gayet memnun edici.
Kararsız kaldım hocam biraz açıkçası. Zor bir işlem mi bu OpenWrt kurmak hiç bilmediğim için. Yani biraz ön bilgi ya da bir rehber ile risksiz kurabilme ihtimalim olmaz mı acaba?

@NYTMARE @Liguori sizlerin bir tavsiyesi olur mu acaba?