• Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
    iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.

30.000-40.000 TL bütçe ile QD-OLED monitör önerisi

Bütçe
30.000-40.000 TL

Sorun yok. OLED monitör seçme işi IPS gibi değil. IPS de aynı paneli kullansa bile arka aydınlatmanın kalitesi, homojenlik, sızma, OverDrive optimizasyonu gibi faktörler devreye girer, yani aynı paneli kullansa bile çok farklı gözükebilir, hatta hız farkı bile olabilir.

QD-OLED'de durum böyle değildir; arka aydınlatma olmadığı için homojenlik, renk gamut, tepki süresi, siyah performansı, metin netliği, ışık altındaki performans, yansıma, ışık sızması, glow vs bu tarz farklılıklar olmaz. Glow zaten IPS problemi OLED de yok, sızma arka aydınlatma olmadığı için yok. Arka aydınlatma olmadığı için renk gamut, kontrast oranı, tepki süresi vs aynı. Kullanılan kaplama Samsung'un geliştirdiği semi-glossy olduğu için marka fark etmez ışık altındaki performans, netlik ve metin netliği vs aynı. Tepki süresi keza yine aynı.

Yani bu kadar şeyi aynı olması demek, görüntünün birbirine çok benzemesi demektir. Parlaklık ve kalibrasyon haricinde farklılık göremezsiniz. Kalibrasyon da tüm markalarda kutusundan kalibre edildiğine dair rapor çıkıyor, yani sonuçların ortalama üstü olması çok yüksek. İnsan gözüde limitli olduğundan aradaki farkı anlamak daha zor oluyor. En büyük farklılık genelde parlaklık oluyor, bazı modellerde parlaklık limitleyici olduğundan birisi diğerine göre daha loş gözükebiliyor o kadar.

İstisna durumlarda var ama, genel olarak (%80-90) bu böyledir. Eğer aynı paneli ve aynı kaplamayı kullanan QD-OLED monitörleri yan yana koyarsanız ne kadar benzediğine şaşırırsınız.

Yani sallıyorum 35k ya Gigabyte, 45k ya ASUS görürseniz Gigabyte almanız çok daha mantıklıdır.

Ufak tefek farklılıklarda var ama, normal kullanıcı için önemsiz detaylar.

Yani QD-OLED'de şans faktörü bile çok düşük. W-OLED olsaydı homojenlik farkı olabilirdi şansa bağlı ama, o da yok. QD-OLED monitörler çok benzerdir. Fark yok demiyorum, ancak fiyat farkı 6-7K'yı geçiyorsa yüksek ihtimal markaya para ödüyorsunuz demektir.

Sorunlu monitörleri hariç tutuyorum, AW2725Q gibi mesela.

İfadeler: tth

Teşekkür ederim bilgiler için MSI MPG 27urx almaya kararlıydım galiba önerdiğiniz Gigabyte MO27U2 modelini alacağım.

Teşekkür ederim bilgiler için MSI MPG 27urx almaya kararlıydım galiba önerdiğiniz Gigabyte MO27U2 modelini alacağım.
MSI ve ASUS bir tık daha iyi modeller üretiyor, MSI >= Asus > Gigabyte şeklinde öneririm ama, arada fazla fiyat farkı varsa ucuz olanı alırım. %1-2 renk gamut farkı veya çoğu kişinin anlamayacağı ufak tefek farklılıklar var.

Tablolara bakarsanız diğer QD-Oled monitörler ile çok yakın sonuçlar verdiğini görürsünüz. Çoğu model birbirine çok benzer sonuçlar veriyor, istisna durumlar hariç. Bir de dediğim gibi tabloda olmayan ama, aynı performansı sunduğu metin netliği, yansıma, siyah performansı vs durumları var. Samsung Mat kullanıyor onu eleyin, diğer markaların hepsi semi-glossy. Yani aradaki farkı görmek bayağı zor.

Şu an akakçe ye göre en ucuz 4k 27'' model MSI markasına ait.

Ebrar bilgisayar sıkıntılı bir firma, laptop.com dan alabilirsiniz. Gaming gen'in kendi sitesi. Yine aynı Tandem paneli kullanıyor. Görüntü anlamında mpg272urx ile arasında gözle görülür fark yok.

