Zamanında buna benzer bir konuda, kedi maması sektörü göz boyamaya odaklı ve kısır mama diye satılan mamaların pek de bir olayı yok dediğim için yanlış bilgi uyarısı almıştım. Kendi kedisi de olan ve N&D tercih eden bir kimya mühendisi olarak tekrar söylüyorum, pakette yazanlara güvenebileceğiniz bir ortamda yaşamıyorsunuz. Gitsem 15 kiloluk Bonnie mamayla aynı içeriğe sahip bir mama yapsam ve kalorisi ihmal edilebilecek kadar küçük dolgu malzemesi oranını artırsam, hem genel kalori azaldığı hem de amino asit değerleri oranı düştüğü için kısır kedi maması diye piyasaya sürebiliyorum. Kalorisi az madde olarak sebze lifi tercih edersem kediler ötürek -ishalin dilimizdeki karşılığı-, baklagil kullanırsam da kabız olacaktır. En iyi mama dolgu malzemesi bence yaban mersini, şeker oranı yüksek değil ve sindirimi bozmak yerine olumlu etkiliyor.
Baklagil kullanarak protein oranını artırmaktan tut mamayı yeterince kurumadan paketlemeye türlü hinlikler dönüyor. Alabildiğim zamanlarda N&D yaban mersinli alıyorum fakat alamadığım zamanlarda direkt Bonnie alıp geçiyor ve normal gıdalarla destekliyorum. Sadece kuru mama yiyen ve evde arı bulup yese düzeni bozulan bir kediniz olması sizce ne kadar doğal? Bu hayvanların sindirim ve bağışıklık sistemi normalde çok güçlüdür fakat kedi maması sektörü ve bilinçsiz besleme nedeniyle olması gerekenden zayıf kalıyor. Ben benim British'e bazen dondurma da veriyorum, bazen hindi füme veriyorum, bazen çok az ton balığı veriyorum, bazen yoğurt veriyorum vb. hayvanı insan gibi görüp çocuğunuza ne yediriyorsanız o şekilde besleyin. Bilgiye ulaşmanın çok kolay olduğu bu dönemde hangi durumda ne vermenin iyi olacağını nedeniyle birlikte öğrenin ve kursağından geçen tek şeyin kuru mama olmasına göz yummayın. Sindirim problemi olan çocuğunuza probiyotik kaynağı olarak yoğurt veriyorsanız kediye de verebilirsiniz, çok tuz var diye sodyumu abartmamak adına çocuğunuza hindi fümeyi az yediriyorsanız kediye de az yedirin, cıva ve diğer ağır metalleri içerme oranı nedeniyle ton balığını çocuğunuza sadece gönlü geçecek kadar yediriyorsanız kediye de aynısını yapmalı, birkaç tilmikten fazla vermemelisiniz. Zamanla bunları temelden kavradıkça kedi maması alırken de neye bakmanız gerektiğini, mamanın doğurduğu sonuçlardan da gerçekten üzerinde yazdığı kadar iyi olup olmadığını anlamayı öğrenirsiniz.
Son olarak ben olsam Pro plan mamayı iptal edip N&D yaban mersinli kısır maması alırdım, stokta yok ise somonlu vesaire de alınabilir. Hiçbir şey bulamazsan da kısırlaştırılmamış kedi maması alıp normalde 100 gram vereceğin yerde 70 gram verebilir ve et/tavuk suyuyla ıslatılmış ekmek ile destekleyebilirsin. Yoğurt da ara sıra öneririm, hem de kediler seviyor. Tavuk/et suyu çoğu markette satılıyor ve konserve olduğu için raf ömrü bayağı uzun, yaş mama kadar seviyor tanıdığım tüm kediler et suyunda ıslanmış ekmeği. Kedinin kilosuna göre en fazla ne kadar sodyum alması gerektiğini hesaplayabilirsin ki kendin beslerken fazla sodyum verme.
@Hermione Jean Granger
Birileri çıkıp herhangi bir dayanak olmadan yanlış bilgi demek istiyorsa onun yerine konuda cevaplasın, konuşuruz ve daha iyi bir bilgi varsa ben de bundan sonra onu kullanırım. Ama vay efendim şuradan okudum pro plan çok güzel mamaymış, Wikipedia'da gördüm kısır kedi mamasıyla normal mama arasında dehşet verici düzeyde farklar var mış, İbrahim Saraçoğlu dedi ki kedilere keten tohumu yedirin, Cübbeli Ahmet dedi ki peygamber kediye sırtın yere gelmesin demiş kedi ne yerse yesin zehirlenmezmiş ve benzeri safsatalarla mesajımı düzenlemeyin. Yetkiyi kötüye kullanmayın.