Son düzenleme:
@2254 tüm değerler arasında farklar çok düşük. Sadece 1.resimde "avarege Delta'e ıtp" değerinde büyük fark var(2 katına yakın). Bu değer neye işaret ediyor?
Avarege Delta'e ıtp.
272urx=3.2
MO27u2=5.6

@2254 tüm değerler arasında farklar çok düşük. Sadece 1.resimde "avarege Delta'e ıtp" değerinde büyük fark var(2 katına yakın). Bu değer neye işaret ediyor?
Avarege Delta'e ıtp.
272urx=3.2
MO27u2=5.6

Bu kısım şans faktörü. Size gelecek olan tam terside olabilir. İncelemede 5.6 çıkması size de 5.6 geleceği anlamına gelmiyor. Tam tersi 2 de gelebilir, 6 da gelebilir. Renk gamut, tepki süresi vs şansa bağlı değil, ancak doğruluk şansa bağlı. Tabii daha iyi çıkan daha ucuz olursa daha güzel olur ama, dediğim gibi eğer incelemede bocalamadıysa sıkıntı yok. ASUS ve MSI genel olarak bir tık daha iyiler o kadar. Ufak tefek fiyat farklar verilirde fiyat farkı fazlaysa Gigabyte alın. Ben önerirken Gigabyte 40K'den ucuzdu ama, fiyatı artmış. MSI ile aynı paraya satılıyor, MSI almak daha mantıklı bu yüzden.

Yapman gereken kaplama ve panel seçimi. Ondan sonra incelemesine bakmak, eğer bunda da sorun yoksa kullanıcı yorumlarında anormal bir durum olup olmadığını öğrenmek. Coil whine, Black screen gibi sorunlar kullanıcı yorumlarından öğrenilirken, monitörün performansı incelemelerden öğrenilir.

1- 4k 27'' Tandem panel ve Semi glossy belirledin.

2-En ucuz QD-Oled 4k 27'' Gigabyte gördün.

3-İncelemesine baktın ve anormal bir durum yok.

4-Kullanıcı yorumlarına baktın saçma bir sorunu yok.

5-Artık satın alabilirsin.

Tablodaki Average Delta E ITP değeri görüntü doğruluğunu ifade eder. Gama takibi, renk sıcaklığı, gri tonlarının düzgünlüğü, doygunluk vb şeyler.

Paylaştığım tablo hazır SRGB moduna ait, bunuda açıklarsam uzarda uzar. Genelde Asus ve MSI'ın bir tık daha iyi olduğunu, görüntü doğruluğunun şans faktörü olduğunu ve ucuz olanın genel de en mantıklı olduğunu bilsen yeter.

Son düzenleme:
Ufak tefek fiyat farklar verilirde fiyat farkı fazlaysa Gigabyte alın. Ben önerirken Gigabyte 40K'den ucuzdu ama, fiyatı artmış. MSI ile aynı paraya satılıyor, MSI almak daha mantıklı bu yüzden.

Şu an Gigabyte 39.800 TL MSI 44.000 TL 4.000 TL fiyat farkı markaya vermek doğru mu bilmiyorum ama fiyat bandına bakacak olursak 40.000 TL'lik malda 4.000 TL çok değil gibi geliyor.
Söylediklerinizden sonra Gigabyte daha mantıklı geliyor.

MSI'ı ebrar bilgisayar satıyor satış sonrası destek kötü. MO27U2 fiyat farkından ötürü biraz daha mantıklı.

@tth Gigabyte'ı Amazon üzerinden alabiliyorsun.

İfadeler: tth

Amazon İncehesap satıcısından Gigabyte alıyorum hocam.

Hayırlı olsun o zaman.

Teşekkür ederim inşallah bilgi vereceğim.

Hayırlı olsun o zaman.
Saatlerdir uğraşmam sonucunda vazgeçtim diyebilirim.
Kredi kartı ve bulunduğum bölgeye hizmet alamadığım için Amazon ve bazı siteleri elemek zorunda kaldım. Haliyle fiyatlar absürt oldu.

Bende alternatif olarak bu monitörü almayı düşünüyorum artık. Msi sitesine baktığımda 5 katmanlı tandem panel ifadesini görmedim ama yapay zeka MPG 272URX ile Mag 272UP X24 aynı panelleri kullanıyor dedi. Bazı karşılaştırmalara baktım ve pek güvenmedim verdiği bilgilere. O yüzden size sormak istedim. Bu monitör, Gigabyte MO27U2 VE MSI 272URX ile aynı panelleri mi kullanıyor? Diğer 2 monitörden farkı nedir? Alınır mı önerir misiniz?

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…